7 Maart 2020.

Update weeskinderen in Kartong.

Vanmorgen lekker vroeg vertrokken richting Serekunda, daar wist Ousman een fietsenwinkeltje die net fietsen uit een nieuwe container binnen had. Na wat onderhandelen gingen we op weg met 6 fietsen op het dak. Ik had er een matras onder gelegd voor t hobbelen, want we moesten nog een uur rijden naar Kartong. Daar aangekomen stonden de kinderen ons al op te wachten. Ze waren superblij met hun fiets. Ik heb Isatou zelf laten bepalen welke fiets t beste was voor wie, wat er uiteindelijk op neer kwam dat alles anders werd verdeeld dan we zelf hadden gedacht. Ousainou kreeg bijvoorbeeld de roze meisjesfiets, maar dat maakte helemaal niks uit! We hebben voor het gedoneerde geld 5 fietsen gekocht, de 6e fiets (Salifou) had ik al op mn hotelkamer staan van zijn sponsor. Aisha had haar kleine fietsje al eerder gehad maar wilde ook op de foto. Ook hebben we voor iedereen een hangslot en een sleutelhanger gekocht. Alle sponsors ontzettend bedankt namens Isatou en de kinderen, nu kunnen ze op de fiets naar school en naar de groentetuin om te helpen.

Isatou had voor Buba weer iets nieuws bedacht om aan te oefenen, het lopen gaat al steeds iets beter. De gele rollator bevalt niet zo goed omdat hij daarmee vaak valt, vertelde ze toen ik daar naar vroeg.

Salifou kreeg in 1x 4 dozen. Waarschijnlijk was er eentje een keer ergens blijven staan, want daar zaten nog kerstkaarten in. Alle kinderen krijgen altijd iets uit de dozen en daarna wordt alles keurig in een afgesloten kamer bewaard tot ze er iets uit nodig hebben.

– ? D e M o e s t u i n ? –

Mariama wilde me al een tijdje heel graag hun moestuin laten zien en zo vertrokken we nadat alle dozen en fietsen uitgedeeld waren, met haar en haar vriendinnetjes in de auto. Deze vriendinnen helpen haar elke dag met water geven omdat Mariama niet sterk genoeg in haar armen is om de emmers te sjouwen. Dat vond ik zo lief, dat ik ze allemaal 50 dalasis heb gegeven. Mariama is 2 jaar geleden met verlammingsverschijnselen bij Isatou terechtgekomen en zij heeft haar met intensieve therapie zover gekregen dat ze nu gewoon zelfstandig naar school kan. Welke richting ze later op wil, vroeg ik. Mariama is overal goed in, zei Isatou. Ze heeft een plan om een spaarrekening te openen voor hun studie, dus daar later misschien meer over.

De jongens waren achter ons aangekomen op hun nieuwe fietsen. Wat best nog een behoorlijk stukje was, maar dit deden ze hiervoor op hun skateboard of soms zelfs lopend. De oudste kinderen hebben allemaal een stukje grond gekregen van Isatou, waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn. Er worden o.a uien, paprika’s en tomaten gekweekt. Trots lieten ze me de meloenen zien die onder een doek verstopt liggen voor de vogels. Wat ben ik trots op deze schatten, die elke dag na school nog hun stukje tuin bijhouden en ik heb ook zoveel respect voor Isatou die dit allemaal zo goed regelt.

Als jullie haar en de kinderen willen helpen, dan zou ze heel graag zaadjes ontvangen uit Nederland. Liefst uien, alle kleuren paprika’s en tomaten. Heb je hier nog vragen over, dan kan ik die altijd aan haar stellen voor je.