Update 11 Maart 2022.

Goedendag lieve mensen,

Ik wil jullie bedanken voor de berichtjes ter ondersteuning, maar eerlijk gezegd is het alleen maar een opluchting om eindelijk de knoop door te kunnen hakken. Er is verder geen sprake van boosheid, hooguit teleurstelling omdat we het graag anders hadden gezien voor de kinderen. Naar aanleiding van een bericht van dhr Ceesay op zijn schoolpagina, wil ik er nog een laatste, korte uitleg aan toevoegen.

Onze beslissing is niet genomen omdat iemand een donatie doet van wat t-shirts, hier hebben wij als stichting natuurlijk geen zeggenschap over. Het begin van een nieuwe samenwerking, zoals in de tekst wordt beschreven was voor ons wel de bekende druppel. Jullie kennen ons intussen goed genoeg om te weten dat we dit niet impulsief hebben besloten. Er spelen nog wat andere dingen mee, waardoor wij ervoor hebben gekozen om de samenwerking te beëindigen om nog meer negativiteit te voorkomen. Onder andere het contact met de leerkrachten zal beperkt worden, om hen niet verder in de problemen te brengen.

Het is zeker niet de bedoeling om ons te profileren als eigenaar of iets dergelijks van deze school, zoals al langere tijd beweerd wordt door dhr. Ceesay. De goede samenwerking met Lamin en de andere leerkrachten is ontstaan doordat dhr. Ceesay altijd afwezig was op school, bezig was met zijn politieke carrière, langdurige ‘ziektes’ en vooral met zichzelf en zijn telefoon. Dat dit door hem negatief uitgelegd wordt en nu vooral Lamin in problemen heeft gebracht, betreuren wij zeer. Het mag duidelijk zijn dat wij Lamin dan ook ten alle tijden zullen blijven steunen. Jaloezie maakt meer kapot dan je lief is.. Dhr Ceesay is van mening dat wij hem en zijn school onderuit willen halen (zijn autoriteit ondermijnen), wat uiteraard niet waar is. Dit heeft voor onze stichting namelijk geen enkele toegevoegde waarde.

Wat we wel doen is.. nooit accepteren dat er spullen uit dozen verdwijnen, moeders geld wordt afgeperst omdat ze anders geen doos ontvangen of vanwege het doorstromen naar de Amazing Grace Primary School, dreigen met van school sturen als de moeders een doos aannemen van onze Ousman en nog een aantal punten die ik hier liever niet noem. Het lijkt ons dus beter om hem de kans te geven alles ‘volgens eigen plan’ te herstellen. Het is nooit de bedoeling geweest om hem moedwillig te beschuldigen van dingen, er zijn alleen aantoonbare feiten benoemd door ons.

Wij nemen daarom met pijn in ons hart afstand van de school op zich, echter niet van jullie kinderen. Op dit moment zijn er nog 83 sponsorkindjes op de Burbage Nursery School en we hopen dat deze uiteindelijk door mogen stromen naar de Amazing Grace Primary School. Daar ligt dan ook onze focus. We hebben goed contact met de leerkrachten daar en zullen volgende week weer wat foto’s en informatie plaatsen.

Liefs,

Fred & Monique

 

20 November 2020. Financiële ondersteuning Burbage Nursery gestopt.

– Einde Verhaal –

Met vriendelijke dank aan de familie Tetteroo, die de Burbage Nursery School vanaf nu zullen ondersteunen. Altijd fijn als mensen die nog nooit in Gambia zijn geweest en er dus ook niets van begrijpen, zich gaan bemoeien met iets wat je in jaren hebt opgebouwd.

De ‘amazing gift’ van een paar t-shirtjes is voor dhr. B. Ceesay blijkbaar meer waard dan onze investeringen van de afgelopen tijd. Dit speelt helaas al een tijdje achter onze rug.
Voor de stichting zal er verder niets veranderen, maar onze grens is nu bereikt.

We blijven onze sponsorkinderen en de leerkrachten uiteraard steunen zoals we altijd hebben gedaan. Andere donaties en/of lopende plannen betreffende de Burbage Nursery School worden vanaf nu stop gezet. Het schoolgeld en de lunch zal in eigen beheer gewoon keurig doorgaan en vrienden van ons zullen binnenkort de school bezoeken en verslag uitbrengen.

Ook loopt er nog een onderzoek van het ministerie van onderwijs (onder leiding van dhr. M. Jabbi) waarin de school aan een aantal punten behoort te voldoen.
Ëén van de hoofdpunten is een contract voor de leerkrachten en daarnaast o.a het organiseren van een oudercommissie.
Vooralsnog is er aan deze verbeterpunten-eisen niet voldaan wat uiteindelijk zal kunnen resulteren in een sluiting in opdracht van de overheid.
Met elkaar maken we het verschil “❤️” , Transparantie is onze kracht.

04 December 2018.

2e Schoolreisje naar MyFarm,

Busjes geregeld, MyFarm gereserveerd, alles doorgenomen met Marisse, limonade & chips gekocht, lijst met 55+ kinderen klaar, dus alles onder controle dacht ik.. maar niet in the Gambia natuurlijk.

Gisteravond laat bleken er ineens 2 van de 4 busjes verhuurd te zijn. Tsja, kan gebeuren.. ofzo. We hadden ook nog n plan B achter de hand en om 22.30 uur konden we toch nog een grote bus regelen, dankzij Ousman. Om 8.30 uur was de bus keurig op tijd bij Baobab, instappen en op naar de school om iedereen op te halen! Allemaal in de bus en starten maar!… Eh.. accu leeg omdat er van alles losgetrild bleek te zijn. ‘Geen probleem Monique, dat fixen we wel’. Er werd iemand gebeld die na een tijdje met een kleine betere accu kwam, er werd wat aan de oude gesleuteld. en ja hoor, de motor liep weer. Wat gereedschap mee op het dashboard en met de deur open (op lastige plekken sprong er steeds een jongen uit de bus die voor spiegel en richtingaanwijzer speelde) eindelijk op weg! Ik ben gelukkig al wat gewend hier. No stress.

24 July 2018.

Het schooljaar 2017-2018 is afgesloten en de indeling voor 2018-2019 is gereed voor publicatie. Sommige leerling zijn blijven zitten omdat ze toch niet het niveau hebben gehaald om door te stromen of ze waren te vaak afwezig.

9 Maart 2018.

Eindelijk de lang verwachtte muurschildering,

Burbage Nursery wall painting March 2018.

De nieuwe klas-indeling schooljaar 2017-2018 is als volgt :

Ontbijt/Lunch Project Burbage Nursery School :

Lunchproject 2018

Het lunch-budget voor de Burbage Nursery School t/m eind 2017 is gelukkig net gehaald, maar we zijn alweer aan het sparen voor januari, februari, maart en april 2018. De teller staat nu op € 730,00 dus we hebben het benodigde bedrag voor 2018 lunch al bij elkaar en een extraatje dankzij de gulle sponsoren.

Onderstaande personen en of bedrijven danken wij voor de gulle gift :

Elke bijdrage klein of groot is welkom! Het is ontzettend belangrijk dat deze kinderen op school te eten krijgen… voor een aantal is dit namelijk de enige echte maaltijd op een dag.

* Voor bedrijven is het fiscaal aftrekbaar omdat we ANBI gecertificeerd zijn.

Stichting Gambia Geven met Liefde
IBAN : NL86ABNA0502945176 o.v.v Lunchproject 2018.
BIC-SWIFT : ABNANL2A
KvK-nr : 67189954
ANBI Registratie : 8568.68.127

Rijstproject September 2017.
In samenwerking met een groot deel van de sponsorouders hebben wij allen een “rijstproject” opgezet voor de sponsorkinderen. Dit om de kinderen te verwelkomen in het nieuwe schooljaar 2017-2018. Totaal zijn er 57 kinderen die een zak van 50Kg rijst in ontvangst hebben mogen nemen, en gezien de blije gezichten was dit een welkome verrassing. Buba, het schoolhoofd, is begonnen met uitlevering op 16 September, alle foto`s staan gepubliceerd per kindje onder de button “sponsorkindjes”.

Sponsor Trinja Feller heeft haar sponsorkindje Binta Sanyang eind Augustus 2017 bezocht en schreef ons het volgende :
Hallo lieve mensen,
Samen met Buba heb ik een bezoek gebracht aan mijn sponsorkindje Binta Sanyang.
Voor Binta had ik wat kleding mee en voor het gezin 5 ltr. olie, zeep, lucifers en biskwietjes.
Voor alle kindertjes een lolly 🙂
Wat een liefde en dankbaarheid zie je in die ogen, zo mooi om dit te mogen ervaren.
Buba gaf mij ook een rondleiding in de school, dit ziet er allemaal prima uit, het wachten is nu op voldoende geld om elektriciteit aan te leggen.

Lieve groet
Trinja

1 Mei 2017, maak kennis met het Burbage Nursery leraren-team en zie welke leraar verantwoordelijk is voor jouw sponsorkindje.

3 April 2017, het lunchproject is een feit en de vele aanleveringen van bijvoeding viel in goede smaak, zie hieronder de foto`s

20 Maart 2017
GEWELDIG NIEUWS !

€ 715,00 het benodigde bedrag voor elke dan een lunch in de periode April / Juli 2017 is behaald.

Er zijn genoeg donaties binnen gekomen om te kunnen starten met het ontbijt/ lunchproject op de Burbage Nursery School en we hebben dan ook besloten om dat meteen te gaan doen per 3 april t/m 26 juli (4x per week). 143 Leerlingen (waarvan 87 een sponsorouder hebben) krijgen elke dag een goede maaltijd, een geweldig project om te doen. De kinderen zullen hierdoor meer weerstand kunnen opbouwen voor de komende regenperiode en minder vatbaar zijn voor externe factoren zoals bijvoorbeeld malaria. Alle sponsoren enorm bedankt !

Voor de periode September t/m December 2017 is de tussenstand momenteel :

€ 650,00 update 9 Juni 2017

Ontbijt/Lunch Project Burbage Nursery School

Veel kinderen van de Burbage Nursery School komen `s morgens naar school zonder iets te hebben gegeten en hebben ook niets bij zich voor de lunch, om de eenvoudige reden dat de ouders het gewoon niet kunnen betalen.

Vorig schooljaar is er voor het eerst een lunch verzorgd (zie foto) door de stichting Gambia-kids, via sponsoring. Dit jaar waren hier helaas geen financiële middelen meer voor. Wij gaan met jullie hulp proberen om dit voor het nieuwe schooljaar 2017-2018 weer mogelijk te maken.

We hebben hiervoor een speciaal Ontbijt/Lunch Fonds opgezet en betalen hiermee de kosten van rond de € 2.300,00 per jaar volgens opgave van Buba en Mariama . De kinderen zullen dan dagelijks een lekker bordje spaghetti, rijst, macaroni met vlees, vis of kip en indien voorhanden verse groenten krijgen op de dagen dat ze aanwezig zijn. Dit zal door Mariama Jatta bereid en verzorgd gaan worden, zodat zij ook meteen wat inkomsten heeft. Komen we niet aan het volledige bedrag, dan zullen we de aantallen aanpassen en de maaltijden evengoed organiseren met de financiële middelen die we op dat moment beschikbaar hebben.
Help jij ons mee om aan dit bedrag te komen? Elke gift klein of groot is welkom! We zullen regelmatig de financiële stand van zaken melden, zowel op Facebook als op onze website. Bij zakelijke giften(fiscaal aftrekbaar) is het ook mogelijk dat wij de naam en/of logo van je bedrijf vermelden.

Alle giften graag met omschrijving ‘Ontbijt/Lunch Project’.

IBAN : NL86ABNA0502945176
BIC-SWIFT : ABNANL2A
KvK-nr : 67189954
ANBI Registratie : 8568.68.127

19 September 2017 : Update voor wat betreft onze kokkin Mariama Jatta en haar gezin.
Met pijn in ons hart moeten we afscheid nemen van onze lieve vriendin Mariama en haar kindjes. Mede door jaloezie van andere vrouwen hebben ze het nu zover gekregen dat Mariama uit haar huis wordt gezet en de compound moet verlaten. Buba heeft hard met haar gezocht maar helaas is er geen woning voor haar in de buurt van de school te vinden dus ze is nu alles kwijt, haar huis, haar baan (kokkin op school), de sponsoring… Vanmiddag heeft ze nog een laatste zak rijst meegekregen van de sponsor van dochter Aja Fatmatta, Esther Breeschoten. Volgens Buba hadden ze al 4 dagen niet normaal gegeten en is ze erg verdrietig en in de war. We proberen haar nog verder te ondersteunen en we gaan ze zeker bezoeken in december. Helaas houdt de sponsoring van haar kinderen hier voor ons op.

Tijdens ons bezoek 20 Februari 2017 hadden wij wat fietsjes en steppen meegenomen voor de kids.

Uiteraard hadden wij het snoepgoed niet vergeten 🙂

23 Januari 2017

 ☆☆ Rijst op de Burbage Nursery School ☆☆☆

De voedselvoorziening in Gambia is op dit moment zeer zorgwekkend. De mensen hebben honger en de winkels zijn niet bevoorraad, vooral de mensen die gevlucht waren en nu terug komen hebben helemaal niets meer. Wij hadden dit gelukkig al voorzien en hebben vóór de crisis zakken rijst ingekocht. In eerste instantie wilden we dit zelf uitreiken in februari, maar gezien de situatie op dit moment hebben we besloten dat Buba hier al mee gaat beginnen. Voor de volgende kindjes is een betaling ontvangen en zij zullen dit vanaf 23 januari / 26 januari op school op kunnen afhalen. Buba (links) en Lamin (docent) hebben vandaag een gedeelte van de zakken rijst voor de families opgehaald bij het warehouse. De 4 docenten krijgen ook een zak rijst. Buba heeft zelf het vervoer geregeld en met de zakken van 50 kilo lopen slepen.

Voor update foto`s van de uitlevering, ga dan naar onze facebookpagina.

7 December 2016.
Basisschool de Tandem in IJsselstein (Utr) heeft dit jaar voor onze Stichting gekozen, als doel voor de jaarlijkse inzamelingsaktie.   Wat een geweldig initiatief, veel succes allemaal!

23 December 2016, het resultaat mag er zijn.
De kinderen van Basisschool de Tandem in IJsselstein hebben met de kerst-inzamelingsaktie in totaal 24 dozen en 2 karren opgehaald. Wat een geweldig resultaat! Iedereen ontzettend bedankt en in het bijzonder Manon Blom die onze Stichting als doel voor dit kerstproject heeft voorgesteld. Alle spullen worden geschonken aan de familie/verzorgers van de kinderen op de Burbage Nursery school en ook aan de andere gezinnen die rond de vuilnisbelt wonen en helemaal niets hebben. Hier gaan we zoveel mensen blij mee maken!

Eindresultaat:
17 dozen speelgoed
2 dozen schoolspullen
3 dozen eten
1 doos verzorging
1 doos mix eten en verzorging
Totaal 24 dozen en 2 karren !!!

18 November 2016.
De Maria-Bernadette school doneert 30 kleuterstoeltjes aan onze stichting voor de Burbage Nursery school in Serrekunda. Deze stoeltjes vertrekken de 29ste per boot en zullen in Gambia worden opgeslagen in het magazijn aldaar. In Februari zullen wij deze namens de Maria-Bernadette school uitreiken aan Buba Ceesay, schooldirecteur van de Burbage Nursery school.

nieuwsbrief-maria-bernadette-school nieuwsbericht

INTRODUCTIE:

De Burbage Nursery School is opgericht in 2006 met het idee om de jonge kinderen (3-8 jaar) in de regio Kotu,  Manjai, Latri Kunda and Dippa-Kunda onderwijs te laten volgen. Het merendeel van de inwoners in de eerder genoemde regio`s zijn vrij arm, indien men een baan heeft zijn de salarissen zo rond de 1500 Dalasi ( +/- 30,00 €) per maand. Van dit bedrag moet dan de huur, elektra * en water* betaald worden alsmede het dagelijks onderhoud, gezondheidszorg in geval van ziekte en het schoolgeld. Je kunt je voor stellen dat dit bedrag amper toereikend is om van te leven.  Het merendeel van de inwoners heeft geen baan, dit komt mede doordat er in deze regio geen toeristen verblijven en de toeristische omgeving eigenlijk het gebied is waar men zich nog kan voorzien van een beetje extra inkomen. Het grootste gedeelte van de gezinnen bestaat voornamelijk uit één ouder gezinnen, het merendeel van de vaders zijn vertrokken op zoek naar een baan of erger nog, via Libië per boot vertrokken naar het mooie Europa met alle gevolgen vandien. Hierdoor zijn de moeders afhankelijk van hun eigen creativiteit. Je ziet hier vrouwen die kleding maken, herstellen of wassen tegen een kleine vergoeding, of moeders die elders op markten fruit, groente of vis kopen en lokaal weer verkopen. Ook wordt er veel met batik gewerkt en worden er plastic zakjes gevuld met gekoeld water en allerlei zelfgemaakte sapjes verkocht. Sommigen verdienen dan 50 Dalasi per dag ( +/- 1,00 €) en kunnen hun gezin daarvan moeizaam onderhouden. De kinderen worden in de meeste gevallen op pad gestuurd om op de naastgelegen vuilnisbelt herbruikbaar materiaal te zoeken welke dan weer verkocht kan worden. In dit geval betreft het voornamelijk plastic flessen, welke weer gebruikt worden voor de verkoop van de lokale sappen Baobab en Wonjo.

Je zult wel begrijpen dat door deze financiële situaties de kinderen amper onderwijs kunnen volgen, want de kinderen zijn door het verzamelen van herbruikbaar afval ook een soort bron van inkomsten. Onze stichting probeert dan ook de gezinnen te overtuigen van de waarde van onderwijs maar ook het sociale aspect voor de kinderen. Het verschil in verzorging van schoolgaande kinderen speelt ook een rol. We doen tevens ons best om de kinderen 3x per week een gezonde lunch te geven op school.

* elektra en water indien deze voorzieningen aanwezig zijn.