22 Oktober 2020.

– E e n h u i s j e v o o r O r t a n c e –

“✅” Eindstand 26-10-2020 : € 685,00

Ortance heeft een tijdje geleden, naast haar eigen kinderen, ook de kinderen van haar overleden zusje in huis genomen. Het was eigenlijk al geen ‘huis’ te noemen, toch kon ze zich met wat hulp van ons aardig redden. De 3 jongste kinderen gaan intussen naar de Burbage Nursery School en de Amazing Grace Primary School, de oudste naar openbare scholen. Met 5 kinderen in een soort bouwval wonen is op zich al een prestatie, maar door de hevige regenval afgelopen weken is haar huisje volledig ingestort en onbewoonbaar geworden. Ze woont zelf nu met een paar kinderen bij de buren, de andere kinderen zijn bij familie onder gebracht. Een groot drama voor dit gezin!
Zo af en toe springen we als stichting bij in dit soort noodsituaties en Ortance is gewoon een vrouw die onze hulp verdient. We kunnen dit helaas niet alleen… Kun je iets missen voor dit gezin, zodat we o.a stenen, cement, hout en dakplaten voor ze kunnen kopen.. We zullen de bouw zelf gaan begeleiden, zodat iedere cent goed besteed wordt. Alle vooruitgang zal op deze pagina worden geplaatst.

Update 23-10-2020:
We gaan beginnen!
Hartverwarmend dat er op 1 avond al €525,- is binnengekomen. Dit terwijl we hier in Nederland op dit moment zelf ook allemaal moeten dealen met de gevolgen van Corona. Ontzettend lief van iedereen!
Vandaag gaat Ousman met een paar handige vrienden kijken welke materialen er hergebruikt kunnen worden en wat er verder nodig is. Op de foto zie je het huis in de oude (bewoonde) staat, links woonde Ortance en rechts een buurvrouwtje. We gaan proberen om ook haar gedeelte te herstellen, zodat ze terug kan komen. Fred heeft gisteravond meteen al met de bank geregeld dat Ousman een bedrag op kan halen, dus het plan is om zo snel mogelijk te starten.

Update 24-10-2020:
– P r o b l e m e n & o n z e k e r h e i d –
Gambia zou Gambia niet zijn als alles ‘normaal’ zou gaan, dus ook deze keer. Ousman, Lamin en de bouwvakkers waren gisteren bij de landlord om het bouwplan door te nemen en kregen een heel vervelend bericht.
De grond waarop de bouwval van Ortance staat is een familiebezit en er zijn nu ineens enkele familieleden die niet willen dat Ortance haar huis weer op gaat bouwen. Andere familieleden (waaronder de landlord, die haar en enkele kinderen in huis heeft genomen) willen dit wel heel graag, maar dit geeft dus veel ruzie, problemen en onzekerheid.
Het is voor ons niet duidelijk waarom hier zo moeilijk over wordt gedaan. Uiteraard gaan we hier in zo’n risicogeval geen geld in steken. De enige optie is nu voor haar om op korte termijn een ander huis te vinden in de omgeving van Dippa Kunda, zodat we haar met de huur en eventueel meubels kunnen helpen. Helaas is dit niet eenvoudig in deze regio… We zijn hier in 2019 namelijk ook al mee bezig geweest.
Klinkt misschien hard, maar we kijken wel vast vooruit en dat betekent dat we bezig zijn met de vraag, wat we gaan doen met het bedrag dat we ingezameld hebben voor dit gezin als er niets verandert in deze situatie?
Wij hebben als Stichting de instelling dat we met liefde ondersteuning bieden, maar dat de mensen zelf initiatief moeten tonen en de juiste stappen ondernemen. Daar ligt voor ons de grens van hulpverlening. Dit betekent natuurlijk niet dat we Ortance niet eerst ruim de tijd geven om een ander huisje te vinden.
Graag horen we van jullie of we met dit bedrag ook eventueel andere gezinnen in nood mogen helpen. Vind je dit een vervelende ontwikkeling, stuur ons dan een berichtje met je gegevens zodat we je schenking terug kunnen storten.
Transparantie is onze kracht !
Gambiagevenmetliefde@gmail.com
06-21517885 (via WhatsApp)

Update 06-11-2020:
Ortance heeft een huisje gevonden met een huur van € 95,00 per maand en vroeg aan Lamin of dit akkoord was. Lamin vroeg zich af of een bedrag van € 95,00 wel te rechtvaardigen was in deze omgeving en heeft ons gevraagd wat hij hier nou mee aan moest. Wij gaven aan dat een bedrag van € 30,00 – € 40,00 al een hele forse huurprijs zou zijn en € 95,00 zeker niet in de buurt kwam. Ook meer zelfbescherming voor Ortance, want met dit potje kunnen wij dan de huur betalen maar das dan op korte termijn, en hoe gaat het daarna verder gezien de berichtgeving van haar sponsor is er geen enkele hoop op support vanuit die kant en de stichting wil niet medio Juni weer een inzamelingsactie voor haar gaan opzetten. Wij hebben dus een aantal kontakten in Gambia hierover gesproken en een ieder vond de huurprijs veel te hoog voor deze regio, wij kregen de vraag of het een paleis was, of een villa met luxe keuken en badkamer…Affijn, tegen Ortance gezegd dat zij met eventueel de hulp van Ousman en Lamin verder moest gaan zoeken.

Update 07-12-2020:
Ortance heeft een huisje gevonden!!! Nu is het een kwestie van geld overboeken zodat Ousman en Lamin dit kunnen overhandigen.

Update 10-12-2020:
Ortance vertelde Lamin vanmorgen dat het huis al is verzegd naar een andere huurder omdat deze direkt 3 maanden kon betalen….helaas, we wachten het af en beginnen weer vooraan….

Update 08-01-2021:
Lamin heeft kontakt opgenomen met Ortance of er al iets in zicht is, maar kennelijk is er nog geen zicht op een betaalbare ruimte.

Update 11-01-2021:
Ousman sprak vanmorgen Ortance die blij was want zij heeft andere woonruimte gevonden en alles zal betaald worden door haar sponsor, geweldig nieuws.  Het ingezamelde bedrag zal dan ook ten goede komen aan de heropbouw van het hoofdgebouw en de slaapvertrekken van de kinderen in Kartong.  Zie onderstaande link :

Wederopbouw Weeshuis slaapvertrekken.