Gambia, Geven met Liefde

Children are the Future

Day: March 19, 2020

18 Maart 2020. Vast afscheid genomen van Kartong.

– K a r t o n g –

Isatou, met links haar inwonende kleindochter Kaddy (moeder van Salifou) en rechts Awa. Ongeveer 22 jaar geleden nam Isatou de zorg op zich voor Awa, haar allereerste pleegdochter/weeskindje. Zij woont nu met haar eigen gezinnetje in Serekunda, maar komt nog regelmatig langs om te helpen met van alles.

We hebben een goed gesprek gehad met alle 3 over de aankomende tijd en alle groente-zaadjes overhandigd die Fred alvast had meegenomen in zijn koffer, ik ben even kwijt van wie we die hebben gekregen.

Isatou vertelde dat de arts – waar ze al ruim 20 jaar komt en die dus alle kinderen goed kent – heeft gezegd dat het goed gaat met de kinderen en ze het prima doet allemaal op haar eigen manier. De arts was erg trots op haar!
Hij raadt haar dan ook de fysiotherapie af, waar ze met een dure taxi naartoe moet, maar adviseerde om gewoon elke dag zelf oefeningen met ze te blijven doen. We hebben alle vertrouwen in deze bijzondere vrouw en respecteren haar manier van denken, in tegenstelling tot sommige andere ‘toubabs’ die haar (naar eigen zeggen) met ongevraagde adviezen blijven bestoken.
Ze wil graag in alle rust en volgens haar eigen denkwijze de kinderen opvoeden en helpen met revalideren, laten we dat respecteren met elkaar.

De schep voor de groentetuin is gedoneerd door de mannen van Highlow Rangers.
Van het geld wat we als stichting hebben geschonken moeten ze de aankomende tijd zien rond te komen.
Namens Petra Zwaan, Mieke Wezenberg en J. Blom Holding B.V mochten we nog 3 zakken rijst brengen.
Van Sandra Annot mochten we een aantal verpakkingen ORS overhandigen.
In Mei gaat Ousman nog 2 zakken rijst afleveren, namens Monique en Fred, tijdens de kippen-eieren aktie van Henk Bronnenberg.

18 Maart 2020. Dippa Kunda`s totale armoede deel 2.

Dippa Kunda`s totale armoede deel 2.

M i n i – d o r p j e
Met 9 zakken rijst en de rest van de dozen, inclusief een paar familiedozen, zijn we vandaag terug gegaan naar het mini-dorpje. De dorpsoudste Mr. Sanyang, vertelde dat er 18 compounds zijn met in totaal zo’n 600 personen.

Omdat de scholen dicht zijn sinds vandaag, werd onze auto bovenop de heuvel al gespot door de kinderen en kwamen we beneden al ‘niet bepaald onopgemerkt’ meer aan. Van alle kanten kwamen mensen en kinderen aangerend en ik was blij dat de dorpsoudste op een gegeven moment ook verscheen. We hebben nu zijn telefoonnummer om de volgende keer ons bezoek aan te kondigen, want hij waarschuwde ons om dit absoluut nooit zonder hem te doen. Het gaat er zelfs met hem in de buurt soms al redelijk agressief aan toe, dus dat waren we ook zeker niet van plan.
Normaal gesproken brengen we de familiedozen meestal per doos bij 1 gezin, maar omdat de situatie nu even heel anders is heb ik ook deze dozen onder de mensen laten verdelen. Het was niet eenvoudig om overal foto’s van te maken, dus ik hoop dat jullie wat van de geschonken spulletjes terug zien op de foto’s. Neem maar van ons aan dat alles heel goed terecht is gekomen. We zijn uitgebreid bedankt door iedereen en willen dit project dan ook zeker in de toekomst blijven ondersteunen

Rijst geschonken door :
Mieke Wezenberg
Gijs & Riek Dorrestijn
Evelyne & Roland Blok
Mevrouw van der Pijl
Lia van der Gulik
Nadia Fisher & Ricardo Wijbenga
Wessels schilderwerken
Lukk en Trykk