Update 20 April 2017 :

‘Surprise-bezoekje’ aan het Islamitische weeshuis-schooltje gebracht met Karin. Dat bleek nog een flinke expeditie, want er was net een uitvaartdienst gaande… en uiteraard precies voor het schooltje! We hebben deze keer de dekbedovertrekken en de onderlakens gebracht, de rest van de spullen bewaren we voor een ander project want 3 van de matrassen lagen daadwerkelijk in het schooltje, 3 in het huis van Amadou (even gecheckt) en 2 waren er al gestolen. Schoot weer lekker op dus.. We regelen zo snel mogelijk een slot voor de deur gekocht zodat alles afgesloten kan worden. De klamboes hingen, de muren waren al eerder opgefrist door Ronald Grippeling en meer kunnen en willen we eigenlijk niet doen om eerder genoemde redenen. De hulp van onze stichting aan dit project stopt dan ook hierbij, maar Karin gaat zelf nog proberen om de weesjongens naar een goede school te helpen. Het liefst wil ze ook nog andere woonruimte voor ze vinden, maar dat is nog even afwachten.

Update 31 Maart 2017 :

De container is aangekomen en Pa is druk bezig om alle spullen op te halen. Onze prioriteit voor het weeshuis/schooltje is om de leefomstandigheden van de 12 weesjongens te verbeteren. De matrassen, klamboes, beddengoed etc. gaan dan ook zo snel mogelijk daar naartoe zodat ze ‘normaal’ kunnen slapen. Voor de schoolborden, het meubilair en de rest van de schoolspullen zijn we bezig met een ander project. Bij nader inzien hebben we geen goed gevoel over het verder ondersteunen van deze school. De kinderen worden geslagen met een stuk tuinslang en er wordt alleen les gegeven uit de Koran. De docent is niet echt betrouwbaar, ( 3 afspraken geannuleerd door hem omdat hij geen tijd had) dus we blijven de 12 jongens bezoeken en ondersteunen in samenwerking met Pa & Karin van de Stichting Geef om Gambia.

 

Onze vriendin Kim en haar man kwamen vorige week bij een weeshuis/schooltje terecht, waar de kinderen in barre omstandigheden moeten leven. Ze wonen, slapen en krijgen les in 1 ruimte… Er zijn op dit moment 48 weeskinderen (3-14 jaar) opgenomen. Omdat er veel arme gezinnen omheen wonen die geen eten kunnen betalen en amper een slaapplaats voor hun kinderen hebben, worden er ook nog vaak meerdere kinderen naartoe gestuurd. De docent doet samen met zijn vrouw zijn uiterste best om dit draaiende te houden. Deels wordt dit betaald van het geld wat de andere (170 !!) kinderen betalen voor de Arabische lessen op donderdag & vrijdag. Helaas is dat lang niet voldoende en zie je op de foto’s al dat dat niet echt goed lukt. De meeste kinderen slapen op de grond, er is bijna geen schoolmateriaal, te weinig kleding, amper rijst, geen toiletartikelen.

We hebben daarom besloten om ons voor deze kindjes in te gaan zetten. Dit gaan we doen met hulp van Karin de Rooy, die in Bijilo woont. In Februari 2017 gaan we zelf het weeshuis bezoeken en bekijken wat we doelgericht kunnen betekenen.

Update 5 Februari 2017:

Karin de Rooij (Stichting Geef om Gambia) is gisteren met Ronald Grippeling en Jolanda Poos bij Amadou op het schooltje/weeshuis in Bijilo geweest. De weeskinderen blijken 12 leuke jongens vanaf 11 jaar te zijn. Toen ze de foto’s zagen van de nieuwe matrassen konden ze hun ogen niet geloven, vertelde Karin. Ronald en Jolanda hadden rijst, uien en nog wat leuke spulletjes voor ze meegebracht, zodat ze weer voldoende te eten hebben voorlopig. Het plan is om in eerste instantie de leefomstandigheden van de kinderen te verbeteren. Alles een likje verf geven de komende dagen door Ronald, schone zachte matrassen, beddengoed, klamboes, schoolmeubilair en schoolborden waar Amadou goed op kan schrijven. Daarna komen alle verzamelde ‘Baarnse dozen’ met kleding, speelgoed, schoolspul etc. We hebben er zin in!

Update 10 Januari 2017:

Het weeshuis/schooltje is Arabisch (waardoor ze niets van de engelse taal leren), heeft 150 leerlingen en 7 weeskindjes (in tegenstelling tot eerdere berichtgeving). Bijna alle kinderen komen uit gezinnen waar geen geld is om schoolgeld te betalen. De leeftijd van de kinderen is tussen de 6 en 17 jaar. De meeste kinderen hebben alleen te eten als er giften zijn. Ons plan is om zo snel mogelijk de matrassen te vervangen en 8 muskietennetten te sturen, zodat de weeskinderen goed kunnen slapen.
In februari gaan we samen met Karin de Rooy (van de Stichting Geef om Gambia) kijken hoe we dit verder als project aan gaan pakken. Hulp is in elk geval hard nodig, dat is wel duidelijk. Er zijn inmiddels al ruim 32 dozen verzameld door Melissa Blauwendraat en haar moeder Annelies van Pijpen. Ook Karin heeft met haar Stichting al wat dozen voor de kinderen gereserveerd. 2 schoolborden plus toebehoren zijn inmiddels binnen en gesponsord door Elizabeth Kerry ! We gaan er met elkaar een superproject van maken, het schooltje opfrissen en zorgen dat deze kinderen een fijne slaapplaats, onderwijs en normaal te eten gaan krijgen.

Waar kun je ons mee helpen?
matrassen (1pers.)-dekbedden-overtrekken-lakens-kussens-kleding jongens en meisjes (6-17 jaar)-schoenen, slippers en regenlaarsjes.-speelgoed, knuffels-schoolspulletjes (pennen, schriftjes, lineaal)-ondergoed, sokken-speelgoed-zakjes snoep (geen drop of chocolade) -doosjes paracetamol-tandenborstel/tandpasta-douchegel-haarolie-zeep-kaarsen-bodylotion-bellenblaas, ballonnen -houdbare pakken melk-pannenkoekenmeel aan te maken met water-spaghetti of macaroni-margarine-limonadesiroop -kinderkoekjes-crackers volkoren-pakjes cup a soup-blikjes groente-blikjes vis-blikjes smac-zakjes chips-popcorn-suiker-thee-oploskoffie-kaarsen & lucifers/aanstekers. *producten zoals melk en margarine graag extra goed verpakken.

Update 17 januari 2017:

De 32 dozen van Melissa en Annelies worden 18-01 in Baarn opgehaald door de Stichting Goods for Gambia en gaan nog mee met de container van 24 januari. In februari gaan we dan samen met Karin de Rooy en de docent van het schooltje overleggen hoe we alles gaan coördineren. Het schoolmeubilair, matrassen, beddengoed, kasten en alles wat op ons lijstje stond (de klamboes moeten alleen nog van een winkelzolder worden gehaald) staat klaar voor verzending!