Children are the Future

Month: April 2021

25 April en 17 Augustus 2021. Kippen aktie Heart House Kartong

Update 17-08-2021.

– F e e s t  i n  H e a r t ? H o u s e –

De oprichters en leerlingen van Triple C (beroepsonderwijs voor kansarme jongeren) hebben vandaag ons kippenproject afgerond. Het verblijf heeft nu ramen, deuren, legkasten, watersilo’s, een afrastering, 120 bewoners en er is voor 3 maanden voer. Met de verkoop van de eieren kan Isatou daarna zelf voer voor de kippen aanschaffen. Wij zullen haar daar in samenwerking met de mensen van TripleC voorlopig nog even in blijven begeleiden.

Ons plan om dit weesgezin steeds meer zelfvoorzienend te laten worden is goed geslaagd. De groentetuin, de keuken, mango’s, koelkast, vriezer (wonjo- en baobabjuice), de kippen, eieren, misschien een kraampje aan de weg.. De leefomstandigheden zijn dit jaar ook flink verbeterd door de renovatie van de slaapvertrekken voor de kinderen en de nieuwe toiletten. Isatou heeft een prachtige eigen woning gekregen waar ze eindelijk wat privacy heeft en waar ze nog elke dag heel blij mee is. Er worden door de sponsorouders dozen met kleding, toiletartikelen, schoolspullen, houdbaar voedsel etc. gestuurd en regelmatig mogen we ook nog rijst, uien en olie brengen. Met elkaar maken we het verschil ?

Met grote dank aan iedereen die hier, op welke manier dan ook, aan heeft bijgedragen.

– K i p p e n  v o o r  H e a r t ? H o u s e –

Update 13-08-2021.

De studenten van Triple C zijn bezig met de afwerking van de kippenhokken. Inmiddels zijn de muren en het dak af en leggen ze de laatste hand aan de leghokken.

 

22-05-2021 Uitleg kosten en opbrengst kippen Kartong.

De planning is dat de legkippen 17 Augustus bij het HeartHouse in Kartong aankomen, momenteel zijn deze al sinds 30 April in Gambia aan het acclimatiseren na een enerverende reis vanuit Nederland. Op het moment van uitleveren zijn de leghennen 17 weken. De leghennen hebben een mooie afgedekte leg-slaapruimte van 2 x 9m2 en een ren van 30m2. De binnenruimtes zijn voorzien van 24 legnesten, drink- en voerbakken en de vloer is voorzien van schelpen zodat er naast de normale voeding ook kalk binnenkomt ter versteviging van de eierschalen. Het betreft hier een klein ras en deze ruimtes moeten volstaan, mocht het achteraf blijken dat de ruimtes groter moeten worden dan gaan wij verbouwen.

Via Triple C heeft Isatou nu een goed kontakt met de voerleverancier welke haar tips zal geven en regelmatig een bezoekje zal brengen.
Deze leverancier gaat uit van een gemiddeld aantal eieren per dag van 90 stuks, voor eigen gebruik wil Isatou ongeveer 18 eieren, iedereen is er namelijk dol op.

Een kip eet gemiddeld per dag 120 gram voer, x 120 kippen is dat 14.4Kg per dag, met een baal voer van 50Kg doet zij dan ongeveer 3.5 dagen, een baal van 50Kg kost 1250,00 dalasi ( +/- € 22,75)
Per dag kan Isatou dan 72 eieren verkopen voor 5 dalasi, dus elke dag een opbrengst van 360 dalasi ( +/- € 6,55) welke zij weer kan besteden aan de voerkosten, zo is alles mooi zelfvoorzienend.
Voor de eerste 3 maanden zal er voer geleverd gaan worden, dit omdat de legkippen ook een tijd nodig hebben om weer te wennen aan de nieuwe omgeving, daarom hebben wij maar het zekere voor het onzekere genomen voor het geval er geen inkomsten uit de verkoop zijn.

In onderstaand kader tref je de berekeningen. Indien alles geplaatst is, de ren, het dak en de kippen zullen wij deze foto`s ook gaan plaatsen.

 

19-05-2021. Eindstand :  € 835,00

Lieve mensen, we hebben jullie steun weer nodig! Isatou is zelf al met vrienden bezig om een kippenverblijf te bouwen, zodat ze straks voldoende eieren hebben om te eten en te verkopen. Wij willen haar helpen met dakplaten en een aantal kippen (en voer) voor haar kopen. Dinsdag gaat er iemand (uit Nederland) voor ons langs om in te schatten wat er nodig is en dan kunnen we een streefbedrag noemen, maar ik zou graag nu al beginnen om geld in te zamelen samen met jullie. Alles is welkom en te volgen op deze pagina aankomende dagen.

Alvast bedankt ?

Update 29-04-2021.

???  Y e s s s !!!  ??✨

Nadat we geïnformeerd hadden wat de prijs zou zijn van een aantal kippen en voer, besloten de oprichters van Triple C zelf een kijkje te nemen bij de kippenhokken in aanbouw. Dit uiteraard in goed overleg met ons en met Isatou. Vandaag werden we gebeld met een totaal onverwacht aanbod!

De leerlingen van Triple C (beroepsonderwijs voor kansarme jongeren) zullen belangeloos het kippenhok en de ren af gaan bouwen! Volgende week zullen ze hier al mee gaan starten. Echt fantastisch! We zijn superblij met deze samenwerking. Nu kunnen we het volledige gedoneerde bedrag besteden aan kippen, voer en wat er verder nog nodig is.

*Stichting Triple C Elburg (Change Children’s Chances) bestaat sinds december 2016 in zijn huidige vorm. Zij zetten zich belangeloos in voor de kansarme jeugd in Gambia, specifiek in de meest zuidelijk gelegen kustplaats Kartong.

https://m.facebook.com/triplecgambia/

18 April 2021. Alliander medewerkers doneren mutsjes, poncho`s en nog veel meer handwerk.

18 April 2021. 

Z o n d a g   ?   B a b y d a g –
Vanmorgen sprak ik Debby ter Voert even op WhatsApp en ineens hadden wij een idee om de 4 resterende dozen met handwerk die zij voor ons had geregeld. De poncho’s, dekentjes, sokjes, truitjes en mutsjes  waren allemaal met heel veel liefde gemaakt door haar collega’s van Alliander, dus dat moest ook met liefde worden uitgedeeld. En wie kan dat beter dan onze Sofia ? Alle mama’s uit de buurt werden door haar uitgenodigd om met hun baby’s langs te komen en het werd 1 groot babyfeest. Ousman en Lamin waren toch al in haar compound om de bouw te volgen en zo konden ze meteen foto’s maken.

Missie geslaagd ????

18 April 2021. Familie Bah krijgt een nieuw dak van de sponsor.

– H e t  ?  v a n  S o f i a –

Sofia is een bescheiden, hardwerkende, alleenstaande moeder van 2 kinderen (Ebrimah en Mariama). Altijd als ik in de buurt ben krijg ik een soort oliebolletjes van haar mee in n stukje krant. Die bakt- en verkoopt ze elke dag om haar gezinnetje te onderhouden. Ze zal nooit ergens om vragen en mede daarom vonden haar lieve sponsorouders Karin en Edward het fijn om nu haar huisje te laten repareren. Ze zijn vorig jaar zelf bij haar op bezoek geweest en wisten dus dat tijdens het regenseizoen al het water naar binnen stroomt via het slechte dak en de achterdeur. Ook een paal van het afdakje, waar ze elke dag onder staat te koken, stond op afbreken. Vandaag wordt er buiten nog een muurtje om de achterdeur gebouwd met stenen die ze al had staan en dan is deze familie klaar voor het regenseizoen. Een huisje van 1 kamer, een deur gemaakt van een dakplaat, een donkere, kleine ruimte zonder ramen of enige luxe, maar wel in een supergezellige compound en wat zijn ze er blij mee!

*Heb jij goed contact met je gezin en zou je ze graag ergens mee willen helpen, vraag ons dan naar de mogelijkheden. Ousman maakt in samenwerking met ons een offerte en bekijkt ter plaatse wat verstandig is om wel en niet te doen.

17 April 2021. Adama en Awa de tweeling weer bezocht.

– D e   t w e e l i n g –

In Maart 2016 werd de tweeling Adama & Awa geboren. Het was een zware bevalling waarbij de moeder overleed. De meisjes werden gelukkig meteen liefdevol opgenomen door de tante, maar omdat er geen geld was voor melkpoeder wogen ze na 3 maanden nog steeds 7 pond. Zwaar ondervoed, gezwollen buikjes, huidproblemen en veel ziek.. Abdoulie Baldeh (destijds arts van de Banyaka kliniek) vroeg ons toen dringend om hulp, die we natuurlijk niet konden weigeren. Er zijn helaas veel van dit soort gevallen in Gambia en je kunt niet iedereen helpen, maar dit raakte ons. Dankzij allerlei donaties hebben we het hele gezin de afgelopen jaren mogen ondersteunen.

Inmiddels hebben we de tweeling (inclusief een nichtje) overgedragen aan Ilse C. (Stichting in België) die voor hen een sponsorouder had gevonden. Helaas zijn er wat problemen o.a door Corona en werd er al een paar keer door de familie om hulp gevraagd aan ons. We besloten om nog een keer bij te springen..

Ousman heeft vandaag rijst, uien, een EHBO koffer en 2 dozen met spulletjes bij ze gebracht. Er zijn intussen ook baby’s geboren in de compound, dus de mutsjes, dekentjes en ander handwerk komen goed van pas.

Met dank aan:

– Christian Jansen & Melanie Klatt (rijst & uien)

– Debby ter Voert (doos van Lex zijn school)

– Jessica Obdam (rijst & uien)

– Alliander Foundation (doos handwerk)

– Interflame & Mariska (EHBO koffer)

14 April 2021. EHBO-koffers, gesponsord door Interflame, afgeleverd in Gambia.

14-04-2021.
Ousman heeft vandaag een aantal nieuwe goedgevulde EHBO-koffers, gesponsord door Interflame, mogen afleveren bij de Amazing Grace school en vorige week bij ons vaste hotel Baobab Resort.
De dankbaarheid was groot:

Amazing Grace:
Good morning Monique and Fred. I want to inform you that we received 2 aid boxes from Ousman. I want say a big thanks to you and your husband for the gift. This was one of our heart cry to have aid boxes and now we thank God for using you and your husband to bless us with this gift.

Baobab Resort:
On behalf of Baobab Holiday resort management and staffs we thank you for the first aids.
Well appreciated from Monique and Fred Eringaard.

9 April 2021. Start uitlevering Ramadan pakketten.

14-04-2021, en doorrr…??
Verder zijn er 97 bestellingen geleverd. Ousman zal dit weekend nog 5 pakketten en een doos (voor Angelica) naar Kartong brengen. Ook hebben we 6 dozen met handwerk (Alliander) die we nog uit moeten delen.

Lamin en Ousman hebben enorm veel werk verzet in de afgelopen weken: de renovatie in Kartong, de voedselactie, de pakketten van Loes en Jainaba bezorgen, tientallen sponsordozen afleveren op verschillende plaatsen, offertes maken voor renovaties van verschillende huisjes (omdat sommige sponsorouders hun gezin willen helpen voordat het regenseizoen begint), huur regelen voor een gezin wat uit huis is gezet, naar het warehouse heen en weer rijden en tussendoor nog allerlei vragen van ons beantwoorden. Dankzij deze kanjers kunnen we vanuit Nederland alles door laten gaan en zijn we zelfs alweer met een hele leuke nieuwe actie voor jullie bezig.

Wordt vervolgd ?

09-04-2021. Uitleveringen Ramadan pakketten.
Wegens onvoorziene omstandigheden waren Ousman en Lamin genoodzaakt om eerder te beginnen met de verdeling van de rijst en uien. Dit is begin deze week door ons aangegeven op de besloten Facebook-pagina voor sponsorouders. Ondanks dat Ousman 9 April ziek was, konden zij toch nog 12 bestellingen bezorgen. We hopen dat het vandaag beter met hem gaat ?

Foto`s van uitleveringen per dag in de kaders hieronder.

09-04-2021, 12 pakketten.

10-04-2021, 40 pakketten.

Ousman voelt zich weer stukken beter en ze hebben de gang erin zitten.

11-04-2021, 21 pakketten.

12-04-2021, 15 pakketten.

Totaal in Dippa Kunda regio geleverd  92 pakketten, 1 random gezin & Tundeh Fatou Sarr volgen nog.

17-04-2021. 3 Pakketten afgeleverd.

24-04-2021, de 5 resterende pakketten in Kartong.