Gambia, Geven met Liefde

Children are the Future

Day: 11 January 2023

5 Januari 2023. Barbeque met de beach boys.

05-01-2023.

Vandaag hebben we een barbecue georganiseerd met de jongens die op het strand leven. Sommigen in een tentje verderop, eentje slaapt in zijn bootje en de taxidriver woont in zijn auto. In de ochtend gingen ze vissen en kwamen ze terug met een grote kreeft, dat was helaas niet genoeg voor iedereen, dus bij andere vissers nog wat vissen bijgekocht. Op zich al een hele belevenis hoe ze de netten binnenhalen (zie foto’s) Iemand ging groente kopen en Muhammed mocht zijn djembe’s thuis op gaan halen zodat we ook wat muziek hadden. Supergezellig was het en het mooiste van alles.. de jongens hadden allemaal weer eens goed te eten!

 

7 Januari 2023. Op bezoek bij de weduwe van Buba ( Blacka).

7 Januari 2023.

Op bezoek bij de weduwe van Buba ( Blacka)

Toen onze geliefde vriend Buba (bijnaam Blacka, taxicontroller bij Baobab) overleed, hebben wij hem op zijn ziekbed beloofd om voor zijn weduwe en 6 kinderen te zorgen. En daar houden we ons aan. Ik had thuis een aantal foto’s van hun man/zoon/vader af laten drukken, gelamineerd en meegenomen. Niet te beschrijven hoe blij ze hiermee waren.. We brachten verder rijst, uien, suiker en een paar gezinsdozen voor ze mee. Van Ousman kreeg oma spontaan nog 100 dalasi, zo lief.

Voordat we naar huis gaan in februari willen we ze heel graag nog 1x bezoeken met rijst, uien, olie etc. en misschien wat contant geld, zodat ze de aankomende maanden geen zorgen hebben.

Deze familie vraagt nooit ergens om en is nog steeds dankbaar dat wij in maart (na een actie op Facebook) een nieuw dak hebben laten plaatsen en matrassen hebben gekocht. Voor die tijd sliepen ze op een vies stuk schuimrubber in t zand, terwijl het regenwater naar binnen kwam. Oma sliep op een stapel stenen.. We hebben toen Buba nog leefde de watertap aan laten sluiten, zodat ze ook geen vies water uit een put meer hoefde te halen een stuk verderop. Alle buren betalen nu mee aan de waterrekening, zodat iedereen er profijt van heeft.

De kinderen gaan allemaal keurig naar een openbare school en spreken engels. Alleen de jongste 2 kinderen zijn van Njieya zelf, de andere 4 zijn van de eerste vrouw van Buba, maar ze zorgt liefdevol voor alle zes plus haar schoonmoeder. De man in het gele shirt is de broer van Buba, die ook zijn best doet om de familie te steunen van het geld dat hij met taxiritjes verdient. Gewoon een familie die op een plek woont waar de omstandigheden zeker niet makkelijk zijn, maar ze blijven positief. Stuk voor stuk fijne mensen en kinderen, waar we trots op zijn 🩷

8 Januari 2023. Diner op de compound van Lamin.

08-01-2023.

Lunchen bij Lamin op de compound 🥫🍚🫑🧅

We hadden Lamin een paar dagen geleden al een bedrag gegeven zodat de vrouwen boodschappen konden doen voor zo’n 60 volwassenen en 50 kinderen, met de bedoeling om er gisteren (zondag) een mooi feestje van te maken. En dat is gelukt! Er waren heerlijke Gambiaanse gerechten met verse groentes en kip, Wonjo, limonade voor de kinderen, joghurt met vers fruit, de tafel was prachtig gedekt met alle mooie spulletjes die ze alleen voor dit soort gelegenheden gebruiken, er was vrolijke muziek, we hebben gedanst, heel veel gelachen, Cora deelde hartenlolly’s en kleine cadeautjes uit aan de kinderen…

Puur genieten 🩷 Geven met Liefde

 

10 Januari 2023. Tandenpoetsles op de Tree of Life Nursery school.

10 Januari 2023.

Tandenpoetsles op de Tree of Life Nursery School was een succes! 🍎🍏

Veel volwassenen poetsen hun tanden nooit en gebruiken een stokje om op te kauwen. De meeste kinderen weten dus niets over het schoonhouden van hun gebit en het belang daar van. Probleem is nog steeds wel dat ze de hele dag zoetigheid te eten en te drinken krijgen, maar daar kunnen we helaas niet zo snel iets aan veranderen. Na afloop van de poetsles kregen ze een gezonde appel en de tandenborstel. Die vonden ze op zich al heel interessant, dus hopelijk blijven ze die gebruiken thuis. In elk geval weten de kinderen nu zelf hoe ze de tandenborstel en de tandpasta moeten gebruiken als dit in de dozen wordt meegestuurd.