6 Augustus 2022.
Lamin en Monica hadden 30 van de 50 gesponsorde kinderen gevraagd om langs te komen om de maten op te nemen voor de nieuwe uniformen. De kleermaker had het er maar druk mee.

Volgende week doen we de resterende 20 kinderen en medio eind augustus zijn alle 50 uniformen klaar.

 

22 Juni 2022.
Lamin mocht vandaag een nieuwe laptop ophalen bij Muhammad Wassif, zo kan hij zich alvast gaan voorbereiden op de opening van zijn school en alle kinderen registreren. De scholen starten na de zomervakantie weer op 19 september. Succes topper!

07 Februari 2022.
Maanden hadden het schoolteam en wij al gesprekken gehad met de eigenaresse van een oud en verlaten schooltje welke op een loopafstand was van de Burbage school.
Uiteindelijk is er een huurovereenkomst vastgesteld van minimaal 5 jaar met een uitloop naar 10 jaar.

Daarom is er besloten om alles radicaal te gaan verbouwen zodat er op 19 september les gegeven kan worden aan ongeveer 105 leerlingen in 3 klassen.
Er zijn al 2 toiletten en er is stromend water.
Het plan is om puntdaken te gaan installeren zodat de warmte naar boven trekt, want lage plafonds zullen ventilatoren moeten hebben, en er is geen stroom momenteel, daar gaan wij later mee aan de slag.

Met de hulp van vele sponsoren hebben wij het benodigde bedrag voor de verbouwing reeds binnen kunnen halen, alle sponsoren waren zeer enthousiast en gul.
Via Goods for Gambia is er een container onderweg met ruim 90 tafels en stoelen, deze kosten hebben Monique en Fred privé zelf bekostigd.

Kleine impressie hoe het schooltje er vandaag bijstaat.

 

11 Februari 2022.
Vandaag zijn de mannen begonnen met het maken van de eerste badge van 900 stenen, deze waren eind van de dag klaar en moeten 3 dagen drogen alvorens zij kunnen gaan beginnen met het metselen van de 3 klassen.

14 Februari 2022.
Vandaag hebben de mannen de oude daken verwijderd.  Morgen gaan ze beginnen met het metselen en corrigeren van de muren.

15 Februari 2022.
Vanmorgen zijn de mannen al vroeg begonnen met het metselen.

16 Februari 2022.
Er komt vorm in, er zijn al punten gemetseld omdat wij een puntdak willen hebben ipv een plat dak.

17 Februari 2022.
Het tempo van de mannen zit er goed in.

18 Februari 2022.
Vandaag liggen de werkzaamheden even stil in verband met het jaarlijkse feest van onafhankelijkheid. Maandag gaan de mannen weer verder, het hout is inmiddels besteld zodat de geraamtes voor de daken geïnstalleerd kunnen worden.

21 Februari 2022.
Vandaag worden de deuren, de ramen en de shutters voor de beveiliging op maat gemaakt.

23 Februari 2022.
Vandaag zijn ze bezig met het in elkaar zetten van het dak-geraamte.

26 Februari 2022.
Vandaag hebben de stucadoors alles afgewerkt.

4 Maart 2022.
De lassers hebben het project klaar. Alles is ook meteen in de grondverf gezet. 7 ramen met tralies en luiken, 3 deuren en 12 dakgeraamtes. De komende dagen zullen zij alles gaan installeren en dan het dak erop 🙂

5 Maart 2022.
Vanmorgen is alles op transport naar de school gegaan.

9 Maart 2022.
Intussen vordert de bouw van de school ook gestaag. Om de een of andere vage reden overlijdt er altijd wel ergens een familielid van diegene waar je op wacht in Gambia, dus ook in dit geval is er wat vertraging. Alle dakspanten, ramen, deuren en luiken zijn gelast en in de grondverf gezet en als iedereen zich vandaag netjes aan zijn afspraak houdt, kan het dak er in principe op!

12 Maart 2022.

14 Maart 2022.

17 Maart 2022.
Vandaag hebben we met Ousman en Lamin zoveel mogelijk doorgesproken over de ontwikkeling van de nieuwe school. Zaterdag gaan ze met het dak verder, dat zal ook weer een groot verschil geven. We zijn erg blij met de mooie, veilige locatie. Er wordt veel ingebroken en hopelijk helpt het dat de eigenaar van het pand er naast woont en een familielid een beauty shop heeft dat grenst aan het schoolplein. Zo is er optimaal toezicht! Achter het rechter gebouw (klas 1) ligt nog een flink stukje grond met de mogelijkheid om daar een klein kantoortje voor Lamin te bouwen in de toekomst. We kunnen straks 105 leerlingen kwijt, 35 kinderen per klas. Er is al heel veel animo van moeders die hun kinderen aan willen melden, maar dit blijft de limiet. Ons plan is om voor de kinderen uit klas 1 nog een aantal sponsorouders te zoeken, zodat Lamin dan in elk geval de eerste 3 jaar vaste inkomsten heeft. Hier kan hij dan de huur en de leerkrachten van betalen.

19  Maart 2022.
Vanmorgen zijn Ousman, Lamin en Monique op pad gegaan om de houten spanten en de dakplaten in te kopen. De werkers zijn daarna meteen begonnen met het plaatsen van de houten leggers zodat de dakplaten zondag de 20ste daaraan bevestigd kunnen worden.

 

20 Maart 2022.
De mannen zijn vandaag al vroeg begonnen met het plaatsen van de dakplaten op klas 1 en 2. Klas 3 zal 21 Maart volgen.

21 Maart 2022.
De dakdekkers zijn verder gegaan vandaag en eindelijk zit alles op beide klassen er op. Daarnaast heeft men ook nog even een kleine schutting gemaakt aan de kant van de bewoonbare wereld. Op de 24ste gaat de elektriciën aan de slag.

24  / 26 Maart 2022.
De electricien heeft alles aangesloten, elke klas heeft nu ook een ventilator. Nu is het wachten op de tegelzetter.

29 Maart 2022.
Vandaag zijn alle tegels gehaald en kan de tegelzetter de komende dagen gaan beginnen.

1 April 2022.
De tegelvloeren van klas 2 en 3 zijn klaar, morgen volgt de 1e klas. Respect voor de harde werkers, die in deze hitte aan het werk zijn zonder dat ze water drinken (ramadan). Ook zijn we supertrots op Lamin, die alles perfect heeft uitgedacht en elke dag zoveel mogelijk aanwezig is bij de renovatie. Binnenkort wordt het ‘schoolplein’ helemaal opgeruimd en in juni gaan ook de grote planten er uit. Als alles een beetje netjes is komt de schilder voor de deuren, ramen, muren etc. en wordt het helemaal geweldig. Ik ga nog niet verklappen welke kleuren er op komen, maar het wordt supermooi. Oh ja, dat zou ik nog bijna vergeten.. dan kan het schoolmeubilair (dat nu onderweg is per schip)er ook meteen in!

In de toekomst willen we nog graag een kantoortje en opslagruimte voor Lamin bouwen op het stuk grond in de hoek achter de klassen. Ook een Bantaba op het schoolplein staat op ons lijstje, hier kunnen de kinderen dan lekker in de schaduw zitten. We kunnen nu al niet wachten om in januari terug te gaan!

4 April 2022.
Alle lokalen zijn nu voorzien van een “nieuwe” vloer. De opstaande randen maken het mooi af allemaal.

12 April 2022.
De verf is gekocht en afgeleverd, nu maar afwachten wanneer hij tijd heeft om alles af te werken.

16 April 2022.
Vandaag is de schilder al vroeg begonnen. Allereerst maakt hij de wanden in de klas vast glad en als dat klaar is kan hij aan de gang.

19 en 20 April 2022.
De mannen zijn vandaag begonnen met het maken van de stenen voor het nieuwe kantoor van Lamin. Omdat er op het schoolplein te weinig ruimte was heeft Lamin besloten om dit in zijn compound te doen. Na het drogen werden alle stenen naar het schooltje gebracht en zullen zo snel mogelijk gebruikt worden voor de afbouw.

23 en 24 April 2022.
Afgelopen dagen is de schilder bezig geweest, de wanden in de klas en de dakspanten zijn inmiddels klaar, de rest zal de komende dagen volgen.

26 April 2022.
De klassen zijn van binnen al klaar. Nu alleen de deuren en de ramen nog.

30 April 2022.
De ramen en de deuren zijn klaar, geweldige kleuren gekozen door Lamin.

23-05-2022.
Vandaag zijn alle schoolmeubels aangekomen en heeft Lamin met de Nawec de aansluitingen voor het stroom doorgenomen. De komende weken zal dit worden aangelegd.

30-05-2022.
Inmiddels heeft Ousman de nieuwe lunchtafels kunnen ophalen.