30 Maart 2024.
Marijke en Eric bezoeken de Tree of Life Nursery.

 

 

23 Januari 2023.
De volgende 23 kinderen gaan in September 2023 onderwijs volgen op de Amazing Grace Primary. Alle kinderen zijn inmiddels aangemeld bij de directeur Moses Sanneh en hebben een introductie brief ontvangen voor de wijze om zich aan te melden.

 

17 Januari 2023.
Art-dagje op de Tree of Life Nursery School ?
We hebben geschilderd met 27 kinderen uit klas 3 en 5 kinderen uit klas 2. Volgende keer gaan we verder met de andere 28 kinderen uit klas 2.

 

14 Januari 2023.
Zomaar een zaterdagochtend…

Lamin en ik hebben 2 muurtjes mat zwart geschilderd, zodat de kinderen daar met stoepkrijt op kunnen tekenen. Intussen had Fred een goed gesprek met de dochter van de landlord, die naast de school woont.

 

 

 

12 Januari 2023.
Creatief dagje op de Tree of Life  ??

Ik had van alles bij me om schilderijtjes met de kinderen te maken, maar uiteindelijk hebben we er de muren mee opgevrolijkt! Alle kinderen uit klas 2 en 3 mochten iets moois schilderen en de allerkleinsten uit klas 1 mochten een handafdruk met verf maken. Ze vonden het helemaal geweldig!

Vervolgens was alle (Action)verf op voor de canvas doekjes die we de volgende keer gaan maken en moesten we op pad voor nieuwe. Aangezien hier geen Action of Hema is, kwamen we uit bij een verfwinkel in Brusubi waar we 4 grote blikken met blauwe, groene, rode en gele verf hebben gekocht. Kleinere verpakkingen hadden ze niet, dus dat gaan we overgieten in lege waterflesjes. Ook meteen maar een bus matte, zwarte verf gekocht, zodat we de kinderen straks op 1 buitenmuur met stoepkrijt kunnen laten tekenen.

 

 

 

10 Januari 2023.
Tandenpoetsles op de Tree of Life Nursery School was een succes! ???

Veel volwassenen poetsen hun tanden nooit en gebruiken een stokje om op te kauwen. De meeste kinderen weten dus niets over het schoonhouden van hun gebit en het belang daar van. Probleem is nog steeds wel dat ze de hele dag zoetigheid te eten en te drinken krijgen, maar daar kunnen we helaas niet zo snel iets aan veranderen. Na afloop van de poetsles kregen ze een gezonde appel en de tandenborstel. Die vonden ze op zich al heel interessant, dus hopelijk blijven ze die gebruiken thuis. In elk geval weten de kinderen nu zelf hoe ze de tandenborstel en de tandpasta moeten gebruiken als dit in de dozen wordt meegestuurd.

 

6 Januari 2023.
Kijk eens wat een prachtige schaduwplek we krijgen op het schoolplein van de Tree of Life Nursery School! Zodra het klaar is gaan we een tandenpoets-dagje en een art-dagje organiseren met de kinderen. Ook staat er een kookdemonstratie (compound Lamin) en een educatieve dag op de Amazing Grace Primary School op de agenda. Maandag 16 Januari starten de scholen hier weer!

De schaduwplek is mogelijk gemaakt door een lieve sponsor uit Indonesië ??

7 November 2022.
Vandaag heeft Lamin de educatieve posters gekocht. In elke klas komen er 8 van.

30 Oktober 2022.
Vandaag hebben de schilders ook de buitenwand mooi wit gemaakt en onze logo`s geplaatst, toppers zijn het.

25 Oktober 2022.
De klasindelingen van de Tree of Life zijn binnen. De kinderen in klas 3 zullen waarschijnlijk in September 2023 doorstromen naar de Amazing Grace Primary school.

24 Oktober 2022.
De schilders zijn afgelopen dagen lekker bezig geweest. Momenteel hebben zij de naam mooi geschilderd, het ziet er weer prachtig uit.

 

21 Oktober 2022.
Vandaag vrijdag de 21ste was het weer een sportdag. Alle 105 kinderen en leraren hadden weer een geweldige dag. Lamin had de door ons geschonken witte T-Shirts laten bedrukken met tekst en het logo. Was weer een topdag zei hij.

11 Oktober 2022.
Ook vandaag hebben alle kinderen mogen genieten van een heerlijke lunch. Zolang het “lunchpotje”het toestaat doen wij dit elke week.

 

3 Oktober 2022.
– Lunch op de Tree of Life Nursery School –

Vandaag kregen alle 105 kinderen een lekkere voedzame lunch, Benachin met kip. De tafels zijn 5 meter lang, dus iedereen kan mooi tegelijk eten. De vrouw van Lamin had samen met een paar vriendinnen alles voorbereid en gekookt. Ousman is graag op school en helpt op de achtergrond ook overal waar dat nodig is. Hij en Lamin zijn intussen echte vrienden geworden. Wat een prachtige samenwerking! Het was een pittige uitdaging om dit project aan te gaan, maar het was alle inspanning 100% waard.

We hebben de laatste 4 zakken rijst van de voedselactie toegevoegd aan het budget voor de schoollunch en nu hebben we voldoende om 8x een maaltijd te koken. Het is belangrijk dat de kinderen goed te eten krijgen, want in de zomervakantie zijn sommigen flink vermagerd.

Wil jij een lunch voor de hele school sponsoren?

???Dat kan al voor € 67,00

Als je dit bedrag overmaakt naar de rekening van onze stichting, dan zorgen wij er voor dat er met jouw donatie minimaal 105 borden worden gevuld.

Stichting Gambia, Geven met Liefde

IBAN : NL86ABNA0502945176

Omschrijving: Schoollunch

 

2 Oktober 2022.
Vandaag is de schilder begonnen met het schilderen van de muren, het schiet al aardig op.

26 September 2022.
De eerste schooldag op de Tree of Life Nursery is begonnen, we zijn gestart!
Het heeft Lamin wat slapeloze nachten gekost, maar het is helemaal goed gekomen.

Het grootste gedeelte van de kinderen is vandaag al gekomen.
In Gambia nemen ze het nooit zo nauw met het verschijnen direct na de vakantie.

Sommige kinderen zijn dan ook nog onderweg van hun familie in het binnenland. No stress….

De sponsorkinderen hebben hun uniform allemaal, bij de andere kinderen ontbreken er nog een paar.
Ook dat gaat goed komen.

Onze vrolijke, lieve juffies gaan er voor zorgen dat iedereen snel zijn of haar draai zal vinden. We hebben er zin in!
Juf Monica klas 1, Juf Fatoumatta klas 2 en Juf Ida klas 3.

 

25 September 2022.
Op wat schilderwerk na (o.a de schoolborden) is alles klaar voor morgen. Als de school goed draait gaan we nog eens rustig kijken wat we nog missen, wat leuke, educatieve posters aan de muur, misschien nog een bureau voor de docenten. Er is superhard gewerkt om alles op tijd af te krijgen en daarnaast hebben ze ook de voedselactie nog geregeld. En dat allemaal tussen de hoosbuien door.. Wat een toppers! Heel veel succes gewenst morgen met de opening!

21 September 2022.
Vandaag zijn de mannen bezig geweest met het stucen van de wanden aan de binnenkant. Maandag gaan we open dus er is nog redelijk wat te doen maar wij hebben er al het vertrouwen in.

 

20 September 2022.
Wij lopen hier intussen al een beetje te stressen omdat de Tree of Life Nursery School maandag open gaat, maar in Gambia maakt niemand haast dus we vertrouwen er maar op dat alles op tijd klaar is. Vandaag was het schoolplein aan de beurt.. Succes Lamin!

07 September 2022.
Vandaag zijn de toiletten gedaan, de komende dagen gaan ze alles schoonmaken en schilderen.

27 Augustus 2022.

  • ● Uniformpjes Tree of Life Nursery School ●●

Alle 50 uniformpjes zijn klaar, de eerste 23 foto’s zijn binnen gekomen. De logo’s zijn een beetje royaal uitgevallen, maar wat zien de kinderen er prachtig uit. Ze kunnen niet wachten om naar school te gaan in hun nieuwe outfit! Ook de ouders vinden de uniformpjes en het logo erg mooi, volgens Lamin.

26 September zal de school gaan starten.

6 Augustus 2022.
Lamin en Monica hadden 30 van de 50 gesponsorde kinderen gevraagd om langs te komen om de maten op te nemen voor de nieuwe uniformen. De kleermaker had het er maar druk mee.

Volgende week doen we de resterende 20 kinderen en medio eind augustus zijn alle 50 uniformen klaar.

 

22 Juni 2022.
Lamin mocht vandaag een nieuwe laptop ophalen bij Muhammad Wassif, zo kan hij zich alvast gaan voorbereiden op de opening van zijn school en alle kinderen registreren. De scholen starten na de zomervakantie weer op 19 september. Succes topper!

07 Februari 2022.
Maanden hadden het schoolteam en wij al gesprekken gehad met de eigenaresse van een oud en verlaten schooltje welke op een loopafstand was van de Burbage school.
Uiteindelijk is er een huurovereenkomst vastgesteld van minimaal 5 jaar met een uitloop naar 10 jaar.

Daarom is er besloten om alles radicaal te gaan verbouwen zodat er op 19 september les gegeven kan worden aan ongeveer 105 leerlingen in 3 klassen.
Er zijn al 2 toiletten en er is stromend water.
Het plan is om puntdaken te gaan installeren zodat de warmte naar boven trekt, want lage plafonds zullen ventilatoren moeten hebben, en er is geen stroom momenteel, daar gaan wij later mee aan de slag.

Met de hulp van vele sponsoren hebben wij het benodigde bedrag voor de verbouwing reeds binnen kunnen halen, alle sponsoren waren zeer enthousiast en gul.
Via Goods for Gambia is er een container onderweg met ruim 90 tafels en stoelen, deze kosten hebben Monique en Fred privé zelf bekostigd.

Kleine impressie hoe het schooltje er vandaag bijstaat.

 

11 Februari 2022.
Vandaag zijn de mannen begonnen met het maken van de eerste badge van 900 stenen, deze waren eind van de dag klaar en moeten 3 dagen drogen alvorens zij kunnen gaan beginnen met het metselen van de 3 klassen.

14 Februari 2022.
Vandaag hebben de mannen de oude daken verwijderd.  Morgen gaan ze beginnen met het metselen en corrigeren van de muren.

15 Februari 2022.
Vanmorgen zijn de mannen al vroeg begonnen met het metselen.

16 Februari 2022.
Er komt vorm in, er zijn al punten gemetseld omdat wij een puntdak willen hebben ipv een plat dak.

17 Februari 2022.
Het tempo van de mannen zit er goed in.

18 Februari 2022.
Vandaag liggen de werkzaamheden even stil in verband met het jaarlijkse feest van onafhankelijkheid. Maandag gaan de mannen weer verder, het hout is inmiddels besteld zodat de geraamtes voor de daken geïnstalleerd kunnen worden.

21 Februari 2022.
Vandaag worden de deuren, de ramen en de shutters voor de beveiliging op maat gemaakt.

23 Februari 2022.
Vandaag zijn ze bezig met het in elkaar zetten van het dak-geraamte.

26 Februari 2022.
Vandaag hebben de stucadoors alles afgewerkt.

4 Maart 2022.
De lassers hebben het project klaar. Alles is ook meteen in de grondverf gezet. 7 ramen met tralies en luiken, 3 deuren en 12 dakgeraamtes. De komende dagen zullen zij alles gaan installeren en dan het dak erop 🙂

5 Maart 2022.
Vanmorgen is alles op transport naar de school gegaan.

9 Maart 2022.
Intussen vordert de bouw van de school ook gestaag. Om de een of andere vage reden overlijdt er altijd wel ergens een familielid van diegene waar je op wacht in Gambia, dus ook in dit geval is er wat vertraging. Alle dakspanten, ramen, deuren en luiken zijn gelast en in de grondverf gezet en als iedereen zich vandaag netjes aan zijn afspraak houdt, kan het dak er in principe op!

12 Maart 2022.

14 Maart 2022.

17 Maart 2022.
Vandaag hebben we met Ousman en Lamin zoveel mogelijk doorgesproken over de ontwikkeling van de nieuwe school. Zaterdag gaan ze met het dak verder, dat zal ook weer een groot verschil geven. We zijn erg blij met de mooie, veilige locatie. Er wordt veel ingebroken en hopelijk helpt het dat de eigenaar van het pand er naast woont en een familielid een beauty shop heeft dat grenst aan het schoolplein. Zo is er optimaal toezicht! Achter het rechter gebouw (klas 1) ligt nog een flink stukje grond met de mogelijkheid om daar een klein kantoortje voor Lamin te bouwen in de toekomst. We kunnen straks 105 leerlingen kwijt, 35 kinderen per klas. Er is al heel veel animo van moeders die hun kinderen aan willen melden, maar dit blijft de limiet. Ons plan is om voor de kinderen uit klas 1 nog een aantal sponsorouders te zoeken, zodat Lamin dan in elk geval de eerste 3 jaar vaste inkomsten heeft. Hier kan hij dan de huur en de leerkrachten van betalen.

19  Maart 2022.
Vanmorgen zijn Ousman, Lamin en Monique op pad gegaan om de houten spanten en de dakplaten in te kopen. De werkers zijn daarna meteen begonnen met het plaatsen van de houten leggers zodat de dakplaten zondag de 20ste daaraan bevestigd kunnen worden.

 

20 Maart 2022.
De mannen zijn vandaag al vroeg begonnen met het plaatsen van de dakplaten op klas 1 en 2. Klas 3 zal 21 Maart volgen.

21 Maart 2022.
De dakdekkers zijn verder gegaan vandaag en eindelijk zit alles op beide klassen er op. Daarnaast heeft men ook nog even een kleine schutting gemaakt aan de kant van de bewoonbare wereld. Op de 24ste gaat de elektriciën aan de slag.

24  / 26 Maart 2022.
De electricien heeft alles aangesloten, elke klas heeft nu ook een ventilator. Nu is het wachten op de tegelzetter.

29 Maart 2022.
Vandaag zijn alle tegels gehaald en kan de tegelzetter de komende dagen gaan beginnen.

1 April 2022.
De tegelvloeren van klas 2 en 3 zijn klaar, morgen volgt de 1e klas. Respect voor de harde werkers, die in deze hitte aan het werk zijn zonder dat ze water drinken (ramadan). Ook zijn we supertrots op Lamin, die alles perfect heeft uitgedacht en elke dag zoveel mogelijk aanwezig is bij de renovatie. Binnenkort wordt het ‘schoolplein’ helemaal opgeruimd en in juni gaan ook de grote planten er uit. Als alles een beetje netjes is komt de schilder voor de deuren, ramen, muren etc. en wordt het helemaal geweldig. Ik ga nog niet verklappen welke kleuren er op komen, maar het wordt supermooi. Oh ja, dat zou ik nog bijna vergeten.. dan kan het schoolmeubilair (dat nu onderweg is per schip)er ook meteen in!

In de toekomst willen we nog graag een kantoortje en opslagruimte voor Lamin bouwen op het stuk grond in de hoek achter de klassen. Ook een Bantaba op het schoolplein staat op ons lijstje, hier kunnen de kinderen dan lekker in de schaduw zitten. We kunnen nu al niet wachten om in januari terug te gaan!

4 April 2022.
Alle lokalen zijn nu voorzien van een “nieuwe” vloer. De opstaande randen maken het mooi af allemaal.

12 April 2022.
De verf is gekocht en afgeleverd, nu maar afwachten wanneer hij tijd heeft om alles af te werken.

16 April 2022.
Vandaag is de schilder al vroeg begonnen. Allereerst maakt hij de wanden in de klas vast glad en als dat klaar is kan hij aan de gang.

19 en 20 April 2022.
De mannen zijn vandaag begonnen met het maken van de stenen voor het nieuwe kantoor van Lamin. Omdat er op het schoolplein te weinig ruimte was heeft Lamin besloten om dit in zijn compound te doen. Na het drogen werden alle stenen naar het schooltje gebracht en zullen zo snel mogelijk gebruikt worden voor de afbouw.

23 en 24 April 2022.
Afgelopen dagen is de schilder bezig geweest, de wanden in de klas en de dakspanten zijn inmiddels klaar, de rest zal de komende dagen volgen.

26 April 2022.
De klassen zijn van binnen al klaar. Nu alleen de deuren en de ramen nog.

30 April 2022.
De ramen en de deuren zijn klaar, geweldige kleuren gekozen door Lamin.

23-05-2022.
Vandaag zijn alle schoolmeubels aangekomen en heeft Lamin met de Nawec de aansluitingen voor het stroom doorgenomen. De komende weken zal dit worden aangelegd.

30-05-2022.
Inmiddels heeft Ousman de nieuwe lunchtafels kunnen ophalen.