Gambia, Geven met Liefde

Children are the Future

Month: January 2017

Ook in het pittoreske stadje Medemblik zijn onze activiteiten opgemerkt door de lokale krant. Klik op de link en lees ons hele verhaal.

Medemblikker 12-01-2017

23 Januari 2017. Update nieuws situatie Gambia tijdens de verkiezingen.

Update 23 januari,

☆☆☆ Rijst op de Burbage Nursery School ☆☆☆

De voedselvoorziening in Gambia is op dit moment zeer zorgwekkend. De mensen hebben honger en de winkels zijn niet bevoorraad, vooral de mensen die gevlucht waren en nu terug komen hebben helemaal niets meer. Wij hadden dit gelukkig al voorzien en hebben vóór de crisis zakken rijst ingekocht. In eerste instantie wilden we dit zelf uitreiken in februari, maar gezien de situatie op dit moment hebben we besloten dat Buba hier al mee gaat beginnen. Voor de volgende kindjes is een betaling ontvangen en zij zullen dit vanaf vandaag op school op kunnen halen (foto’s volgen):

Update 18 januari,

Het is onrustig in Gambia. Een machtsoverdracht van de oude naar de nieuwe president verloopt allesbehalve soepel. Een kort overzicht van de gebeurtenissen sinds de verkiezingen in december.

Adama Barrow wint de verkiezingen van 1 december.
De laatste presidentsverkiezingen in Gambia zijn op 1 december gewonnen door oppositiekandidaat en voormalig makelaar Adama Barrow. Hij wil de economie op de rails krijgen en heeft beloofd een eind te maken aan schendingen van de mensenrechten in het land.
De huidige president Jammeh weigert zijn nederlaag te erkennen.
Yahya Jammeh erkende aanvankelijk zijn nederlaag, maar bedacht zich later. Jammeh is de tweede president van de islamitische republiek sinds de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1965.
Vlak voor de verkiezingen zei hij nog dat alleen Allah hem de macht uit handen kon nemen. Tegenstanders liet hij volgens mensenrechtengroepen gevangen zetten, martelen of vermoorden.

De bevolking slaat op de vlucht.
Duizenden Gambianen zijn op de vlucht geslagen voor de onrust in het land. Vrijwel allemaal zoeken ze bescherming in Senegal, het land dat Gambia in zijn geheel omsluit.
In de Senegalese plaats Diouloulou, dichtbij de grens, hebben zich de afgelopen dagen honderden vluchtelingen gemeld.

17 januari, Jammeh kondigt de noodtoestand af.
De huidige president Jammeh heeft een paar dagen voor de machtsoverdracht de noodtoestand afgekondigd. Hij probeert de verkiezingsuitslag ongeldig te laten verklaren.
Met de noodtoestand wil hij naar eigen zeggen voorkomen dat er een machtsvacuüm ontstaat.

Andere landen willen ingrijpen.
Nigeria en een aantal andere West-Afrikaanse landen bereiden zich voor op een militaire interventie in het land.
De West-Afrikaanse landen hebben een overleg gehad over hoe Jammeh het beste aangepakt kon worden, zegt een bron uit het Nigeriaanse leger.
“Sommige landen willen troepen sturen, waaronder Nigeria”, zegt de bron. Volgens hem zouden de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie het plan steunen.

17 januari, reizen naar Gambia wordt afgeraden.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Gambia af. De kleurcode bij het reisadvies is gewijzigd van geel (veiligheidsrisico’s) naar oranje (alleen noodzakelijke reizen).
Ruim 1600 Nederlanders, 1000 Britten die op vakantie zijn in Gambia worden door TUI, Corendon en Thomas Cook teruggevlogen.

8 Januari 2017:

De laatste berichten die wij krijgen uit Gambia…

De mensen in Gambia zijn op dit moment erg angstig en vluchten naar Senegal. Er lopen overal militairen en er wordt zelfs al geschoten op mensen die protesteren tegen de huidige president. De buitenlandse ambassades hebben ook al besloten om terug te gaan naar hun eigen land. Het ziet er dus niet goed uit en veel scholen zijn nu gesloten, waardoor we een aantal weken niet aan de aanvraag voor een sponsorkindje kunnen voldoen. Laten we hopen dat er snel weer rust komt…

 

1 Januari 2017. Nieuwjaarswensen voor 2017.

Lieve mensen,

Wat voor ons in Januari 2016 begon als een weekje vakantie in ‘zomaar een lekker warm land’, is binnen een jaar uitgegroeid tot een Stichting met zelfs een ANBI status. Het was een roller coaster waar we in terecht kwamen, die we zelf nog amper kunnen bevatten… maar het was t allemaal waard. Alle mooie gezichtjes van mensen, kinderen en baby’s gaven ons genoeg energie om door te gaan.

We mogen 2016 dan ook afsluiten met 60 sponsorkindjes en een heleboel blije mensen en kinderen in Gambia en daar zijn we best wel een beetje trots op. Voor Januari 2017 hebben we zelfs alwéér verschillende aanmeldingen van lieve sponsorouders om een kindje naar school te laten gaan. Ook vertrekt er dan weer een container met heel veel spullen, o.a 25 dozen die zijn ingezameld door basisschool de Tandem in IJsselstein.

Ook gaan we in Januari met Karin de Rooy kijken voor een nieuw project waarbij we samen kunnen werken. Ons oog is gevallen op een soort weeshuis in Bijilo maar daar hebben we nu nog te weinig informatie over. Karin is woonachtig in Bijilo en zal het weeshuis/schooltje gaan bezoeken en ons hierover binnenkort informeren.

Jullie enthousiasme heeft ons heel erg geholpen om dit allemaal mogelijk te kunnen maken, hiervoor onze grote dank! Wat ons een goed gevoel geeft, is dat we niet alleen de mensen in Gambia blij maken, maar ook iedereen die ons steunt hier in Nederland, Duitsland en Singapore. Dat we niet het zoveelste gironummer voor zielige kindjes zijn, maar mensen echt het gevoel geven dat iedereen persoonlijk wordt betrokken en dat alles op de juiste plek terecht komt.

We hopen dat 19 Januari rustig zal verlopen en dat de nieuwe president, Adama Barrow, veel goeds zal brengen voor de Gambianen, dit hebben ze zeker verdiend. Als alles goed verloopt gaan we in februari zelf weer de projecten bezoeken, waar we heel erg naar uitkijken. Met elkaar kunnen we heel veel mensen blij maken en hun zorgen wat verlichten. 2016 was een begin, 2017 wordt helemaal geweldig!

Wij wensen iedereen een gezond, liefdevol, zorgzaam en gelukkig 2017 ♡

Fred & Monique Eringaard —  dankbaar voor alle lieve mensen om ons heen.