Children are the Future

Month: December 2023 (Page 1 of 2)

27 December 2023. Uitwasbaar maandverband leren maken.

27 December 2023.
Uitwasbaar maandverband naaien ??

Een tijdje geleden hadden we Tineke, Marijke & Rina (Gampads project) uitgenodigd om een workshop aan 15 vrouwen in de compound van Lamin te geven. Vandaag was het zover!

Zij leren de vrouwen in 3 á 4 dagen om uitwasbaar maandverband te naaien. Iedereen kreeg eerst een tas met materiaal uitgereikt en een duidelijke uitleg van Tineke en toen konden we starten. Nu lijkt dat heel simpel, maar veel vrouwen hadden voor t eerst een schaar of naald en draad in handen. Uiteindelijk had iedereen tegen 13u helemaal zelf een maandverband genaaid en gaan we morgen weer verder.

Lieve dames, wat fantastisch dat jullie dit belangeloos willen doen! ?

24 December 2023. Mede dankzij jullie giften maken wij er wat moois van.

24 December 2023.
Er komen met regelmaat mooie giften binnen voor Random Projecten.
Zo hebben wij al bedragen mogen ontvangen van :
Mieke Wezenberg, Marjan Schins, Annelies van Pijpen en de Familie Kuijt.

Hier gaan wij dan ook zorgvuldig mee om en zullen dit op Facebook en de website vermelden.

26 December 2023. Onverwacht even op bezoek gegaan bij het HeartHouse in Kartong.

26 December 2023.

H e a r t 《❤️》H o u s e

Het gaat goed met het Heart House, zo goed dat we het aantal, de namen, geboortedata etc. van de kinderen niet meer bij kunnen houden. En dat hoeft ook eigenlijk niet. Het zijn er nu minimaal 19. Alle kinderen op de foto verblijven hier momenteel en sommige kinderen (o.a Mariama en Kebba) waren helaas niet thuis.

Update:

❤️Buba is sterker geworden in zijn enkels en kan zichzelf redelijk goed verplaatsen.

❤️Omar is in korte tijd verandert van een totaal verkrampte, boze jongen, die niet los kon staan en regelmatig epileptische aanvallen had tot een blije, ontspannen jongen die nu zelfstandig rondloopt, contact zoekt, graag helpt met de was en nog maar af en toe een aanval heeft.

❤️Fatou is ziek geweest. Bij haar is ook al een groot verschil te zien in de mate van verkramping, maar vooral in haar gedrag. Van een meisje dat dag en nacht wanhopig huilde is ze veranderd in een meisje dat veel lacht en door iedereen gezellig rond gesjouwd wordt.

❤️Lewentine mept momenteel iedereen vanuit het niets en heeft een hele sterke eigen wil. Zo wilde ze vanmorgen niet mee naar de kerkdienst, vertelde Isatou. De oudste kinderen helpen Isatou dan op een rustige manier bij het corrigeren van haar gedrag.

De andere kinderen gaan allemaal naar school en helpen in hun vrije tijd zoveel mogelijk mee in de huishouding en de moestuin(en). Eén slaapkamer wordt voor een klein bedrag verhuurd aan een echtpaar, waarvan de vrouw Isatou helpt met het huishouden en de kinderen. Zo is er ook altijd iemand thuis.

Dozen: Mieke Schouten, Jenny Poland
Rijst en uien: Ytsje Smink
Contant geld: Mieke Wezenberg
Schommel: Ralph en Emma

22 December 2023. Een nieuwe auto gekocht in Gambia.

22 December 2023.

– Een ‘nieuwe’ auto ? ? ??

Het was eigenlijk de bedoeling om nog een tijdje met onze ‘oude’ Mitsubishi te blijven rijden, maar nu we hier toch zijn en de reparaties de laatste tijd flink oplopen, hebben we besloten om na 5 jaar een andere auto te kopen. Vanuit Nederland beslissen om in Gambia door Ousman een auto te laten kopen is ook geen slimme optie.

Deze keer hebben we gekozen voor de Toyota Highlander (3,5 liter, V6, 4 wheel drive en 360PK) op benzine, omdat er hier behoorlijk geklooid wordt met diesel qua vervuiling, mengen met water etc.

Omdat Ousman de auto als taxi mag gebruiken wanneer we in Nederland zijn, is het belangrijk dat hij groen wordt gespoten. Groen is de kleur waaraan je een legale, betrouwbare taxi herkent. De kleur zal worden Toyota Cypress Green en zal donderdag  de 28ste December worden gespoten in Europese lak (kosten 225,00 Euro van binnen en buiten) Ook komen er weer rondom bullbars op (onmisbaar hier) en een bagagerek op het dak om dozen en rijst te vervoeren.

Pastoor Moses, schooldirecteur van de Amazing Grace heeft de auto ingezegend ? (foto)

Omdat we altijd transparant zijn, wil ik er nog even bij vermelden dat we deze auto privé betalen van onze eigen spaarcenten. Zonder auto kunnen we de stichting namelijk niet draaiende houden.

Update 3 Januari 2023.
Inmiddels is de auto gespoten in de kleur groen, nu nog Bull Bars voor en achter plaatsen en een rooftop, dan zijn wij klaar. Foto`s hieronder.

 

 

24 December 2023. Rijstverdeling in het “Mini Dorpje”

24 December 2023.
Rijst voor het mini-dorpje ?

We mochten vanmorgen 900 kilo rijst verdelen onder de gezinnen die in het mini-dorpje wonen. Vooraf hadden we alles goed besproken met de Alkalo (dorpsoudste), zodat het rustig zou verlopen. Ruim 600 volwassenen en kinderen wonen hier in een soort gat rondom de vuilnisbelt. Elke compound mocht een teil of emmer neerzetten, die dan gevuld werd met rijst. Gemiddeld kan hier een dag of 10 van gegeten worden. Aangezien de rijst in Gambia erg duur is geworden, was dit van harte welkom!

Met dank aan:
Harold van de Beeten, Harry Dekker, Ytsje Smink, Marjan Schins, Harco en Anke.

 

 

 

25 December 2023. Heerlijk gegeten bij Juf Monica thuis.

25 December 2023.
Vandaag (1e kerstdag) waren we uitgenodigd bij juf Monica en haar familie. Er was van alles: aardappelsalade, koolsalade, groene sla, 2 soorten kip, pasta, noodles, vermicelli, verse wonjo juice.. Alles uit de hand gesneden, want snijplanken zie ik hier bijna niet. Het was heerlijk! Sulliet Jarjou zag er geweldig uit met haar roze jurkje????

 

20 December 2023. Kerstfeest op de Tree of Life Nursery school.

20 December 2023.

Vandaag werd het kerstfeest gevierd op de Tree of Life Nursery school.

De kinderen zagen er allemaal weer top ui en er werd flink gedanst en heerlijk gegeten, fijn om deze sponsorkinderen weer te zien, het was een geweldig feest. Voor meer foto`s moet je even op onze Facebook pagina kijken, het zijn er zoveel en hele leuke filmpjes.

21 December 2023. Kerstfeest op de Amazing Grace Primary school.

21 December 2023.

Vandaag werd het kerstfeest gevierd op de Amazing Grace Primary school.

De kinderen zagen er allemaal weer top ui en er werd flink gedanst en heerlijk gegeten, fijn om deze sponsorkinderen weer te zien, het was een geweldig feest. Voor meer foto`s moet je even op onze Facebook pagina kijken, het zijn er zoveel en hele leuke filmpjes.

 

 

 

 

22 December 2023. Fatoumatta en haar gezin krijgen een extraatje.

22 December 2023.

Stel je eens voor..

Je slaapt met je vrouw en 3 kinderen in een (overvol) hutje, naast een gebouw waar elke dag aan wordt gewerkt en als het klaar is moet je daar weg. Overdag leef je in een hoekje van dit gebouw waar je stenen hebt neergelegd met een kleed er op, zodat de kinderen daar kunnen spelen. Tegen de muur staan wat keukenspullen. Je wast zelf auto’s van binnen en buiten voor 150 dalasi (2 euro) en je vrouw verdient wat geld met een fruitstalletje voor de deur. Af en toe verkoopt ze een doos appels in 1x tegelijk aan de stichting Gambia Geven met Liefde en dan kun je wat extra’s betalen…

Met dank aan Marijke Ockhuizen voor het voedselpakket en de kaart. We hebben er zelf nog knuffels, vitamines en contant geld bij gedaan. Later zullen we nog wat kleding brengen.

 

 

17 December uitlevering kerstactie 2023.

17 December 2023.

Wat een feest! ?

Tot onze verbazing zaten er al veel ouders met hun kinderen te wachten toen we rond 9.30 uur aankwamen. Iedereen had hulp en vervoer geregeld, taxi’s en tuk tuks reden af en aan, kruiwagens stonden overal klaar en anders werden de zakken gewoon op het hoofd vervoerd. Prachtig om te zien!

Sommige moeders namen de donaties voor iemand uit de compound mee, als diegene geen kans zag om vandaag langs te komen. Het kan dus zijn dat er een andere moeder naast je sponsorkind op de foto staat. Ik heb ook tussendoor nog een hoop informatie gekregen wat ik niet allemaal kon onthouden, dus is er iets onduidelijk laat het me dan weten.

118 pakketten cq enveloppen zijn er uitgeleverd.

 

« Older posts