18 Januari 2024.

Het ging niet zo goed met I… ????

Ze is nu 11 weken zwanger en er waren wat zorgwekkende complicaties, dus we gingen samen naar de kliniek van SOS kinderdorp voor een echo en lab-onderzoek. Eigenlijk was t niet echt ‘samen’ want I. ging vanmorgen al uren eerder in de rij zitten wachten en belde mij heel lief pas op toen ze bijna aan de beurt was. Omdat ik nog niet fit ben was ik daar heel blij mee en tis hier toch niet zo ver vandaan.

Ik was de enige blanke in het hele ziekenhuis volgens mij, dus I. was stiekem ook wel een beetje trots dat ik als vriendin met haar mee was. En niet alleen voor mijn portemonnee (voor de negatieve lezer) want als er iemand bescheiden is, is het I. wel.

Met de baby bleek gelukkig alles in orde te zijn en de labonderzoeken waren ook goed. Bij SOS hebben ze een soort ‘compleet checkpakket voor zwangere vrouwen’, dus daarna gingen we ook maar meteen door naar de tandarts. Omdat veel vrouwen hier een slecht gebit hebben is het de bedoeling om grotere ingrepen bij voorkeur meteen in het begin van de zwangerschap aan te pakken. Ik heb geen medische achtergrond, maar vond het logisch klinken en I. bleek gewoon al langere tijd met een zwaar ontstoken kies rond te lopen. In het gat werden stukjes katoen gepropt tegen de pijn..

De tandarts kwam tijdens de controle ook nog 2 andere kiezen/tanden tegen die dringend een wortelkanaalbehandeling nodig hebben. Wat moet deze vrouw een pijn hebben gehad, naast de complicaties van de zwangerschap. Uiteraard willen we dat ze haar tanden behoudt en maakten een behandelplan samen met de tandarts. Na een gebitsreiniging, een noodvulling en een afspraak voor de volgende stap gingen we weer huiswaarts.

Voor ons zo gewoon, hier niet te betalen voor veel mensen. Tanden worden dan (in het beste geval) uiteindelijk maar getrokken, dat is lekker goedkoop..

Mogelijk gemaakt door:
Annelies van Pijpen, Mevr. Reiling en Marian Schins