Buba Jarju, 14-07-2013, sponsorkindje van Mieke Wezenberg.

Update 13-07-2019.
Mieke Wezenberg heeft zich het lot van Buba aangetrokken en gaat hem dan ook ondersteunen en met regelmaat wat goederen versturen, dankjewel Mieke 🙂

Update 21-10-2018
We waren zo goed bezig met Buba, ons dappere ventje.. Helaas kregen we deze week te horen dat hij plotseling helemaal verstijfd en benauwd is opgenomen in het ziekenhuis van Banjul. Ik kan niet teveel in details treden, maar hij krijgt o.a. bloed en zuurstof toegediend en er wordt gevreesd voor sikkelcelziekte, maandag wordt hij hier op getest. Brit steunt Isatou op dit moment en houdt ons op de hoogte. Mocht er meer financiele steun nodig zijn, dan hebben we nog een ‘ziekenhuispotje’ over van het jongetje (Suleyman) wat we laatst hebben laten opereren. Isatou is constant bij Buba in het ziekenhuis om hem te verzorgen en haar kleindochter Kaddy zorgt intussen thuis voor de andere weeskinderen.

Update 24-10-2018
Met elkaar maken we het verschil.
Na ons oproepje van gisteren mocht Ousman bij Mariet Knot (foto) 2 tasjes vol met flesjes bijvoeding en een knuffel ophalen en straks via Annie Brouwer ook nog een paar. Sharon Hoveling stuurt ons deze week in NL een doos vol flesjes bijvoeding en van verschillende kanten is er nog meer toegezegd wat later verstuurd zal worden. Vooral na het regenseizoen zijn veel kinderen ondervoed, dit is niet altijd te zien omdat de meeste mensen daarbij aan hele magere kindjes denken. Het bolle ‘rijstbuikje’ is een veelvoorkomend beeld in Gambia doordat de kinderen heel eenzijdig eten krijgen. Zodra er weer voorraad binnen is krijgen onze kinderen op school ook weer elke dag een laagje Nutridrink tijdens de lunch. Alles is dus heel erg welkom, ook als het over de houdbaarheidsdatum heen is. Volgens de fabrikant blijft het nog minimaal een half jaar (en eigenlijk veel langer) in perfecte staat.

Update 25-10-2018
Kleine Buba lag nog steeds in het Banjul ziekenhuis, waar gewoon bijna niets werd gedaan om zijn toestand te verbeteren. Hij kreeg de eerste dagen anti biotica voor zijn dubbele longontsteking, maar doordat ze het infuus er niet meer in kregen was ook dit gestopt. De conclusie was simpel voor deze artsen: alles kwam door zware ondervoeding en daarom wilden ze absoluut geen testen verder doen. Ook niet na lang aandringen om hem dan in elk geval te testen op sikkelcelziekte, waarvan de aanvraag al in zijn dossier zat. De flesjes bijvoeding mocht hij ook niet want hij kreeg al plumpynut volgens de arts. Eh.. dit is al dagen niet op voorraad in het ziekenhuis, dus hij krijgt helemaal niets aan bijvoeding! Oh, is dat zo?…

Brit was zo lief om Buba en Isatou overal mee te ondersteunen. Ze stelde vragen aan de artsen, bracht fruit, bijvoeding, lekkere sapjes en geld voor medicijnen en eten mee. In Gambia krijg je in de overheids ziekenhuizen niets aan verzorging, er wordt vanuit gegaan dat je overal zelf voor zorgt. Andere dingen zijn dan weer wel gratis, zoals overnachting en sommige operaties bij kinderen. Helaas werd haar aanwezigheid door het ziekenhuis alleen maar gezien als ‘lastige toubab-bemoeienis’. Intussen lag Buba daar maar, zonder dat er echt veel verbeterde. Ze keken t allemaal maar een beetje aan en we waren bang dat hij zomaar weer naar huis gestuurd zou worden zodra hij weer iets fitter was.

Nadat we dinsdag samen via whatsapp alles door hadden genomen en we er allebei een slecht gevoel bij hadden, besloten we om Buba naar een ander ziekenhuis over te brengen. Isatou was het hier volledig mee eens. Dit leek vrij simpel omdat er toch niemand naar hem omkeek en Isatou er volledig mee instemde.. maar niets gaat simpel in Gambia dus ook dit niet.

Na 4,5 uur ‘overleg’ waarbij Brit zelfs door de politie werd beschuldigd van ontvoering, mochten ze Buba eindelijk meenemen. Hij is nu voor zo’n €6,- per dag opgenomen in het Bijilo Hospital. Lekker dichtbij ook voor iedereen, zodat we de ondersteuning kunnen bieden die hij nodig heeft. Brit schiet nu even de kosten voor van het verblijf, medicijnen, eten voor allebei en bijkomende kosten en eind november verreken ik alles met haar uit ons ziekenhuispotje van de stichting. Laten we hopen dat er nu eindelijk eens wat testen worden gedaan zodat hij de juiste behandeling en medicijnen kan krijgen, voordat t te laat is..

Er lagen op de afdeling nog veel meer kindjes zoals Buba, waar helemaal niemand naar omkeek. Als je geen geld hebt voor vervoer naar het ziekenhuis, medicijnen, eten etc. dan heb je gewoon pech..onvoorstelbaar triest. En dan te bedenken dat er al vele miljoenen geschonken zijn aan de Gambiaanse overheid, waarmee ze de zorg kunnen verbeteren. Waar dat geld is gebleven?.. Geen idee.. Om moedeloos van te worden..

Update 26-10-2018
B U B A onze kleine strijder.
Gisteravond kregen wij goed nieuws. Na alle zorgen en ellende gaat het nu gelukkig wat beter met Buba.

Buba knapt zienderogen op! HB op 7 nog laag maar stukken beter dan 3. Witte bloedlichaampjes ook wat laag. Sikkelceltest volgt. Had dus wel degelijk malaria en in Banjul zeiden ze van niet. Dubbele longontsteking. Geen koorts meer. Drinkt goed. 4/5 nutridrink per dag dus voorraad nodig!
Isatou heeft 500 Dalasi voor eten gekregen waarvan fruit en water is gekocht en een  soort danoontje voor Buba (vond hij heerlijk!) en Dettol voor voeten en handen op advies van de arts.
We hebben een goed besluit genomen lijkt het.

Update 31-10-2018
Buba is met spoed overgebracht naar het MRC ( Medical Research Council) in Serrekunda waar men verder is in specifieke onderzoeken. Het is erg onduidelijk wat Buba heeft en waarom de HB waarde steeds daalt. De HB waarde is nu 3.3,  ver beneden niveau (normale waarde rond de 7) en inmiddels is er een noodoproep gedaan op facebook in verschillende groepen voor donatie bloed A- positief.
Erika van Dijk heeft een reactie verzonden naar aanleiding van de oproep, zij is momenteel werkzaam in Gambia, heeft echter bloedgroep O positief echter deze kan overal voor gebruikt worden en is nu onderweg naar het MRC.

Update 04-11-2018
Hoe gaat het nu met Buba?..
We hebben een hele spannende week achter de rug, waarbij het behoorlijk kritiek werd voor Buba. Hij is intussen overgebracht naar een ziekenhuis waar hij nog beter behandeld kan worden en heeft een bloedtransfusie gehad, die voor nu even zijn leven heeft gered. Na een oproepje op Facebook meldden zich gelukkig een aantal donoren aan voor hem. Fantastisch!

Op dit moment wachten we op de uitslagen van de testen, meer kunnen we nu even niet doen. Om de privacy van Isatou te respecteren vermeld ik verder geen details. Wel wil ik Renate van Goods for Gambia bedanken voor haar gouden bemiddeling, Karin & Pa voor hun hulp, Ousman voor zijn bloeddonatie, verder iedereen die zich 100% belangeloos inzet. Echt superlief!!

Tot nu toe betalen wij als stichting  de ziekenhuiskosten, medicijnen, luiers, Dettol voor zijn voetjes, transport, fruit, eten & drinken etc. voor Buba & Isatou. De bodem van ons ‘ziekenhuispotje’ begint helaas wel in zicht te komen, dus wil je Isatou (die al weken zonder inkomsten zit omdat ze 24 uur in het ziekenhuis moet zijn en thuis nog 7 weeskinderen heeft) helpen met een zak rijst (€25,-), uien (€10,-) of een kleine financiele bijdrage, dan is dat van harte welkom!

Verder kunnen we alleen maar hopen dat het goed komt met dit kleine dappere ventje.

Update 06-11-2018
Na wekenlang 24 uur per dag aan zn bed te hebben gezeten, mocht Isatou vandaag eindelijk naar huis met Buba. Ousman kwam ze ophalen met onze bus en je ziet wel aan de stralende gezichten dat ze het heerlijk vinden om weer thuis te zijn. Over 2 weken zijn de test-uitslagen pas binnen, dus als alles goed blijft gaan slapen ze tot die tijd lekker in hun eigen bed. Even geen ziekenhuisgedoe meer hopelijk.

Update 14-11-2018
Buba begint achter de rollator te ‘lopen’, hoe mooi is dat?

Update 8 September 2018

Het 5 jarige meervoudig gehandicapte weeskindje uit Kartong, die de hele dag op de grond zat of over een stok hing..

Dankzij Caring4Mobility (hulpmiddelen uitleencentrum) heeft hij gisteren een prachtige rolstoel gekregen! Er wordt nog gekeken naar een speciale invalide kinderrolstoel en beter passende ‘banden’ om Buba nog wat handiger vast te zetten, maar het begin is er. Zijn voetjes zijn intussen al zwaar ontstoken geraakt en nu kan hij dus ‘rollend’ met Isatou (pleegmoeder) mee naar het ziekenhuis, zodat er een arts naar kan kijken. Alle kinderen uit de omgeving kwamen bij hem kijken en kregen meteen instructies hoe ze veilig met hem om moeten gaan. Volgens Isatou is hij nu ‘The King’.

Lieve mensen van Caring4Mobility, ontzettend bedankt voor jullie hulp. Jullie zijn geweldig ❤