31 December 2023.

Terugblik op 2023  ?  #helpen

Als er 1 ding is wat me hier in Gambia elke keer weer duidelijk wordt gemaakt en wat echt telt, is het wel:

‘De wijze waarop je iemand helpt’.

Hoe HELP je nu eigenlijk iemand op de juiste manier, waar leg je de grens (heel belangrijk) en wanneer is dit puur & zuiver, zonder tegenverwachting?..

Om te beginnen noem ik het liever ondersteunen dan helpen. In de tijd dat wij hier als stichting bezig zijn hebben we vooral zèlf elk jaar weer heel veel geleerd.. Onze mening en werkwijze bij mogen stellen, geleerd om minder snel te oordelen, accepteren dat sommige dingen niet veranderd of verbeterd kunnen of hoeven worden, grenzen verlegd of juist beter aangegeven, risico’s genomen zowel financieel als qua gezondheid, toch op de (juiste) mensen hier blijven vertrouwen ondanks eerdere teleurstellingen, volop te Geven met Liefde en toch scherp te blijven. Soms harde beslissingen moeten nemen of moeilijke keuzes moeten maken, zelfs af en toe bedreigd worden maar ons eigenlijk nooit onveilig voelen, accepteren dat leven en dood hier veel dichter bij elkaar ligt dan thuis en dat het helemaal okay is dat daar ook ‘makkelijker’ mee om wordt gegaan.

Geleerd dat je hier alleen voor langere tijd kunt ondersteunen als dit niet vanuit medelijden gebeurt. Dat het zeker niet altijd beter is zoals wij ‘toubabs’ het gewend zijn, maar dat er altijd ruimte moet zijn om naar de ander te luisteren. Dat je kunt luisteren naar adviezen, ervaringen en informatie van andere hulpverleners maar daarnaast altijd op je eigen kompas moet blijven varen. Dat niet alles met geld te koop is en dat geld je zeker niet het recht geeft om je meer te voelen dan een ander. En dat we intussen vooral vrolijk door moeten blijven gaan, omdat we gelukkig nog altijd in het goede van de mens geloven.

We’re all just walking each other home ?

Dat alles maakt ons dankbaar en geeft ons nog steeds zoveel positieve energie, dat het een cadeau is geworden om dit samen met jullie te mogen doen. Niemand weet wat de toekomst gaat brengen, maar met elkaar blijven we zo lang mogelijk het verschil maken ?

We wensen iedereen een gezond 2024 met heel veel Liefde en begrip voor elkaar ❤️

Liefs, Fred en Monique

If you’re helping someone & expecting something in return, you’re doing business not kindness.