Update 5 December 2018.

Vandaag was het weer consultatie bureau dag.
Altijd heel druk bezocht door alle moeders met hun kinderen en pasgeboren baby`s, welke voor deze dag enkele kilometers te voet afleggen, in een verzengende hitte, omdat men weet dat er in de meeste gevallen wel wat extraatjes zijn te verdelen door Nederlandse stichtingen die in deze arme regio graag een bijdrage willen doen.

De verdeling gaat niet zonder slag of stoot, deze mensen hebben dus daadwerkelijk helemaal niets en zijn volledig afhankelijk van donaties.

Wij vragen altijd een medewerker van de kliniek om te helpen tijdens de verdeling om het enigzins onder controle te houden, zijn inbreng is saillant doordat hij de locale taal perfect beheerst.

Stichting Gambia Geven met Liefde (vertegenwoordigd door Monique Dorrestijn-Eringaard, Boris Tokarenko, Natasja Tokarenko en Mayon van Ingen Schenau) waren op bezoek en hebben veel moeders blij gemaakt met allerlei kleding, gebreide poncho`s en mutsjes voor hun baby’s.
Geniet van de mooie foto’s!!!

Update 25 Augustus 2017.

Abdoulie Baldeh zal de kliniek verlaten om elders een nieuw project te starten in samenwerking met de overheid. Inmiddels is zijn vervangster Mrs. Naffie Jatta al door Abdoulie ingewerkt en heeft zij het stokje overgenomen.

30 December 2016.
Bedankbrief Abdoulie Baldeh namens de Banyaka Kliniek voor onze inzet afgelopen jaar.

Gambia, Geven met Liefde, is een sub-sponsor voor de Banyaka Clinic die onder leiding staat van Dr. Abdoulie Baldeh welke wij hebben leren kennen tijdens ons bezoek in Mei 2016. Mede door zijn inbreng hebben wij besloten om de tweeling Adama en Awa te sponsoren, details hierover kunt u terug vinden onder de kop Projecten. De afgelopen maanden hebben wij, mede dankzij onze relaties, een flink aantal dozen naar de kliniek mogen versturen ter ondersteuning. Goederen als baby-kleding, speelgoed, medicijnen, hier overbodige restanten van kraampakketten, luiers, navelstrengklemmen en babyvoeding werden daar warm ontvangen. De kliniek is door de Nederlandse stichting Elburg helpt Gambia opgericht. Hieronder treft u meer informatie :

Wij als Stichting Elburg helpt Gambia hebben in het Gambiaanse dorp Banyaka in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid een medische post gebouwd en deze is op 5 april 2014 officieel
geopend. Enkele jaren geleden kwamen wij tijdens een vakantie in aanraking met de bevolking van Gambia. Deze eerste kennismaking liet een diepe indruk achter. De armoede waarin deze mensen leven is onvoorstelbaar voor ons westerlingen, maar de vriendelijke bevolking en toch ook de tevredenheid van de Gambianen maakten diepe indruk. Niet voor niets heeft het gebied de bijnaam “The Smiling Coast”. In 2010 kwamen we in contact met de Stichting Banyaka the Gambia uit Heemstede die in het binnenland van Gambia, in het dorp Banyaka, een basisschool heeft gebouwd waar nu ruim 800 kinderen op zitten. Ook had deze stichting de intentie om hier ook een medische post te bouwen maar dat was tot op dat moment niet goed van de grond gekomen. In dit gebied was de medische zorg nihil, een keer in de maand kwam er een dagdeel een medische caravan, een vorm van een consultatiebureau, voor zuigelingenzorg en controle zwangere vrouwen. Wij hebben in 2012 als Stichting “Elburg helpt Gambia” een convenant met het Ministerie van Volksgezondheid in Gambia gesloten en hebben daarna het Banyaka Health Centre gebouwd. Het Banyaka Health Center is in januari 2014 in gebruik genomen en is op 5 april 2014 officieel door de Minister van Volksgezondheid van Gambia geopend. De leiding van het Banyaka Health Center is in handen van goed opgeleid medisch personeel, het heeft een apotheek, 2 consultatie kamers, een verpleegafdeling met 12 bedden en een aparte kraamafdeling met 2 bevallingsruimten en 4 bedden. Elke dag kunnen de mensen uit heel de omgeving ( vaak voor hen uren lopen) medische zorg krijgen. In het afgelopen jaar 2015 zijn er ruim 40.000 patiënten behandeld! Naast de medische post hebben wij een huis gebouwd voor huisvesting van de medische staf en een 2-tal zit- slaapkamers voor stagiaires en vrijwilligers uit Holland en de rest van Europa. Als het in Gambia regentijd is, zijn er heel veel malaria patiënten en zijn alle bedden bezet met soms meerdere personen in één bed. Als er patiënten komen die gecompliceerde medische zorg behoeven moeten zij naar het grote ziekenhuis in Banjul, de hoofdstad van Gambia, worden vervoerd. Dit is met de ambulance meer dan 90 minuten rijden en dit gebeurt in de regentijd met een Landrover uit 1984 van het Nederlandse leger. Buiten het regenseizoen hebben we nu de beschikking over een prachtige compleet ingerichte ambulance die in 2015 is geschonken door het Witte Kruis. Wij als Stichting “Elburg helpt Gambia” betalen de salarissen, een deel van de medicijnen en de benodigde schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen. Ook hebben we door de toename van het aantal patiënten het Banyaka Health Center de afgelopen 2 jaar nog moeten uitbreiden met een laboratorium, een wasserette en een groot magazijn. Wat we afgelopen jaar hebben gerealiseerd, dit voor de hygiëne en het voorkomen van overdraagbare ziekten door mens en dier, is een 140 meter lange muur om het terrein van het Banyaka Health Center, dit om het terrein af te sluiten voor de vele koeien, geiten, kippen, apen en mensen die er tot voor kort vrij in- en uit konden lopen. In het convenant met het Ministerie van Volksgezondheid is opgenomen dat het Ministerie de medische post in zijn geheel eind 2017 overneemt en zodoende is de continuïteit van het Banyaka Health Center dus gewaarborgd. Met vriendelijk groet, Stichting Elburg helpt Gambia.

Henk Hulst – Secretaris