Gambia, Geven met Liefde

Children are the Future

Familiedozen dag Burbage Nursery Maart 2019.

31 Maart 2019.

De leerlingen van basisschool Het Timpaan hebben met de kerstactie ruim 100 familiedozen verzameld. Hier hebben we vandaag heel veel gezinnen (zonder sponsorouder) blij mee kunnen maken. Met dank aan Debby ter Voert voor de organisatie en coördinatie & de Alliander Foundation voor het transport.

Alliander personeel doneert eindejaarsgeschenk aan onze stichting.

27 Februari 2019.

In 2018 heeft Debby ter Voert (sponsorouder) onze stichting opgegeven bij Alliander (werkgever) om de waarde van het eindejaarsgeschenk aan ons lunchfonds te doneren. De medewerkers van Alliander hebben massaal gedoneerd en dit heeft een fantastisch bedrag opgeleverd van

•••• €1452,50 •••

Samen met de:
– extra bijdrages sponsorouders van €15,-
– de 5 dalasis die de kinderen elke dag meenemen
– verkoop van schoolspullen
– de extraatjes die we af en toe ontvangen

…moet dit genoeg zijn tot in 2020 !!

Iedereen van Alliander en Debby in t bijzonder Superbedankt.

Basisschool Het Timpaan inzamelings aktie

21-12-2018,

Kerstaktie op het Timpaan groot succes!!

De kinderen van Basisschool het Timpaan in Wehl hebben dit jaar een kerst-inzamelingsaktie gehouden voor onze Stichting. Van alle ingezamelde spullen konden maar liefst rond de 100 familiedozen samengesteld worden. Deze zullen in februari/maart 2019 worden uitgedeeld aan families van de kinderen op en rond de Burbage Nursery School, die geen sponsorouder hebben. Hiervan zullen we foto’s plaatsen op deze website en onze Facebookpagina.

Met dank aan het schoolbestuur, alle leerlingen en hun ouders, groep 8 (inpakhulp), Debby ter Voert (organisatie) en Alliander Foundation (transportkosten).

Tandartsen op bezoek bij de Burbage Nursery school.

Na het succes van het tandenpoets project welke wij in April 2018 hebben uitgevoerd onder de leerlingen van de Burbage Nursery school hadden wij het idee om een stapje verder te gaan. Alleen poetsen is niet voldoende, er moet ook professioneel naar de gebitjes gekeken worden. Eind April hebben wij dan ook kontakt opgenomen met de stichting Westland4Gambia, een initiatief van een aantal Nederlandse tandartsen die actief zijn in The Gambia. Als je de link aanklikt heb je een duidelijker beeld van hun activiteiten. https://www.westland4gambia.nl/

10 December 2018 was het dan zover, de vrachtwagen welke ingericht was als tandartsen-praktijk kwam aan in Dippa Kunda bij de Burbage Nursery school. De kinderen met de grootste problemen zijn geholpen al was het voor sommigen een verschrikkelijke ervaring om een verdoving te krijgen, maar zij realiseren zich dat dit dringend nodig was. Ontstekingen zijn aan de orde van de dag en de hulp die gratis was kwam hier goed van pas.Als beloning kregen de kinderen allemaal een cadeautje.

 

 

 

Kerstactie 2018 rijst en enveloppen.

Er staat een mega hoeveelheid dozen op ons te wachten in het warehouse in Gambia, maar de prioriteit ligt de eerste weken bij het rond brengen van de zakken rijst en de kerstkaarten. Dat lijkt eenvoudiger dan het is.. omdat de wegen erg slecht zijn, voor zover je het al ‘wegen’ kunt noemen. Toch kiezen we ervoor om het voor jullie bij de mensen thuis te brengen, zodat Monique foto’s kan maken van de compounds en soms ook de rest van de familie. Zo krijg je een idee van de leefomstandigheden van je sponsorkindje.

Er zullen natuurlijk altijd gezinnen zijn die niets krijgen en ook het schenken van enveloppen/kerstkaarten deze keer kun je op verschillende manieren zien. Wij gaan er vanuit dat we heel veel mensen een fijne kerst gaan bezorgen en dat de ‘geluksvogels’ zullen delen met anderen die het slechter hebben. Ook dat is Gambia. Do for one, what you wish you could do for everyone. Op de pagina van de sponsorkinderen staat de foto met overhandiging.

Sportdag Burbage Nursery School

S P O R T D A G BURBAGE NURSERY

16 September 2018.

Weten jullie nog dat we begin dit jaar geld op hebben gehaald om deze gymtoestellen naar Gambia te sturen?

Ze zijn nu aangekomen op de Burbage Nursery School en omdat dit totaal onbekend is voor de leerkrachten, gaan we in December 2018 een sportdag organiseren als we daar zelf zijn. Met hulp van Jessica de Bruijn (sponsorouder & turnlerares) die me wat instructies en leuke oefeningen mee geeft, zal ik dit dan zo goed mogelijk begeleiden. Er is uiteraard geen gymzaal zoals bij ons, dus alles wordt op het schoolplein opgesteld.

Aan het eind van de dag is er voor alle kinderen een medaille.

Amazing Grace Primary school

Update 24 December 2018.

Vanmorgen een fijn gesprek gehad met Moses Sanneh. Hij gaf aan enorm blij te zijn met de nieuwe tafels en stoelen die medio 2e week Januari 2019 aan zullen komen in Gambia. De hele christelijke community heeft voor deze gift gebeden tijdens de afgelopen kerkdiensten welke door Moses werden geleidt als pastoor. Zie foto`s van het nieuwe meubilair in het kader onderaan.

Op de vraag of er nog projecten lopen waar hulp bij nodig was kwam naar voren dat hij graag een eigen watertap / kraan zou willen hebben omdat de school momenteel het water “koopt” van de buurman. Met een eigen watertap kunnen de toiletten voorzien worden van water en kan men starten met de aanleg van een groentetuin die door de leerlingen onder zijn begeleiding onderhouden zal worden. Monique en Fred hebben privé een bedrag van € 110,00 ( 6000,00 Dalasi) aan hem overhandigd zodat zij eindelijk dit project kunnen gaan starten. In Februari 2019 zal alles gerealiseerd zijn en zullen er foto`s volgen.

Update 21 November 2018.

– G E W E L D I G N I E U W S –

De Amazing Grace Primary School heeft al jaren dringend nieuwe tafels en stoelen nodig. Het schoolmeubilair zelf was ons ooit beloofd door Stichting Goods for Gambia, maar de transportkosten van duizenden euro’s waren voor ons echt niet haalbaar.

Debby ter Voert-Wesselink (sponsorouder van Yacob Louwa) was zo lief om het project in te dienen via haar werkgever bij Alliander Foundation en deze week kregen we bericht dat de aanvraag is goedgekeurd. Echt onbeschrijflijk fantastisch!!

We mogen dus gewoon voor 7 klassen (de hele school) het complete schoolmeubilair gaan vervangen en daar begint Debby nu al mee zodat het in december nog mee kan. Met een beetje geluk ben ik zelf nog in Gambia als de container aankomt. Iedereen ontzettend bedankt dat we dit kunnen realiseren en Debby.. je bent een topper !!

Reactie van een emotionele Pastor Moses (schooldirecteur) naar Fred:

“This is a great news to the entire Amazing Grace, we are indeed happy for everything…. today is not a school day but tomorrow we will spread the good news and sir, our prayers are been answered this is something that really bordered us for the past years but thanks so much for your concern and thanks to Debby, Renate and Allan”.

Update Oktober 2018.
De 3 schoolborden zijn deze week in gebruik genomen op de Amazing Grace. Geschonken door Natasja Juist en Anne Hoefman. Anne mocht dit helaas niet meer meemaken, zij overleed in Maart 2018.

☆ De Amazing Grace Primary School ☆

In Januari 2018 hebben wij voor het vervolg onderwijs ná de Burbage Nursery School, meerdere scholen gesproken en uiteindelijk hebben wij om een aantal redenen gekozen voor de Amazing Grace Primary School. Allereerst is deze school voor de meeste leerlingen lopend goed te doen, de afstand naar deze school is gelijk aan de afstand naar de Burbage Nursery. Het niveau van lesgeven was voor ons ook een doorslaggevende factor, in totaal telt Gambia 502 geregistreerde privé scholen welke onder controle staan van een aantal cluster-monitoren die weer verslag uitbrengen aan het ministerie van onderwijs. De Amazing Grace school heeft een ranking van nr. 41 en wordt geroemd voor de uiterste gedisciplineerde lesgeving in alle vakken.

De kosten voor deze school liggen hoger dan de basisschool, echter is dat goed te onderbouwen. De leerlingen krijgen elk jaar nieuwe lesboeken, uiteraard 2 x  nieuwe school-uniformen maar ook een sport-uniform, elk trimester een rapport welke wij online zullen plaatsen, elk trimester een wetenschappelijke excursie en persoonlijke begeleiding in de keuze welke richting de leerling graag op zou willen in de toekomst. Ook zijn de lestijden anders dan voorheen, bij de Amazing Grace school start men om 08:00 uur / 15:00 uur voorheen was dat van 09:00 uur / 14:00 uur.

In eerste instantie leken de kosten vrij hoog, echter als je alle extra’s bekijkt, weet dat de leraren verplicht omscholing krijgen en een behoorlijk salaris verdienen van ongeveer € 70,- per maand, er elke maand electra (de Burbage School heeft geen electra) en water betaald moet worden, dit per jaar inclusief schoolboeken en excursies is… bleek na ons onderzoek bij meerdere scholen en na een telefoongesprek met de Clustermonitor Mr. Jabbi dat dit een zeer acceptabel bedrag is. Voor € 120,- per jaar kunnen de kinderen hier dus eventueel het vervolg onderwijs volgen.

In overleg met Moses Sanneh (schooldirecteur) zijn wij overeengekomen dat er op dezelfde wijze gewerkt gaat worden v.w.b de aflevering van dozen en rijst, de goederen worden in ons warehouse afgehaald en door de leraren afgeleverd aan de sponsorkinderen thuis. Foto’s daarvan worden naar ons verzonden, zodat wij deze weer kunnen plaatsen op internet en facebook.

Deze school heeft niet de mogelijkheid om onze sponsorkinderen te voorzien van een lunch, dit omdat er ruim 300 leerlingen zijn en men geen onderscheid kan maken tussen onze sponsorkinderen en andere leerlingen. Het merendeel van de leerlingen wordt gesponsord op persoonlijke titel, er is hier geen enkele stichting die met deze school samenwerkt.

De keuze van vervolgonderwijs voor uw kindje is uiteraard vrijblijvend voor u als sponsor.

Tijdens ons verblijf in Januari hadden wij een oproep gedaan op facebook voor financiële steun om Klas 1 en Klas 6 te beveiligen met nieuwe ramen en deuren. Dankzij Annelies van Pijpen, familie Blom, familie Arends, Summer & Preston Ogden, Fred Eringaard, Katinka Stolk en Nelleke de Boer konden we de Primary klassen 1 en 6 voorzien van ramen en deuren zodat de ruimtes afgesloten konden worden.

De eerste 4 leerlingen krijgen in April 2018 de schriftelijke bevestiging van onze stichting om met ingang van 3 September 2018 onderwijs te volgen op de Amazing Grace School.

Burbage Nursery school

04-12-2018,

2e Schoolreisje naar MyFarm,

Busjes geregeld, MyFarm gereserveerd, alles doorgenomen met Marisse, limonade & chips gekocht, lijst met 55+ kinderen klaar, dus alles onder controle dacht ik.. maar niet in the Gambia natuurlijk.

Gisteravond laat bleken er ineens 2 van de 4 busjes verhuurd te zijn. Tsja, kan gebeuren.. ofzo. We hadden ook nog n plan B achter de hand en om 22.30 uur konden we toch nog een grote bus regelen, dankzij Ousman. Om 8.30 uur was de bus keurig op tijd bij Baobab, instappen en op naar de school om iedereen op te halen! Allemaal in de bus en starten maar!… Eh.. accu leeg omdat er van alles losgetrild bleek te zijn. ‘Geen probleem Monique, dat fixen we wel’. Er werd iemand gebeld die na een tijdje met een kleine betere accu kwam, er werd wat aan de oude gesleuteld. en ja hoor, de motor liep weer. Wat gereedschap mee op het dashboard en met de deur open (op lastige plekken sprong er steeds een jongen uit de bus die voor spiegel en richtingaanwijzer speelde) eindelijk op weg! Ik ben gelukkig al wat gewend hier. No stress.

24 July 2018.

Het schooljaar 2017-2018 is afgesloten en de indeling voor 2018-2019 is gereed voor publicatie. Sommige leerling zijn blijven zitten omdat ze toch niet het niveau hebben gehaald om door te stromen of ze waren te vaak afwezig.

9 Maart 2018.

Eindelijk de lang verwachtte muurschildering,

Burbage Nursery wall painting March 2018.

Update 28 Februari 2018.

Malaria Project Burbage Nursery School :

2017 was het jaar van extreme hitte waarbij temperaturen van 48-50 graden geen uitzondering was. Hierdoor konden de malaria-muggen enorme hoeveelheden larven produceren met alle gevolgen van dien. Buba gaf al aan dat veel sponsor kinderen, hun familie en mensen in de omgeving flink door de malaria waren getroffen en er zelfs kinderen en volwassenen hierdoor waren overleden. Dit heeft ons allen flink geraakt, sponsorouders en vele Facebook volgers gaven aan dat zij ons hier graag in wilden ondersteunen. Daarom hebben wij nu een Malariafonds opgestart zodat wij een aantal maanden de tijd hebben om voor het regenseizoen van 2018 ( Mei t/m Oktober) een flink bedrag kunnen omzetten in preventieve medicijnen. Kinderen kunnen wij al beschermen voor een bedrag van € 7,00 per persoon, voor de volwassenen zal dit bedrag rond de € 9,50 per persoon zijn. Onze doelstelling is om een buffer aan te leggen bij de Burbage Nursery School zodat als men de symptomen heeft er direct aktie kan worden ondernomen. In April zullen wij dit gaan overhandigen aan Buba.

Dankzij de volgende sponsoren hebben wij al een flink bedrag weten te realiseren, dank u voor dit gulle gebaar.

Peut-Koper Medemblik € 139,23
Birgit Hoeve € 7,50
Karin Bingley € 20,00
A.A.B International BV € 450,00
Nurul `Ain Singapore € 280,00
Denis Solutions € 250,00
————————————–
Totaal in het fonds € 1.146,73 updated 28 Februari 2018.

Tank je niet (in Medemblik) maar wil je ons toch helpen in de strijd tegen malaria, dan is elke bijdrage in ons fonds uiteraard ook van harte welkom!

*Graag vermelden bij omschrijving: malariafonds
Email : gambiagevenmetliefde@gmail.com
IBAN : NL86ABNA0502945176
BIC-SWIFT: ABNANL2A
KvK-nr : 67189954
ANBI Registratie: 8568.68.127

Met regelmaat zullen wij de stand publiceren.

De nieuwe klas-indeling schooljaar 2017-2018 is als volgt :

Ontbijt/Lunch Project Burbage Nursery School :

Lunchproject 2018

Het lunch-budget voor de Burbage Nursery School t/m eind 2017 is gelukkig net gehaald, maar we zijn alweer aan het sparen voor januari, februari, maart en april 2018. De teller staat nu op € 730,00 dus we hebben het benodigde bedrag voor 2018 lunch al bij elkaar en een extraatje dankzij de gulle sponsoren.

Onderstaande personen en of bedrijven danken wij voor de gulle gift :

Elke bijdrage klein of groot is welkom! Het is ontzettend belangrijk dat deze kinderen op school te eten krijgen… voor een aantal is dit namelijk de enige echte maaltijd op een dag.

* Voor bedrijven is het fiscaal aftrekbaar omdat we ANBI gecertificeerd zijn.

Stichting Gambia Geven met Liefde
IBAN : NL86ABNA0502945176 o.v.v Lunchproject 2018.
BIC-SWIFT : ABNANL2A
KvK-nr : 67189954
ANBI Registratie : 8568.68.127

Rijstproject September 2017.
In samenwerking met een groot deel van de sponsorouders hebben wij allen een “rijstproject” opgezet voor de sponsorkinderen. Dit om de kinderen te verwelkomen in het nieuwe schooljaar 2017-2018. Totaal zijn er 57 kinderen die een zak van 50Kg rijst in ontvangst hebben mogen nemen, en gezien de blije gezichten was dit een welkome verrassing. Buba, het schoolhoofd, is begonnen met uitlevering op 16 September, alle foto`s staan gepubliceerd per kindje onder de button “sponsorkindjes”.

Sponsor Trinja Feller heeft haar sponsorkindje Binta Sanyang eind Augustus 2017 bezocht en schreef ons het volgende :
Hallo lieve mensen,
Samen met Buba heb ik een bezoek gebracht aan mijn sponsorkindje Binta Sanyang.
Voor Binta had ik wat kleding mee en voor het gezin 5 ltr. olie, zeep, lucifers en biskwietjes.
Voor alle kindertjes een lolly 🙂
Wat een liefde en dankbaarheid zie je in die ogen, zo mooi om dit te mogen ervaren.
Buba gaf mij ook een rondleiding in de school, dit ziet er allemaal prima uit, het wachten is nu op voldoende geld om elektriciteit aan te leggen.

Lieve groet
Trinja

1 Mei 2017, maak kennis met het Burbage Nursery leraren-team en zie welke leraar verantwoordelijk is voor jouw sponsorkindje.

3 April 2017, het lunchproject is een feit en de vele aanleveringen van bijvoeding viel in goede smaak, zie hieronder de foto`s

20 Maart 2017
GEWELDIG NIEUWS !

€ 715,00 het benodigde bedrag voor elke dan een lunch in de periode April / Juli 2017 is behaald.

Er zijn genoeg donaties binnen gekomen om te kunnen starten met het ontbijt/ lunchproject op de Burbage Nursery School en we hebben dan ook besloten om dat meteen te gaan doen per 3 april t/m 26 juli (4x per week). 143 Leerlingen (waarvan 87 een sponsorouder hebben) krijgen elke dag een goede maaltijd, een geweldig project om te doen. De kinderen zullen hierdoor meer weerstand kunnen opbouwen voor de komende regenperiode en minder vatbaar zijn voor externe factoren zoals bijvoorbeeld malaria. Alle sponsoren enorm bedankt !

Voor de periode September t/m December 2017 is de tussenstand momenteel :

€ 650,00 update 9 Juni 2017

Ontbijt/Lunch Project Burbage Nursery School

Veel kinderen van de Burbage Nursery School komen `s morgens naar school zonder iets te hebben gegeten en hebben ook niets bij zich voor de lunch, om de eenvoudige reden dat de ouders het gewoon niet kunnen betalen.

Vorig schooljaar is er voor het eerst een lunch verzorgd (zie foto) door de stichting Gambia-kids, via sponsoring. Dit jaar waren hier helaas geen financiële middelen meer voor. Wij gaan met jullie hulp proberen om dit voor het nieuwe schooljaar 2017-2018 weer mogelijk te maken.

We hebben hiervoor een speciaal Ontbijt/Lunch Fonds opgezet en betalen hiermee de kosten van rond de € 2.300,00 per jaar. De kinderen zullen dan dagelijks een lekker bordje spaghetti, rijst, macaroni met vlees, vis of kip en indien voorhanden verse groenten krijgen op de dagen dat ze aanwezig zijn. Dit zal door Mariama Jatta bereid en verzorgd gaan worden, zodat zij ook meteen wat inkomsten heeft. Komen we niet aan het volledige bedrag, dan zullen we de aantallen aanpassen en de maaltijden evengoed organiseren met de financiële middelen die we op dat moment beschikbaar hebben.
Help jij ons mee om aan dit bedrag te komen? Elke gift klein of groot is welkom! We zullen regelmatig de financiële stand van zaken melden, zowel op Facebook als op onze website. Bij zakelijke giften(fiscaal aftrekbaar) is het ook mogelijk dat wij de naam en/of logo van je bedrijf vermelden.

Alle giften graag met omschrijving ‘Ontbijt/Lunch Project’.

IBAN : NL86ABNA0502945176
BIC-SWIFT : ABNANL2A
KvK-nr : 67189954
ANBI Registratie : 8568.68.127

19 September 2017 : Update voor wat betreft onze kokkin Mariama Jatta en haar gezin.
Met pijn in ons hart moeten we afscheid nemen van onze lieve vriendin Mariama en haar kindjes. Mede door jaloezie van andere vrouwen hebben ze het nu zover gekregen dat Mariama uit haar huis wordt gezet en de compound moet verlaten. Buba heeft hard met haar gezocht maar helaas is er geen woning voor haar in de buurt van de school te vinden dus ze is nu alles kwijt, haar huis, haar baan (kokkin op school), de sponsoring… Vanmiddag heeft ze nog een laatste zak rijst meegekregen van de sponsor van dochter Aja Fatmatta, Esther Breeschoten. Volgens Buba hadden ze al 4 dagen niet normaal gegeten en is ze erg verdrietig en in de war. We proberen haar nog verder te ondersteunen en we gaan ze zeker bezoeken in december. Helaas houdt de sponsoring van haar kinderen hier voor ons op.

Tijdens ons bezoek 20 Februari 2017 hadden wij wat fietsjes en steppen meegenomen voor de kids.

Uiteraard hadden wij het snoepgoed niet vergeten 🙂

23 Januari 2017

 ☆☆ Rijst op de Burbage Nursery School ☆☆☆

De voedselvoorziening in Gambia is op dit moment zeer zorgwekkend. De mensen hebben honger en de winkels zijn niet bevoorraad, vooral de mensen die gevlucht waren en nu terug komen hebben helemaal niets meer. Wij hadden dit gelukkig al voorzien en hebben vóór de crisis zakken rijst ingekocht. In eerste instantie wilden we dit zelf uitreiken in februari, maar gezien de situatie op dit moment hebben we besloten dat Buba hier al mee gaat beginnen. Voor de volgende kindjes is een betaling ontvangen en zij zullen dit vanaf 23 januari / 26 januari op school op kunnen afhalen. Buba (links) en Lamin (docent) hebben vandaag een gedeelte van de zakken rijst voor de families opgehaald bij het warehouse. De 4 docenten krijgen ook een zak rijst. Buba heeft zelf het vervoer geregeld en met de zakken van 50 kilo lopen slepen.

Voor update foto`s van de uitlevering, ga dan naar onze facebookpagina.

7 December 2016.
Basisschool de Tandem in IJsselstein (Utr) heeft dit jaar voor onze Stichting gekozen, als doel voor de jaarlijkse inzamelingsaktie.   Wat een geweldig initiatief, veel succes allemaal!

23 December 2016, het resultaat mag er zijn.
De kinderen van Basisschool de Tandem in IJsselstein hebben met de kerst-inzamelingsaktie in totaal 24 dozen en 2 karren opgehaald. Wat een geweldig resultaat! Iedereen ontzettend bedankt en in het bijzonder Manon Blom die onze Stichting als doel voor dit kerstproject heeft voorgesteld. Alle spullen worden geschonken aan de familie/verzorgers van de kinderen op de Burbage Nursery school en ook aan de andere gezinnen die rond de vuilnisbelt wonen en helemaal niets hebben. Hier gaan we zoveel mensen blij mee maken!

Eindresultaat:
17 dozen speelgoed
2 dozen schoolspullen
3 dozen eten
1 doos verzorging
1 doos mix eten en verzorging
Totaal 24 dozen en 2 karren !!!

18 November 2016.
De Maria-Bernadette school doneert 30 kleuterstoeltjes aan onze stichting voor de Burbage Nursery school in Serrekunda. Deze stoeltjes vertrekken de 29ste per boot en zullen in Gambia worden opgeslagen in het magazijn aldaar. In Februari zullen wij deze namens de Maria-Bernadette school uitreiken aan Buba Ceesay, schooldirecteur van de Burbage Nursery school.

nieuwsbrief-maria-bernadette-school nieuwsbericht

INTRODUCTIE:

De Burbage Nursery School is opgericht in 2006 met het idee om de jonge kinderen (3-8 jaar) in de regio Kotu,  Manjai, Latri Kunda and Dippa-Kunda onderwijs te laten volgen. Het merendeel van de inwoners in de eerder genoemde regio`s zijn vrij arm, indien men een baan heeft zijn de salarissen zo rond de 1500 Dalasi ( +/- 30,00 €) per maand. Van dit bedrag moet dan de huur, elektra * en water* betaald worden alsmede het dagelijks onderhoud, gezondheidszorg in geval van ziekte en het schoolgeld. Je kunt je voor stellen dat dit bedrag amper toereikend is om van te leven.  Het merendeel van de inwoners heeft geen baan, dit komt mede doordat er in deze regio geen toeristen verblijven en de toeristische omgeving eigenlijk het gebied is waar men zich nog kan voorzien van een beetje extra inkomen. Het grootste gedeelte van de gezinnen bestaat voornamelijk uit één ouder gezinnen, het merendeel van de vaders zijn vertrokken op zoek naar een baan of erger nog, via Libië per boot vertrokken naar het mooie Europa met alle gevolgen vandien. Hierdoor zijn de moeders afhankelijk van hun eigen creativiteit. Je ziet hier vrouwen die kleding maken, herstellen of wassen tegen een kleine vergoeding, of moeders die elders op markten fruit, groente of vis kopen en lokaal weer verkopen. Ook wordt er veel met batik gewerkt en worden er plastic zakjes gevuld met gekoeld water en allerlei zelfgemaakte sapjes verkocht. Sommigen verdienen dan 50 Dalasi per dag ( +/- 1,00 €) en kunnen hun gezin daarvan moeizaam onderhouden. De kinderen worden in de meeste gevallen op pad gestuurd om op de naastgelegen vuilnisbelt herbruikbaar materiaal te zoeken welke dan weer verkocht kan worden. In dit geval betreft het voornamelijk plastic flessen, welke weer gebruikt worden voor de verkoop van de lokale sappen Baobab en Wonjo.

Je zult wel begrijpen dat door deze financiële situaties de kinderen amper onderwijs kunnen volgen, want de kinderen zijn door het verzamelen van herbruikbaar afval ook een soort bron van inkomsten. Onze stichting probeert dan ook de gezinnen te overtuigen van de waarde van onderwijs maar ook het sociale aspect voor de kinderen. Het verschil in verzorging van schoolgaande kinderen speelt ook een rol. We doen tevens ons best om de kinderen 3x per week een gezonde lunch te geven op school.

* elektra en water indien deze voorzieningen aanwezig zijn.

 

In 2019 volgen er 204 kinderen onderwijs op de Burbage Nursery school welke in de toekomst kunnen doorstromen naar het vervolgonderwijs op de Amazing Grace Primary school welke op loopafstand is.

 

 

Rijstactie Juni 2019

– RIJSTACTIE REGENSEIZOEN 🛒

In Nederland kijkt iedereen elk jaar vol verlangen uit naar de zomer. In Gambia begint dan het regenseizoen. De natuur wordt prachtig fris en groen maar er is helaas ook veel bijkomende ellende. Huisjes die hier niet tegen bestand zijn en lekken of nog erger.. wegspoelen en instorten, wegen die onbegaanbaar worden, malariamuggen die zich razendsnel vermeerderen in de regenplassen en veel mensen ziek maken, vuilnis en andere narigheid wat overal heen drijft, hogere prijzen van voedingsmiddelen (en bijv. zand, cement, stenen) een dieptepunt qua toerisme dus bijna geen inkomsten meer etc. Om de mensen in deze zware periode te ondersteunen, organiseren we weer een rijstactie. Help je ons mee?

Alles voor Dippa Kunda zal op de Burbage Nursery School uitgedeeld worden. De transportkosten van de vrachtwagen zijn gesponsord door Massagepraktijk Your Body & Mind.

Wil je een zak rijst aan je sponsorfamilie, het schoolteam, ons pleeggezin in Kartong of aan een willekeurig gezin doneren? Maak dan voor 5 juni onderstaand bedrag over op onze rekening.

In totaal zijn er 77 zakken voor de leerlingen van de Burbage Nursery, 5 zakken voor de leraren, 4 zakken voor Kartong en 9 zakken voor willekeurige gezinnen gekocht. Hieronder tref je de foto`s van de uitlevering zondag 30 juni 2019 op de Burbage Nursery school.

Nieuw klaslokaal voor de Burbage Nursery

Juni 2019.
De Inspecteur van Onderwijs heeft in januari geconstateerd dat er teveel kinderen op de Burbage Nursery School zitten. Nog elke week komen er nieuwe aanmeldingen binnen. Deze kinderen moeten worden afgewezen omdat er simpelweg geen plaats voor is. Dit is helaas het nadeel van het succes van onze stichting. We willen dit probleem grotendeels oplossen voordat het nieuwe schooljaar begint. Er waren 2 opties.. of minstens 30 kinderen naar huis sturen of een nieuw klaslokaal (7 x 5m) bouwen. Om onze goede wil te tonen zijn we in April 2019 begonnen met de bouw van de fundering en een gedeelte van de muren. Dit is privé door Fred en Monique betaald.

De kosten zijn direct met de aannemer besproken, 45 tafels en stoeltjes zijn gratis beschikbaar gesteld door Stichting Goods for Gambia en elke donatie is fiscaal aftrekbaar voor zowel particulieren als bedrijven. Autoschadebedrijf Grou en Matri Naaimachines Europa hebben ieder €1000,00 gedoneerd, en meerdere sponsoren vulden het restant aan.

De eindstand was verbluffend, er is € 415,00 meer binnengekomen dan verwacht, dit bedrag en de aanvulling van € 500,00 gesponsord door A.A.B. International BV zullen wij gaan gebruiken voor de transportkosten van het nieuwe schoolmeubilair dat geschonken is door Bureau Novitaz Projectmeubelen Medemblik.

Stichting Gambia, Geven met Liefde
Hazewaal 14
1671 LB
Medemblik
Email : gambiagevenmetliefde@gmail.com
WhatsApp : +31-621517885
IBAN : NL86ABNA0502945176
BIC-SWIFT: ABNANL2A
KvK-nr : 67189954
ANBI Registratie: 8568.68.127

Mede mogelijk gemaakt door Matri.eu,  Autoschade Grou, en vele sponsoren.

Eieren actie suikerfeest Juni 2019.

 

– EIEREN ACTIE S U I K E R F E E S T JUNI 2019 –
Op 4 en 5 juni wordt het einde van de Ramadan gevierd met het Suikerfeest. Om dit extra feestelijk te maken, bieden wij de mogelijkheid om jouw familie of een willekeurig gezin eieren te schenken. Deze zullen dan op zondag 2 juni op de Burbage Nursery School uitgedeeld worden.
Deze actie was een waanzinnig succes, in totaal zijn er 3.360 eieren geschonken door sponsoren.

Kleine impressie van de uitgifte:

– RIJST ACTIE MAART-APRIL 2019 –
Bijna niets te eten, elke dag weer afwachten of het lukt om voor iedereen genoeg te hebben. En dan komt er ineens iemand een zak rijst van 50 kilo brengen.. zomaar uit het niets. Voorlopig even geen zorgen meer 💗
Er is weer een mogelijkheid om een zak rijst te laten bezorgen bij je sponsorfamilie. Wil je hieraan mee doen, maak dan het bedrag voor 1 Maart over op ons rekeningnummer.
Sluitingsdatum: 1 Maart 2019, de eindstand op was geworden 92 zakken rijst van de sponsorouders, 112 zakken rijst en 75 zakken uien A.A.B. International B.V.
We hebben deze keer een recordaantal zakken rijst om uit te delen! Echt super!!

Kleine impressie van de uitgifte:

Smallsteps de Kindervloot aktie voor Burbage Nursery school

Update 30 April 2019.

De televisie is geïnstalleerd!!

Wij hebben wel even een traantje gelaten toen we vanmiddag deze foto’s kregen van Lamin. Er gaat een nieuwe wereld voor de kinderen open…

Met grote dank aan SmallSteps Kindervloot en iedereen die hier aan heeft bijgedragen.

Aangezien ze in Gambia nog niet zover zijn qua ontwikkelingen (kabel-TV) hebben wij een satelliet-tuner met schotel geïnstalleerd. Op deze manier kunnen de kinderen educatieve kanalen gaan bekijken maar ook bijvoorbeeld National Geographic en Discovery. De leraren filmen met regelmaat de activiteiten op de Burbage Nursery, nu kunnen zij dit en bijvoorbeeld foto’s/filmpje van onze facebookpagina ook op de Smart TV laten zien via SmartView.

6 April 2019.

“Afgelopen zaterdag hebben we een prachtige dag gehad tijdens het pannenkoekenfeest en wat een opkomst! Het pannenkoekenrestaurant werd geopend, de spellen werden gespeeld, schat werd gezocht, de kinderen geschminkt en het rad van fortuin draaide goed ! We hebben een prachtige dag gehad samen met de kinderen mede dankzij jullie hulp! We hebben door middel van deze geweldige dag wel € 538,00 opgehaald voor de stichting “Gambia Geven met Liefde“ en wat zijn we trots!!!!” ❤️

“Wij willen iedereen bedanken voor hun komst en natuurlijk alle sponsors, want zonder hun hadden we dit nooit gered!! Bedankt”

Geschonken door Smallsteps de Kindervloot uit Medemblik.

€ 538,00

Superbedankt, iedereen die zich hiervoor heeft ingezet. We gaan er iets moois mee doen!

Liefs,
Fred & Monique

Groot feest in Kartong !

13 April 2019.

Enige tijd geleden vertelde Isatou ons dat ze 3 tot 4 uur per dag met de was bezig is. Het pleeggezin bestaat intussen uit minimaal 15 personen, dus dat is eigenlijk al lang geen doen meer. Isatou is rond de 70 jaar en het wordt haar allemaal wat teveel. Ze dacht er zelfs al vaker over om te stoppen.. Dat kunnen we natuurlijk niet laten gebeuren! De chinezen bezorgen de inwoners van Kartong veel overlast en ter compensatie krijgt Isatou gratis water en een groot voordeel met elektra. Toen we dit hoorden, besloten we 1 van onze meest enthousiaste sponsors te benaderen.. Deze hoefde gelukkig niet lang na te denken. Na enig overleg mochten Ousman en Fred meteen op pad om een mooie wasmachine (bovenlader, zodat ze niet teveel hoeft te bukken) voor ze te scoren. Ook een aantal dozen met biologisch afbreekbaar waspoeder werd ingekocht.. en daar gingen we weer naar Kartong gistermiddag!

Eerst werden de bedden en al het beddengoed uitgeladen, daarna het biologisch afbreekbare waspoeder en toen vroeg Fred aan Isatou om nog even mee te lopen naar de auto. Wat een super-verrassing, dit had ze echt never nooit verwacht! We werden er zelf emotioneel van allemaal.. zo ontzettend fijn om dit te mogen doen voor haar. Nu kunnen we het gezin met een gerust hart achterlaten tot december. Mocht er toch nog wat zijn, dan kan ze altijd op onze Ousman terugvallen.

Met bijzonder veel dank aan de familie T. die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt.

12 April 2019.

K A R T O N G –

Onder grote belangstelling en met veel ‘extra hulp’ hebben Ousman en Fred gisteren de basketbalpaal in elkaar gezet. Met het regenseizoen in aantocht hadden we weer van alles bij ons, zodat ze zich voorlopig geen zorgen over eten hoeven te maken.

Familie T. – Rijst, bedden, beddengoed, basketbalpaal

Restaurant Het Gerecht – Overige boodschappen & financiële bijdrage.

27 Maart 2019.

2 zakken rijst gebracht van Jenny Poland-Schouten & Christel Vermeulen. Dozen, bedden, klamboes etc. van Mieke Schouten en familie T. Extra financiele bijdrage van Fred en Monique privé, bestemd voor dagelijkse lunch op school voor de kinderen en andere onkosten. Alle financiële donaties voor dit gezin zijn welkom!

Stichting Gambia, Geven met Liefde
Hazewaal 14
1671 LB
Medemblik
Email : gambiagevenmetliefde@gmail.com
IBAN : NL86ABNA0502945176
BIC-SWIFT: ABNANL2A
KvK-nr : 67189954
ANBI Registratie: 8568.68.127

Omschrijving: weesgezin Kartong

Burbage Nursery gaat digitaal.

De Burbage Nursery School heeft samen met ons de kosten gedeeld voor de aanschaf van een Laptop 15.6 inch met een i7-core processor, 500GB SSD en een licentie Windows 10 Professional en Microsoft Office 2016. Hiermee kan men in Excel en Word alles beter bij houden, documenteren en communiceren met ons. Monique en Fred hebben privé een HP Deskjet 2130, extra cartridges en een doos papier gegeven. Daarnaast hebben wij een router gekocht met een internetverbinding via een Africell datakaart, zo hebben de leraren op het schoolterrein altijd wifi. Fred heeft de leraren een spoedcursus “werken op de laptop” gegeven en wegwijs gemaakt met Office 2016.

Alliander Foundation doneert transportkosten nieuw meubilair Amazing Grace school.

Update 21 November 2018.

– G E W E L D I G N I E U W S –

De Amazing Grace Primary School heeft al jaren dringend nieuwe tafels en stoelen nodig. Het schoolmeubilair zelf was ons ooit beloofd door Stichting Goods for Gambia, maar de transportkosten van duizenden euro’s waren voor ons echt niet haalbaar.

Debby ter Voert-Wesselink (sponsorouder van Yacob Louwa) was zo lief om het project in te dienen via haar werkgever bij Alliander Foundation en deze week kregen we bericht dat de aanvraag is goedgekeurd. Echt onbeschrijflijk fantastisch!!

We mogen dus gewoon voor 7 klassen (de hele school) het complete schoolmeubilair gaan vervangen en daar begint Debby nu al mee zodat het in december nog mee kan. Met een beetje geluk ben ik zelf nog in Gambia als de container aankomt. Iedereen ontzettend bedankt dat we dit kunnen realiseren en Debby.. je bent een topper !!

Reactie van een emotionele Pastor Moses (schooldirecteur) naar Fred:

“This is a great news to the entire Amazing Grace, we are indeed happy for everything…. today is not a school day but tomorrow we will spread the good news and sir, our prayers are been answered this is something that really bordered us for the past years but thanks so much for your concern and thanks to Debby, Renate and Allan”.

Malaria project 2018

Malaria Project Burbage Nursery School :

2017 was het jaar van extreme hitte waarbij temperaturen van 48-50 graden geen uitzondering was. Hierdoor konden de malaria-muggen enorme hoeveelheden larven produceren met alle gevolgen van dien. Buba gaf al aan dat veel sponsor kinderen, hun familie en mensen in de omgeving flink door de malaria waren getroffen en er zelfs kinderen en volwassenen hierdoor waren overleden. Dit heeft ons allen flink geraakt, sponsorouders en vele Facebook volgers gaven aan dat zij ons hier graag in wilden ondersteunen. Daarom hebben wij nu een Malariafonds opgestart zodat wij een aantal maanden de tijd hebben om voor het regenseizoen van 2018 ( Mei t/m Oktober) een flink bedrag kunnen omzetten in preventieve medicijnen. Kinderen kunnen wij al beschermen voor een bedrag van € 7,00 per persoon, voor de volwassenen zal dit bedrag rond de € 9,50 per persoon zijn. Onze doelstelling is om een buffer aan te leggen bij de Burbage Nursery School zodat als men de symptomen heeft er direct aktie kan worden ondernomen. In April zullen wij dit gaan overhandigen aan Buba.

Dankzij de volgende sponsoren hebben wij al een flink bedrag weten te realiseren, dank u voor dit gulle gebaar.

Peut-Koper Medemblik € 139,23
Birgit Hoeve € 7,50
Karin Bingley € 20,00
A.A.B International BV € 450,00
Nurul `Ain Singapore € 280,00
Denis Solutions € 250,00
————————————–
Totaal in het fonds € 1.146,73 updated 28 Februari 2018.

Tank je niet (in Medemblik) maar wil je ons toch helpen in de strijd tegen malaria, dan is elke bijdrage in ons fonds uiteraard ook van harte welkom!

*Graag vermelden bij omschrijving: malariafonds
Email : gambiagevenmetliefde@gmail.com
IBAN : NL86ABNA0502945176
BIC-SWIFT: ABNANL2A
KvK-nr : 67189954
ANBI Registratie: 8568.68.127

« Older posts