Children are the Future

Month: October 2020

28 Oktober 2020. Burbage Nursery opent de deuren weer.

28 Oktober 2020.

Eindelijk na 8 maanden weer stabiliteit.

De Burbage Nursery School is vandaag weer gestart! Voor de kids weer een dagelijks ritme en een goede lunch.  Ook hier hebben we 50 stukken Dettol zeep geschonken. Op de foto staan alle kinderen die een mondmasker hebben, de rest moet er maandag zelf eentje meenemen of krijgt er een op school. De overheid verstrekt gratis maskers voor de kinderen, dus Buba kan ze eind deze week ophalen. De leerlingen en leraren worden elke dag op verhoging gemeten. Dit zijn de regels van de Gambiaanse overheid en daar hebben de scholen zich aan te houden. Als iedereen getemperatuurd is en voorzien van een mondmasker, mogen ze tijdens de lessen gelukkig wel af.

Weer een zorg minder, veel plezier allemaal!

 

22 Oktober 2020. Aktie Huisje voor Ortance en haar 5 kinderen.

22 Oktober 2020.

– E e n h u i s j e v o o r O r t a n c e –

“✅” Eindstand 26-10-2020 : € 685,00

Ortance heeft een tijdje geleden, naast haar eigen kinderen, ook de kinderen van haar overleden zusje in huis genomen. Het was eigenlijk al geen ‘huis’ te noemen, toch kon ze zich met wat hulp van ons aardig redden. De 3 jongste kinderen gaan intussen naar de Burbage Nursery School en de Amazing Grace Primary School, de oudste naar openbare scholen. Met 5 kinderen in een soort bouwval wonen is op zich al een prestatie, maar door de hevige regenval afgelopen weken is haar huisje volledig ingestort en onbewoonbaar geworden. Ze woont zelf nu met een paar kinderen bij de buren, de andere kinderen zijn bij familie onder gebracht. Een groot drama voor dit gezin!
Zo af en toe springen we als stichting bij in dit soort noodsituaties en Ortance is gewoon een vrouw die onze hulp verdient. We kunnen dit helaas niet alleen… Kun je iets missen voor dit gezin, zodat we o.a stenen, cement, hout en dakplaten voor ze kunnen kopen.. We zullen de bouw zelf gaan begeleiden, zodat iedere cent goed besteed wordt. Alle vooruitgang zal op deze pagina worden geplaatst.

Update 23-10-2020:
We gaan beginnen!
Hartverwarmend dat er op 1 avond al €525,- is binnengekomen. Dit terwijl we hier in Nederland op dit moment zelf ook allemaal moeten dealen met de gevolgen van Corona. Ontzettend lief van iedereen!
Vandaag gaat Ousman met een paar handige vrienden kijken welke materialen er hergebruikt kunnen worden en wat er verder nodig is. Op de foto zie je het huis in de oude (bewoonde) staat, links woonde Ortance en rechts een buurvrouwtje. We gaan proberen om ook haar gedeelte te herstellen, zodat ze terug kan komen. Fred heeft gisteravond meteen al met de bank geregeld dat Ousman een bedrag op kan halen, dus het plan is om zo snel mogelijk te starten.

Update 24-10-2020:
– P r o b l e m e n & o n z e k e r h e i d –
Gambia zou Gambia niet zijn als alles ‘normaal’ zou gaan, dus ook deze keer. Ousman, Lamin en de bouwvakkers waren gisteren bij de landlord om het bouwplan door te nemen en kregen een heel vervelend bericht.
De grond waarop de bouwval van Ortance staat is een familiebezit en er zijn nu ineens enkele familieleden die niet willen dat Ortance haar huis weer op gaat bouwen. Andere familieleden (waaronder de landlord, die haar en enkele kinderen in huis heeft genomen) willen dit wel heel graag, maar dit geeft dus veel ruzie, problemen en onzekerheid.
Het is voor ons niet duidelijk waarom hier zo moeilijk over wordt gedaan. Uiteraard gaan we hier in zo’n risicogeval geen geld in steken. De enige optie is nu voor haar om op korte termijn een ander huis te vinden in de omgeving van Dippa Kunda, zodat we haar met de huur en eventueel meubels kunnen helpen. Helaas is dit niet eenvoudig in deze regio… We zijn hier in 2019 namelijk ook al mee bezig geweest.
Klinkt misschien hard, maar we kijken wel vast vooruit en dat betekent dat we bezig zijn met de vraag, wat we gaan doen met het bedrag dat we ingezameld hebben voor dit gezin als er niets verandert in deze situatie?
Wij hebben als Stichting de instelling dat we met liefde ondersteuning bieden, maar dat de mensen zelf initiatief moeten tonen en de juiste stappen ondernemen. Daar ligt voor ons de grens van hulpverlening. Dit betekent natuurlijk niet dat we Ortance niet eerst ruim de tijd geven om een ander huisje te vinden.
Graag horen we van jullie of we met dit bedrag ook eventueel andere gezinnen in nood mogen helpen. Vind je dit een vervelende ontwikkeling, stuur ons dan een berichtje met je gegevens zodat we je schenking terug kunnen storten.
Transparantie is onze kracht !
Gambiagevenmetliefde@gmail.com
06-21517885 (via WhatsApp)

Update 06-11-2020:
Ortance heeft een huisje gevonden met een huur van € 95,00 per maand en vroeg aan Lamin of dit akkoord was. Lamin vroeg zich af of een bedrag van € 95,00 wel te rechtvaardigen was in deze omgeving en heeft ons gevraagd wat hij hier nou mee aan moest. Wij gaven aan dat een bedrag van € 30,00 – € 40,00 al een hele forse huurprijs zou zijn en € 95,00 zeker niet in de buurt kwam. Ook meer zelfbescherming voor Ortance, want met dit potje kunnen wij dan de huur betalen maar das dan op korte termijn, en hoe gaat het daarna verder gezien de berichtgeving van haar sponsor is er geen enkele hoop op support vanuit die kant en de stichting wil niet medio Juni weer een inzamelingsactie voor haar gaan opzetten. Wij hebben dus een aantal kontakten in Gambia hierover gesproken en een ieder vond de huurprijs veel te hoog voor deze regio, wij kregen de vraag of het een paleis was, of een villa met luxe keuken en badkamer…Affijn, tegen Ortance gezegd dat zij met eventueel de hulp van Ousman en Lamin verder moest gaan zoeken.

Update 07-12-2020:
Ortance heeft een huisje gevonden!!! Nu is het een kwestie van geld overboeken zodat Ousman en Lamin dit kunnen overhandigen.

Update 10-12-2020:
Ortance vertelde Lamin vanmorgen dat het huis al is verzegd naar een andere huurder omdat deze direkt 3 maanden kon betalen….helaas, we wachten het af en beginnen weer vooraan….

Update 08-01-2021:
Lamin heeft kontakt opgenomen met Ortance of er al iets in zicht is, maar kennelijk is er nog geen zicht op een betaalbare ruimte.

Update 11-01-2021:
Ousman sprak vanmorgen Ortance die blij was want zij heeft andere woonruimte gevonden en alles zal betaald worden door haar sponsor, geweldig nieuws.  Het ingezamelde bedrag zal dan ook ten goede komen aan de heropbouw van het hoofdgebouw en de slaapvertrekken van de kinderen in Kartong.  Zie onderstaande link :

Wederopbouw Weeshuis slaapvertrekken.

 

16 Oktober 2020. Uitleveringen voedselpakketten aan het Heart House in Kartong.

16 Oktober 2020.

Ousman mocht vandaag Isatou en de kinderen weer blij maken. Ze wilden graag ijsjes gaan maken en verkopen, dus hebben we ons best gedaan voor een vrieskist. Met de nieuwe tuinslang van 25mtr kunnen ze nu veel sneller de groentetuin besproeien dan met de gietertjes en misschien kan ie ook nog wel als douche gebruikt worden. Weer een stapje verder!

Het volgende pakket mede mogelijk gemaakt door Mieke Wezenberg en  Petra Zwaan.
1 Voetbal,1 zak lolly`s (50 st), 5 Kg suiker, 5 Ltr melk, 2x verse kip, 20 stukken zeep, 5 Ltr bakolie, 60 eieren
1 Kg tomaten, 2 Kg witte kool, 2 Kg wortelen, 1 Kg komkommer, 4 Kg watermeloen, 2 kroppen sla.

Donatie van Betsy en Awa:
5 Kg appels.

2 goedgevulde dozen zijn geschonken door Christel Vermeulen.

Donatie van Stichting Gambia Geven met Liefde:
Diepvriezer, UPS noodstroomvoorziening en tuinslang.

14 Oktober 2020. Heropening Amazing Grace Primary school.

14 Oktober 2020.

De Amazing Grace Primary School is er klaar voor. Klas 7 mocht 14 oktober al naar school, op 28 oktober mogen ook de jongere kinderen eindelijk weer! Komende dagen zullen wij de klasindelingen online zetten. Uiteraard volgt de school de richtlijnen welke zijn opgesteld door het Gambiaanse Ministerie van Volksgezondheid, dus mondkapjes op en handen minimaal 20 seconden wassen (3x per dag).