Gambia, Geven met Liefde

Children are the Future

Month: December 2019

15 December 2019. Stranddagje met de Kartong kids.

Na het herseninfarct van Fred ( 12-12-2019) hebben we even getwijfeld of we het stranddagje voor de kinderen van Kartong wel door moesten laten gaan. Fred slaapt heel veel en wilde zelf ook niet dat we het af zouden zeggen. De kinderen leefden hier al weken naar toe en het zou een mega teleurstelling zijn voor iedereen. De meeste kinderen waren nog nooit op een strand geweest. Dus gisterochtend gingen we met Ousman, Rico (zoon van Fred) & Calvin op weg om iedereen op te halen in Kartong. De buurman zou af en toe bij Fred gaan kijken en verder hielden we contact via WhatsApp. Toen we aankwamen zaten de meeste kinderen al prachtig aangekleed in de bus, Kaddy had het haar van de meisjes zo mooi gemaakt dat ik 2x moest kijken of ze t wel waren! Iedereen liep opgewonden te stuiteren. Een grote tas met strandspulletjes uit de sponsordozen ging mee, strohoeden, een tas met droge kleren en de doos met strandspulletjes die Sam Postma en haar collega’s van de Action hadden geschonken. Ook n doos bijvoeding voor Buba en de nieuwe meetlat werd afgegeven, ik had alleen geen tijd om foto’s bij de meetlat te maken dus dat komt later een keer. De 2 nieuwe deuren om de keuken af te sluiten staan te wachten om gemonteerd te worden. Deze zijn door onze stichting geregeld. Dit had haast vanwege de kans op diefstal.

Het wees/pleeggezin van Isatou telt op dit moment 11 kinderen. Ik had gezegd dat ze net zoveel (buur)kinderen mee mocht nemen als in de bus zouden passen. Dat werden er 26 ? We hebben een onvergetelijke dag gehad met zn allen, waren zelf helemaal gesloopt, maar de kinderen vonden het fantastisch! Heel bijzonder om te zien hoe zorgzaam de kinderen hier voor elkaar zijn.

Met dank aan Amber en Franco voor de organisatie en iedereen die een donatie heeft gedaan om dit mogelijk te maken ?

 

12 December 2019. Kerstfeest op de Burbage Nursery.

Kerstfeest Burbage Nursery School.

De vrouwen zijn gisteren al begonnen met koken. Er was van alles.. Verse wonjo juice, een soort vanille yoghurt (ben de naam even kwijt) vermicelli, kip, heerlijke saus met uien, kokos en na afloop kreeg iedereen een verrassingszakje mee naar huis met een appel, lolly, pakje drinken, kroepoek en popcorn. We hebben daar dus 270 zakjes staan inpakken.. Er werd gedanst, gezongen, gelachen, gegeten, gedronken, tv gekeken, stoelendans gedaan en af en toe even lekker gemept en gehuild door de kinderen. Kortom een heerlijk Gambiaans kerstfeest! Diep respect voor het schoolteam en de hulpmoeders die voor de kinderen een geweldige kerstfeest hebben verzorgd. Ik ben zelf al behoorlijk afgedraaid en zij hebben nog 3x zo veel gedaan, maar ik had het voor geen goud willen missen.

Met dank aan Birgit Hoeve voor de ruim 200 appels.

11 December 2019. Dagje schilderen op de Burbage Nursery.

Muhammed heeft het Down Syndroom en kan niet praten, begrijpt wel wat dingen en knikt dan of schudt zijn hoofd. Sinds hij bij ons op school zit is hij al behoorlijk vooruit gegaan. Niet door speciale lesmethodes, maar gewoon doordat hij nu meedraait in de klas tussen de andere kinderen. In het begin stond hij ergens totaal in zichzelf gekeerd met zijn rug tegen een muur, daarna zat hij maandenlang met n speeltje constant dezelfde beweging te maken. Langzamerhand kwam hij steeds meer los. De eerste jaren van zn leventje bracht hij binnenshuis door, de mensen hier weten niet goed hoe ze met deze kinderen om moeten gaan en schamen zich er zelfs voor. Dan druk ik het nog zacht uit.. Vandaag zou ik eigenlijk alleen met de oudste kinderen gaan schilderen toen ik ineens op het idee kwam om Muhammed er ook bij te zetten.
Iedereen keek vol verwachting toe hoe hij hierop zou reageren. Ik zette hem aan de tafel, gaf m een canvasdoekje, een penseel en verf en hij begon meteen helemaal te stralen. Hij heeft zeker een half uur heel aandachtig zitten schilderen en nadat ik zijn schilderij had afgewerkt met goudglitter overhandigde hij het me supertrots om bij de anderen te laten drogen. Zo fantastisch om te zien! ?

4 December 2019. Tandenpoetsdag op de Burbage Nursery.

– P o e t s d a g j e –

Het tanden-poetsdagje met 216 kinderen was weer een leuke uitdaging.

Juf legde eerst met behulp van ‘het gebit’ uit hoe, wanneer en waarom het zo belangrijk is om goed je tanden en je tong te poetsen. Daarna kreeg ieder kind (per groepje) een nieuwe tandenborstel met wat tandpasta er op, de bekers water stonden al klaar en poetsen maar! Sommige waren zo enthousiast bezig dat het tandpastaschuim tot in hun haren, op het hele gezicht en uniform zat, maar de gebitjes waren in elk geval blinkend schoon.

Voor iedereen was er na afloop een tolletje en een tubetje tandpasta om mee naar huis te nemen. Nu maar hopen dat de ouders thuis het poetsen blijven stimuleren, want aan de kinderen ligt het niet. Die vinden het prachtig! Blijven jullie dus vooral naast de eventuele snoepjes.. tandpasta en tandenborstels in de dozen doen.

Met dank aan alle bedrijven en sponsorouders die ons de tandenborstels en tandpasta hebben geschonken. We blijven deze poetsdagen herhalen als we genoeg materiaal hebben, dus alles blijft van ? welkom.

 

1 December 2019. Kerstactie 2019 rijst en enveloppen.

1 December 2019.
– Zondag –

Om 15u reden we samen met de vrachtwagen richting rijstshop om 106 zakken rijst te laden. Kan snel gaan, maar niet in Gambia natuurlijk. Toen we aankwamen zaten de verkopers net te lunchen, geen probleem.. We wachten wel even. Daarna moest er nog van alles overlegd worden. De rijst lag op 2 verschillende plekken en ons advies om 2x te rijden werd weggewuifd, want liever de kans op schade aan je vrachtwagen dan tijd verspillen. De vrachtwagen hing dan ook helemaal achterover en toen moesten we nog een flink stuk over zandweggetjes die niet bepaald goed te noemen zijn maar we hebben het gered. Rond 16u kwamen we op school aan. Alles uitgeladen, chauffeur (en sjouwers) betaald die ineens ruim 500 dalasi in prijs omhoog was gegaan. Dacht het niet vriend..

Lamin had iedereen gezegd dat we om 15u zouden starten en ‘volgens verwachting’ zat er om 16u dan ook pas n man of 20. Niemand komt op tijd.. De megafoon deed t niet, batterijen leeg, de nieuwe bleken nog bij Buba thuis te liggen.. ook snel opgehaald. Er waren zakjes chips voor alle kinderen. Iedereen kon met zn nummertje een zak rijst afhalen bij Ousman. Binnen 2 uur tijd hebben we evengoed 99 zakken uitgedeeld, vandaag volgen de laatste 7 als het volgens plan gaat. We zijn wel 100x bedankt voor alles, iedereen was ontzettend blij! Al met al was het een geweldige dag

*De nummers op de zakken corresponderen met het nummer van je sponsorkind op de website:
https://gambiagevenmetliefde.org/?page_id=1654

De voorbereidingen :

 

De uitleveringen :
De geschonken willekeurige zakken:
48. Kumba Kandeh – Renate Tervoort
45. Makuta Kinteh – Ingrid Slotemaker
86. Kumba Drammeh – Riek Dorrestijn
79. Claiber Jarjue – Riek Dorrestijn
91. Sheik Secka – Jorien de Bruijn
94. Makange Drammeh – Fit by Breg
100-101. Assan & Saineh Sanneh – Fit by Breg
123. Ida Badjan – Annelies van Pijpen
33. Peter Gomez – Karin Bingley
Namens deze gezinnen bedanken wij deze sponsoren voor hun bijdragen.