Gambia, Geven met Liefde

Children are the Future

Month: August 2016

Juicy Jack (Project afgerond)

 

with the help of;

Reclamespecialisten

 

Leuk bericht vanuit Gambia!

Raphael Tuin (Project afgerond)

Februari 2017.

De eerste oogst is een feit, geweldig resultaat van Raphael en uiteraard de “Farm-Manager” Sam. Nu gaan wij verder met komkommers, sla, uien en pompoenen.

Januari 2017.

Inmiddels zijn ze al paar maanden verder met de moestuin en alles bloeit goed, Raphael heeft de aanwijzingen die wij gaven goed begrepen waardoor er binnen een aantal weken veel tomaten geoogst kunnen worden. Kleine Sam is de “Farm-Manager” en heeft de taak elke dag de plantjes water te geven en ze licht te schudden zodat er een soort van “zelfbevruchting” is, dit omdat er geen bijen en hommels zijn die normaal gesproken de vruchten bestuiven. Deze tip en meerdere kregen wij van de senior- manager van Agrocare, de tomaten-specialist en marktleider in Europa. ( John van Beusekom, bedankt voor de tips).

Oktober 2017.

Raphael heeft inmiddels de goederen, welke wij met de container hadden verzonden, ontvangen en is begonnen met de voorbereidingen van de moestuin. Zo rond Februari 2017 zou de eerste oogst klaar voor consumptie moeten zijn.

 

 

Burbage Nursery school (Project)

04-12-2018,

2e Schoolreisje naar MyFarm,

Busjes geregeld, MyFarm gereserveerd, alles doorgenomen met Marisse, limonade & chips gekocht, lijst met 55+ kinderen klaar, dus alles onder controle dacht ik.. maar niet in the Gambia natuurlijk.

Gisteravond laat bleken er ineens 2 van de 4 busjes verhuurd te zijn. Tsja, kan gebeuren.. ofzo. We hadden ook nog n plan B achter de hand en om 22.30 uur konden we toch nog een grote bus regelen, dankzij Ousman. Om 8.30 uur was de bus keurig op tijd bij Baobab, instappen en op naar de school om iedereen op te halen! Allemaal in de bus en starten maar!… Eh.. accu leeg omdat er van alles losgetrild bleek te zijn. ‘Geen probleem Monique, dat fixen we wel’. Er werd iemand gebeld die na een tijdje met een kleine betere accu kwam, er werd wat aan de oude gesleuteld. en ja hoor, de motor liep weer. Wat gereedschap mee op het dashboard en met de deur open (op lastige plekken sprong er steeds een jongen uit de bus die voor spiegel en richtingaanwijzer speelde) eindelijk op weg! Ik ben gelukkig al wat gewend hier. No stress.

24 July 2018.

Het schooljaar 2017-2018 is afgesloten en de indeling voor 2018-2019 is gereed voor publicatie. Sommige leerling zijn blijven zitten omdat ze toch niet het niveau hebben gehaald om door te stromen of ze waren te vaak afwezig.

9 Maart 2018.

Eindelijk de lang verwachtte muurschildering,

Burbage Nursery wall painting March 2018.

Update 28 Februari 2018.

Malaria Project Burbage Nursery School :

2017 was het jaar van extreme hitte waarbij temperaturen van 48-50 graden geen uitzondering was. Hierdoor konden de malaria-muggen enorme hoeveelheden larven produceren met alle gevolgen van dien. Buba gaf al aan dat veel sponsor kinderen, hun familie en mensen in de omgeving flink door de malaria waren getroffen en er zelfs kinderen en volwassenen hierdoor waren overleden. Dit heeft ons allen flink geraakt, sponsorouders en vele Facebook volgers gaven aan dat zij ons hier graag in wilden ondersteunen. Daarom hebben wij nu een Malariafonds opgestart zodat wij een aantal maanden de tijd hebben om voor het regenseizoen van 2018 ( Mei t/m Oktober) een flink bedrag kunnen omzetten in preventieve medicijnen. Kinderen kunnen wij al beschermen voor een bedrag van € 7,00 per persoon, voor de volwassenen zal dit bedrag rond de € 9,50 per persoon zijn. Onze doelstelling is om een buffer aan te leggen bij de Burbage Nursery School zodat als men de symptomen heeft er direct aktie kan worden ondernomen. In April zullen wij dit gaan overhandigen aan Buba.

Dankzij de volgende sponsoren hebben wij al een flink bedrag weten te realiseren, dank u voor dit gulle gebaar.

Peut-Koper Medemblik € 139,23
Birgit Hoeve € 7,50
Karin Bingley € 20,00
A.A.B International BV € 450,00
Nurul `Ain Singapore € 280,00
Denis Solutions € 250,00
————————————–
Totaal in het fonds € 1.146,73 updated 28 Februari 2018.

Tank je niet (in Medemblik) maar wil je ons toch helpen in de strijd tegen malaria, dan is elke bijdrage in ons fonds uiteraard ook van harte welkom!

*Graag vermelden bij omschrijving: malariafonds
Email : gambiagevenmetliefde@gmail.com
IBAN : NL86ABNA0502945176
BIC-SWIFT: ABNANL2A
KvK-nr : 67189954
ANBI Registratie: 8568.68.127

Met regelmaat zullen wij de stand publiceren.

De nieuwe klas-indeling schooljaar 2017-2018 is als volgt :

Ontbijt/Lunch Project Burbage Nursery School :

? Lunchproject 2018 ?

Het lunch-budget voor de Burbage Nursery School t/m eind 2017 is gelukkig net gehaald, maar we zijn alweer aan het sparen voor januari, februari, maart en april 2018. De teller staat nu op € 730,00 dus we hebben het benodigde bedrag voor 2018 lunch al bij elkaar en een extraatje dankzij de gulle sponsoren.

Onderstaande personen en of bedrijven danken wij voor de gulle gift :

Elke bijdrage klein of groot is welkom! Het is ontzettend belangrijk dat deze kinderen op school te eten krijgen… voor een aantal is dit namelijk de enige echte maaltijd op een dag.

* Voor bedrijven is het fiscaal aftrekbaar omdat we ANBI gecertificeerd zijn.

Stichting Gambia Geven met Liefde
IBAN : NL86ABNA0502945176 o.v.v Lunchproject 2018.
BIC-SWIFT : ABNANL2A
KvK-nr : 67189954
ANBI Registratie : 8568.68.127

Rijstproject September 2017.
In samenwerking met een groot deel van de sponsorouders hebben wij allen een “rijstproject” opgezet voor de sponsorkinderen. Dit om de kinderen te verwelkomen in het nieuwe schooljaar 2017-2018. Totaal zijn er 57 kinderen die een zak van 50Kg rijst in ontvangst hebben mogen nemen, en gezien de blije gezichten was dit een welkome verrassing. Buba, het schoolhoofd, is begonnen met uitlevering op 16 September, alle foto`s staan gepubliceerd per kindje onder de button “sponsorkindjes”.

Sponsor Trinja Feller heeft haar sponsorkindje Binta Sanyang eind Augustus 2017 bezocht en schreef ons het volgende :
Hallo lieve mensen,
Samen met Buba heb ik een bezoek gebracht aan mijn sponsorkindje Binta Sanyang.
Voor Binta had ik wat kleding mee en voor het gezin 5 ltr. olie, zeep, lucifers en biskwietjes.
Voor alle kindertjes een lolly 🙂
Wat een liefde en dankbaarheid zie je in die ogen, zo mooi om dit te mogen ervaren.
Buba gaf mij ook een rondleiding in de school, dit ziet er allemaal prima uit, het wachten is nu op voldoende geld om elektriciteit aan te leggen.

Lieve groet
Trinja

1 Mei 2017, maak kennis met het Burbage Nursery leraren-team en zie welke leraar verantwoordelijk is voor jouw sponsorkindje.

3 April 2017, het lunchproject is een feit en de vele aanleveringen van bijvoeding viel in goede smaak, zie hieronder de foto`s

20 Maart 2017
GEWELDIG NIEUWS !!!

€ 715,00 het benodigde bedrag voor elke dan een lunch in de periode April / Juli 2017 is behaald.

Er zijn genoeg donaties binnen gekomen om te kunnen starten met het ontbijt/ lunchproject op de Burbage Nursery School en we hebben dan ook besloten om dat meteen te gaan doen per 3 april t/m 26 juli (4x per week). 143 Leerlingen (waarvan 87 een sponsorouder hebben) krijgen elke dag een goede maaltijd, een geweldig project om te doen. De kinderen zullen hierdoor meer weerstand kunnen opbouwen voor de komende regenperiode en minder vatbaar zijn voor externe factoren zoals bijvoorbeeld malaria. Alle sponsoren enorm bedankt !

Voor de periode September t/m December 2017 is de tussenstand momenteel :

€ 650,00 update 9 Juni 2017

Ontbijt/Lunch Project Burbage Nursery School

Veel kinderen van de Burbage Nursery School komen `s morgens naar school zonder iets te hebben gegeten en hebben ook niets bij zich voor de lunch, om de eenvoudige reden dat de ouders het gewoon niet kunnen betalen.

Vorig schooljaar is er voor het eerst een lunch verzorgd (zie foto) door de stichting Gambia-kids, via sponsoring. Dit jaar waren hier helaas geen financiële middelen meer voor. Wij gaan met jullie hulp proberen om dit voor het nieuwe schooljaar 2017-2018 weer mogelijk te maken.

We hebben hiervoor een speciaal Ontbijt/Lunch Fonds opgezet en betalen hiermee de kosten van rond de € 2.300,00 per jaar. De kinderen zullen dan dagelijks een lekker bordje spaghetti, rijst, macaroni met vlees, vis of kip en indien voorhanden verse groenten krijgen op de dagen dat ze aanwezig zijn. Dit zal door Mariama Jatta bereid en verzorgd gaan worden, zodat zij ook meteen wat inkomsten heeft. Komen we niet aan het volledige bedrag, dan zullen we de aantallen aanpassen en de maaltijden evengoed organiseren met de financiële middelen die we op dat moment beschikbaar hebben.
Help jij ons mee om aan dit bedrag te komen? Elke gift klein of groot is welkom! We zullen regelmatig de financiële stand van zaken melden, zowel op Facebook als op onze website. Bij zakelijke giften(fiscaal aftrekbaar) is het ook mogelijk dat wij de naam en/of logo van je bedrijf vermelden.

Alle giften graag met omschrijving ‘Ontbijt/Lunch Project’.

IBAN : NL86ABNA0502945176
BIC-SWIFT : ABNANL2A
KvK-nr : 67189954
ANBI Registratie : 8568.68.127

19 September 2017 : Update voor wat betreft onze kokkin Mariama Jatta en haar gezin.
Met pijn in ons hart moeten we afscheid nemen van onze lieve vriendin Mariama en haar kindjes. Mede door jaloezie van andere vrouwen hebben ze het nu zover gekregen dat Mariama uit haar huis wordt gezet en de compound moet verlaten. Buba heeft hard met haar gezocht maar helaas is er geen woning voor haar in de buurt van de school te vinden dus ze is nu alles kwijt, haar huis, haar baan (kokkin op school), de sponsoring… Vanmiddag heeft ze nog een laatste zak rijst meegekregen van de sponsor van dochter Aja Fatmatta, Esther Breeschoten. Volgens Buba hadden ze al 4 dagen niet normaal gegeten en is ze erg verdrietig en in de war. We proberen haar nog verder te ondersteunen en we gaan ze zeker bezoeken in december. Helaas houdt de sponsoring van haar kinderen hier voor ons op.

Tijdens ons bezoek 20 Februari 2017 hadden wij wat fietsjes en steppen meegenomen voor de kids.

Uiteraard hadden wij het snoepgoed niet vergeten 🙂

23 Januari 2017

 ☆☆ Rijst op de Burbage Nursery School ☆☆☆

De voedselvoorziening in Gambia is op dit moment zeer zorgwekkend. De mensen hebben honger en de winkels zijn niet bevoorraad, vooral de mensen die gevlucht waren en nu terug komen hebben helemaal niets meer. Wij hadden dit gelukkig al voorzien en hebben vóór de crisis zakken rijst ingekocht. In eerste instantie wilden we dit zelf uitreiken in februari, maar gezien de situatie op dit moment hebben we besloten dat Buba hier al mee gaat beginnen. Voor de volgende kindjes is een betaling ontvangen en zij zullen dit vanaf 23 januari / 26 januari op school op kunnen afhalen. Buba (links) en Lamin (docent) hebben vandaag een gedeelte van de zakken rijst voor de families opgehaald bij het warehouse. De 4 docenten krijgen ook een zak rijst. Buba heeft zelf het vervoer geregeld en met de zakken van 50 kilo lopen slepen.

Voor update foto`s van de uitlevering, ga dan naar onze facebookpagina.

7 December 2016.
Basisschool de Tandem in IJsselstein (Utr) heeft dit jaar voor onze Stichting gekozen, als doel voor de jaarlijkse inzamelingsaktie.   Wat een geweldig initiatief, veel succes allemaal!

23 December 2016, het resultaat mag er zijn.
De kinderen van Basisschool de Tandem in IJsselstein hebben met de kerst-inzamelingsaktie in totaal 24 dozen en 2 karren opgehaald. Wat een geweldig resultaat! Iedereen ontzettend bedankt en in het bijzonder Manon Blom die onze Stichting als doel voor dit kerstproject heeft voorgesteld. Alle spullen worden geschonken aan de familie/verzorgers van de kinderen op de Burbage Nursery school en ook aan de andere gezinnen die rond de vuilnisbelt wonen en helemaal niets hebben. Hier gaan we zoveel mensen blij mee maken!

Eindresultaat:
17 dozen speelgoed
2 dozen schoolspullen
3 dozen eten
1 doos verzorging
1 doos mix eten en verzorging
Totaal 24 dozen en 2 karren !!!

18 November 2016.
De Maria-Bernadette school doneert 30 kleuterstoeltjes aan onze stichting voor de Burbage Nursery school in Serrekunda. Deze stoeltjes vertrekken de 29ste per boot en zullen in Gambia worden opgeslagen in het magazijn aldaar. In Februari zullen wij deze namens de Maria-Bernadette school uitreiken aan Buba Ceesay, schooldirecteur van de Burbage Nursery school.

nieuwsbrief-maria-bernadette-school nieuwsbericht

INTRODUCTION:

Burbage Nursery School was founded in 2006 with the sole aim to give early childhood education to young children between the ages of 3-8 years old. The  school is in a poverty stricken community of Erinjang and covers in total five other communities namely Kotu,  Manjai, Latri Kunda and Dippa-Kunda respectively. In 2016 in total 132 kids follow education.

Majority of the people living in these communities are poor family backgrounds and can afford only one square mill a day. According to statistics almost 75% of them have no formal education and are engage in domestic jobs with a minimum salary of (one thousand five hundred Dalasi a month = Euro 31,00). It is also from the these salaries that they are expected to feed their families, provide shelter, pay their children school fees, and provide medication for themselves and their children in the event that they are sick.

It is base on this challenges that is why most of the children have no access to nursery and primary education. Instead, they use the dumping site to look for unused, and waste materials to sell in order for their families to survive.

AIMS AND OBJECTIVE :

1: To provide children with access to nursery and primary education.

2: Built a strong foundation and a world fit for children by providing a conducive learning environment for them.

3: Solicit sponsorship for each child in the school in a form of payment of their tuition fees, uniforms and feeding.

4: Expand the project to a primary school by acquiring a plot of land and built a primary school in order to stop the drop out rate that majority of the children face after their nursery education.

5: To stop the growing number of people especially young children from using the dumping site as a source of income and instead have access to nursery and primary education

CONSTRAINTS :

Since the school is not receiving much from the payment of school fees. We solicit help from Foundations, NGO’s, Philanthropist’s, through Fred and Monique. The school currently has a total of 3 unqualified teachers and we are seeking assistance for funding in order to sent the teachers to the college. Solicit funding in order to acquire a piece of land for the primary school project.

On that ground, I want all and sundry to support Fred and Monique in their quest to support Burbage Nursery School.

Bubacarr Ceesay, School Director ( Proprietor)

buba-ceesay

Buba Ceesay, schooldirecteur.