Gambia, Geven met Liefde

Children are the Future

Month: December 2020

30 en 31 December 2020. Uitlevering voedselpakketten Dippa Kunda.

30 en 31 December 2020.

– Uitsluitend voor onze sponsorouders –

We hebben speciaal nog een pakket voor u samengesteld om uw sponsorkindje en hun familie te kunnen verrassen voor het eind van het jaar. Dit pakket kunt u bestellen tot en met  29 december. De pakketten zullen, in samenwerking met Lamin Jammeh, dan door Jainaba bij uw sponsorkindje worden bezorgd op 30 en 31 december.

25 kg rijst
5 kg aardappelen
5 kg uien
2 liter olie
2 x 250 gram spaghetti
1 kg couscous
1 pond tomatenpuree
1 grote meloen
Prijs van dit pakket was € 27,50.

24 December 2020. Start wederopbouw hoofdgebouw en slaapvertrekken in Kartong.

24-12-2020.

– Weeskinderen Kartong –

De afgelopen weken zijn we samen met Debbie Tervoert (sponsorouder) druk bezig geweest om een duidelijk bouwplan voor Kartong uit te werken en in te dienen bij de Alliander Foundation. Gisteren kregen we het geweldige nieuws dat onze aanvraag was goedgekeurd en er een mooi bedrag beschikbaar wordt gesteld!

Het is nog niet voldoende om het woonhuis van Isatou af te bouwen en tevens het gebouw voor de kinderen te renoveren, maar we starten nu zo snel mogelijk met het woonhuis en gaan intussen het overige budget bij elkaar zien te krijgen. Zo kunnen de kinderen straks tijdelijk, tijdens de renovatie van hun slaapkamers, in het woonhuis slapen.

Stichting Alliander Foundation ontzettend bedankt voor deze mooie gift & Debby Tervoert heel erg bedankt voor alle moeite die jij belangeloos hebt gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Je bent een kanjer ❤️

We gaan jullie hier op de hoogte houden van de werkzaamheden die in Februari gaan starten, wordt vervolgd.

 

Klasindelingen 2020-2021 Amazing Grace Primary School.

Bij deze een klassen overzicht van de leerlingen op de Amazing Grace Primary schooljaar 2020-2021.

Klas 1A Lerares Isatou Joof

Klas 1B  Lerares Awa Jallow

Klas 2A Meester Manjang

Klas 2B Meester Jallow

Klas 3 Meester Kingley Ukaegbu

 

 

 

17 December 2020. Introductie Brothers & Sisters Nursery School in Kotu

17-12-2020.

– Brothers & Sisters Nursery School –

Een tijdje geleden werd ik benaderd door Alfusainey. Hij vertelde me dat hij (vanaf 2003) de schooldirecteur is van de Brothers and Sisters Nursery School in Kotu. Er wordt door 4 docenten lesgegeven aan 81 kinderen. De school heeft, zoals vele scholen, hulp nodig en Alfusainey vroeg me of wij iets voor ze kunnen betekenen. We worden regelmatig benaderd met deze vraag en ik vertelde hem dan ook, dat we geen kinderen meer sponsoren buiten onze eigen schooltjes. Niet omdat we geen sponsorouders kunnen vinden, maar het is te veel werk voor ons als je dat op een goede manier en voor langere tijd wil blijven doen. Het is geen kwestie van schoolgeld ophalen en overmaken, er komt ‘ietsje’ meer bij kijken. Althans, dat is hoe wij als Stichting werken. Wel is het een voordeel dat deze school in de buurt is van de Burbage Nursery School, dus als er problemen zijn kunnen we de sponsorkinderen heel makkelijk overplaatsen.

Intussen willen we wel af en toe iets voor dit schooltje gaan doen. Ousman had nog een doos met tandenborstels en tandpasta staan, dus dat mocht vandaag worden uitgedeeld. Wil jij ze ook ergens meehelpen of heb je een leuk idee, laat het me dan weten.

 

 

15 December 2020. Terugblik op 2020.

15 December 2020.

– T e r u g b l i k  o p  2️⃣0️⃣2️⃣0️⃣ –

Mensen begrijpen vaak niet waar we de energie vandaan halen om dit allemaal te doen en ondanks meerdere tegenslagen toch nog steeds positief blijven. Dit valt ook niet altijd mee, zeker niet na het herseninfarct van Fred vorig jaar. Toch zijn we van mening dat iedere punt die je zet weer ruimte maakt voor een nieuw begin. We hebben wat meer rust genomen en sommige dingen aangepast, elk jaar leren we weer bij. Ons vertrouwen in een betere toekomst voor de kinderen wordt alleen maar groter.

Vanwege het Coronavirus was 2020 voor de meeste mensen een moeilijk jaar, sommige sponsorouders moesten door alle ellende wat het met zich meebracht helaas besluiten om te stoppen. Gelukkig bleef dat beperkt tot een paar mensen en konden we dat weer redelijk snel oplossen. Er zijn ‘wat struggles’ geweest op de Burbage Nursery School, waardoor we met pijn in ons hart moesten besluiten om de sponsoring te beëindigen. Pijn in ons hart, niet om de beslissing zelf want die gaf ons veel rust, maar wel om de grote plannen die we nog hadden en die we nu moeten vergeten. Geven met liefde is mooi, maar voorwaarde is wel dat het op de juiste plek terechtkomt en daar konden we niet meer van op aan. Jullie hebben dat allemaal kunnen volgen, want we zijn 100% transparant in alles wat er voor- en achter de schermen gebeurt. Transparantie, persoonlijk contact, eerlijkheid, duidelijkheid, snel schakelen.. Dat is onze kracht.

Er waren gelukkig veel meer positieve dan negatieve dingen.. waaronder verschillende grote voedselacties, er zijn heel veel dozen verstuurd, er is zelfs een massagetafel geschonken die nu in een behandelpost staat, we zijn bezig in Kartong om alles op te bouwen, op de Amazing Grace Primary School loopt alles prima inclusief nieuwe klassen en schoolmeubilair, er mocht een meisje geopereerd worden en tussendoor bieden we ook nog zoveel mogelijk hulp aan mensen die onverwacht op ons pad komen. Ousman en Lamin zijn voor onze stichting van onschatbare waarde geworden. Doordat we altijd op hen kunnen vertrouwen hebben we dit jaar noodgedwongen, vanuit Nederland alles kunnen regelen. We willen ook Renate en Allan van Goods for Gambia bedanken, deze toppers staan altijd voor ons klaar! En natuurlijk jullie als sponsorouders en iedereen die ons heeft gesteund in welke vorm dan ook. Ik ben ervan overtuigd dat wij als stichting uniek zijn in de samenwerking met onze sponsorouders. We zijn dankbaar dat wij een verbinding mogen vormen tussen jullie en de mensen in Gambia.

Het jaar is nog niet ten einde, maar we willen iedereen heel erg bedanken voor het vertrouwen in ons en onze stichting. We kijken uit naar een liefdevol 2021 met mooie, nieuwe en bestaande projecten ❤️🙏❤️

At the end of life, what really matters is..

Not what we bought but what we built

Not what we got but what we shared

Not our competence but our character

And not our succes but our significance

Live a live that matters.

Live a life of Love ❤️

7 December 2020. Bezoekje bij Jabou 9 maanden na de operatie.

7 December 2020.

Ousman was vandaag bij Jabou om te kijken hoe t nu met haar gaat. Na de operatie (maart 2020) heeft ze een aantal keer fysiotherapie gehad, maar daar moesten we vanwege de Corona mee stoppen. We hebben de foto’s en het nieuwe filmpje doorgestuurd naar Ivonne Hulsebos Janssen van Stichting Kinderhulp Gambia, zodat zij deze met de artsen kan bespreken. Als alles er positief uitziet is er een grote kans dat Jabou nog een keer geopereerd mag worden. Op het filmpje van vandaag kun je al heel goed de vooruitgang zien. Helaas is Jabou nog nooit naar school geweest en zijn er bij navraag ook nog steeds geen plannen voor, dus we gaan kijken of we daar ook nog iets in kunnen betekenen. Dit zal niet makkelijk zijn na 16 jaar. Al met al zijn we blij met het resultaat, de benen hebben nog wat tijd- en waarschijnlijk een 2e of 3e operatie nodig, maar ze loopt mooi rechtop. Een wereld van verschil ❤️

14 December 2020. Jozefschool Medemblik inzamelingsaktie voor Gambia.

14 December 2020.

Op de Jozefschool in Medemblik zijn de ouders en kinderen druk bezig om bananendozen te vullen voor de kinderen in Gambia. In elke klas staat een grote doos waar van alles in wordt gestopt (kleding, toiletartikelen, schoolspullen, houdbare voeding etc) en zelfs de kosten voor het transport worden vergoed. Nu de scholen dicht moeten zullen we het plan een beetje aan moeten passen, maar er zijn 22 dozen gevuld. Wat een superleuk initiatief ❤️

 

2 December 2020. Ousman bezoekt Kartong met dozen en een voedselpakket.

– 2 december 2020, Kartong –

Ousman is vanmiddag naar Kartong geweest om namens de sponsoren de dozen voor Ousainou en Lamin te brengen. Het willekeurig geschonken voedselpakket van Meta op ten Drees (via Henk Bronneberg) hebben we deze keer aan Isatou gegeven.

De 2 nieuwe jongens Saikou en Serean hebben intussen allebei een sponsorouder.

Zoals jullie zien is Buba de laatste tijd goed vooruit gegaan, hij staat keurig rechtop, los op zijn fietsje met 1 hand aan het stuur. En dan te bedenken dat hij de eerste keer dat we hem zagen de hele dag over een tak hing en over de grond kroop. Hij is ook een stuk vrolijker, omdat hij zich goed kan verplaatsen en t gevoel heeft dat ie er echt bij hoort nu.

Aisha is dit schooljaar ook begonnen op school.

1 December 2020. Sponsorkindje met Down-Syndroom.

1 December 2020.

Zo ontzettend trots op deze schat! 💗

Muhammed Sawaneh heeft het Down Syndroom en kan niet praten, begrijpt wel wat dingen en knikt dan of schudt zijn hoofd. Sinds hij bij ons op school zit is hij al behoorlijk vooruit gegaan. Niet door speciale lesmethodes, maar gewoon doordat hij nu meedraait in de klas tussen de andere kinderen.

In het begin stond hij ergens totaal in zichzelf gekeerd met zijn rug tegen een muur, daarna zat hij maandenlang met n speeltje constant dezelfde beweging te maken. Langzamerhand kwam hij steeds meer los. De eerste jaren van zn leventje bracht hij binnenshuis door, de mensen hier weten niet goed hoe ze met deze kinderen om moeten gaan en schamen zich er zelfs voor. Dan druk ik het nog zacht uit..

Muhammed zit op dit moment in de 3e en laatste klas op de Burbage Nursery School en mag (als alles goed gaat) volgend jaar doorstromen naar de Amazing Grace Primary School. We zijn ontzettend blij dat de schoolleiding van de Amazing Grace Primary School hem deze kans wil geven. Het is belangrijk dat hij met zijn eigen vertrouwde groep kinderen op de nieuwe school komt.

Hoe hij zich zal ontwikkelen moeten we afwachten, maar we gaan ons best doen, samen met zijn sponsorouder. 💗

1 December 2020. Isatou heeft de zorg van 2 extra kinderen op zich genomen.

1 December 2020.

Ondanks het lekkende dak, de gehandicapte kinderen die steeds zwaarder worden om te vervoeren, haar eigen kleine prive gebouwtje wat nog niet af is (waarover later meer..) en alle zorg om de (10) kinderen, heeft Isatou toch nog 2 extra kinderen in huis genomen. Saikou is een weesjongen van 7 jaar, hij gaat naar school en we hebben voor hem intussen al een sponsorouder gevonden. Serean is een zwaar gehandicapt jongetje van 8 jaar oud. Hij heeft een beroerte gehad, kan daardoor niet lopen en heeft ook nog epilepsie. Niemand wilde hem meer hebben, dus heeft onze lieve Isatou zich ook over hem ontfermd. Altijd positief zei ze gisteren, toen ik vroeg of Serean misschien ooit zou kunnen lopen, tegen me:  “geen zorgen Monique, hij heeft hetzelfde als Ousainou en die gaat nu ook gewoon naar school”.

Voor beide kinderen is er een nieuwe sponsor, dank je wel Christel en Nicole voor het vertrouwen dat jullie in onze stichting hebben.

Zoveel respect voor deze vrouw en zo dankbaar dat we in het volste vertrouwen met haar samen mogen werken ❤️