Gambia, Geven met Liefde

Children are the Future

Month: November 2016

20 April 2017. Weeshuis Bijilo (project afgerond)

Update 20 April 2017 :

‘Surprise-bezoekje’ aan het Islamitische weeshuis-schooltje gebracht met Karin. Dat bleek nog een flinke expeditie, want er was net een uitvaartdienst gaande… en uiteraard precies voor het schooltje! We hebben deze keer de dekbedovertrekken en de onderlakens gebracht, de rest van de spullen bewaren we voor een ander project want 3 van de matrassen lagen daadwerkelijk in het schooltje, 3 in het huis van Amadou (even gecheckt) en 2 waren er al gestolen. Schoot weer lekker op dus.. We regelen zo snel mogelijk een slot voor de deur gekocht zodat alles afgesloten kan worden. De klamboes hingen, de muren waren al eerder opgefrist door Ronald Grippeling en meer kunnen en willen we eigenlijk niet doen om eerder genoemde redenen. De hulp van onze stichting aan dit project stopt dan ook hierbij, maar Karin gaat zelf nog proberen om de weesjongens naar een goede school te helpen. Het liefst wil ze ook nog andere woonruimte voor ze vinden, maar dat is nog even afwachten.

Update 31 Maart 2017 :

De container is aangekomen en Pa is druk bezig om alle spullen op te halen. Onze prioriteit voor het weeshuis/schooltje is om de leefomstandigheden van de 12 weesjongens te verbeteren. De matrassen, klamboes, beddengoed etc. gaan dan ook zo snel mogelijk daar naartoe zodat ze ‘normaal’ kunnen slapen. Voor de schoolborden, het meubilair en de rest van de schoolspullen zijn we bezig met een ander project. Bij nader inzien hebben we geen goed gevoel over het verder ondersteunen van deze school. De kinderen worden geslagen met een stuk tuinslang en er wordt alleen les gegeven uit de Koran. De docent is niet echt betrouwbaar, ( 3 afspraken geannuleerd door hem omdat hij geen tijd had) dus we blijven de 12 jongens bezoeken en ondersteunen in samenwerking met Pa & Karin van de Stichting Geef om Gambia.

 

Onze vriendin Kim en haar man kwamen vorige week bij een weeshuis/schooltje terecht, waar de kinderen in barre omstandigheden moeten leven. Ze wonen, slapen en krijgen les in 1 ruimte… Er zijn op dit moment 48 weeskinderen (3-14 jaar) opgenomen. Omdat er veel arme gezinnen omheen wonen die geen eten kunnen betalen en amper een slaapplaats voor hun kinderen hebben, worden er ook nog vaak meerdere kinderen naartoe gestuurd. De docent doet samen met zijn vrouw zijn uiterste best om dit draaiende te houden. Deels wordt dit betaald van het geld wat de andere (170 !!) kinderen betalen voor de Arabische lessen op donderdag & vrijdag. Helaas is dat lang niet voldoende en zie je op de foto’s al dat dat niet echt goed lukt. De meeste kinderen slapen op de grond, er is bijna geen schoolmateriaal, te weinig kleding, amper rijst, geen toiletartikelen.

We hebben daarom besloten om ons voor deze kindjes in te gaan zetten. Dit gaan we doen met hulp van Karin de Rooy, die in Bijilo woont. In Februari 2017 gaan we zelf het weeshuis bezoeken en bekijken wat we doelgericht kunnen betekenen.

Update 5 Februari 2017:

Karin de Rooij (Stichting Geef om Gambia) is gisteren met Ronald Grippeling en Jolanda Poos bij Amadou op het schooltje/weeshuis in Bijilo geweest. De weeskinderen blijken 12 leuke jongens vanaf 11 jaar te zijn. Toen ze de foto’s zagen van de nieuwe matrassen konden ze hun ogen niet geloven, vertelde Karin. Ronald en Jolanda hadden rijst, uien en nog wat leuke spulletjes voor ze meegebracht, zodat ze weer voldoende te eten hebben voorlopig. Het plan is om in eerste instantie de leefomstandigheden van de kinderen te verbeteren. Alles een likje verf geven de komende dagen door Ronald, schone zachte matrassen, beddengoed, klamboes, schoolmeubilair en schoolborden waar Amadou goed op kan schrijven. Daarna komen alle verzamelde ‘Baarnse dozen’ met kleding, speelgoed, schoolspul etc. We hebben er zin in!

Update 10 Januari 2017:

Het weeshuis/schooltje is Arabisch (waardoor ze niets van de engelse taal leren), heeft 150 leerlingen en 7 weeskindjes (in tegenstelling tot eerdere berichtgeving). Bijna alle kinderen komen uit gezinnen waar geen geld is om schoolgeld te betalen. De leeftijd van de kinderen is tussen de 6 en 17 jaar. De meeste kinderen hebben alleen te eten als er giften zijn. Ons plan is om zo snel mogelijk de matrassen te vervangen en 8 muskietennetten te sturen, zodat de weeskinderen goed kunnen slapen.
In februari gaan we samen met Karin de Rooy (van de Stichting Geef om Gambia) kijken hoe we dit verder als project aan gaan pakken. Hulp is in elk geval hard nodig, dat is wel duidelijk. Er zijn inmiddels al ruim 32 dozen verzameld door Melissa Blauwendraat en haar moeder Annelies van Pijpen. Ook Karin heeft met haar Stichting al wat dozen voor de kinderen gereserveerd. 2 schoolborden plus toebehoren zijn inmiddels binnen en gesponsord door Elizabeth Kerry ! We gaan er met elkaar een superproject van maken, het schooltje opfrissen en zorgen dat deze kinderen een fijne slaapplaats, onderwijs en normaal te eten gaan krijgen.

Waar kun je ons mee helpen?
matrassen (1pers.)-dekbedden-overtrekken-lakens-kussens-kleding jongens en meisjes (6-17 jaar)-schoenen, slippers en regenlaarsjes.-speelgoed, knuffels-schoolspulletjes (pennen, schriftjes, lineaal)-ondergoed, sokken-speelgoed-zakjes snoep (geen drop of chocolade) -doosjes paracetamol-tandenborstel/tandpasta-douchegel-haarolie-zeep-kaarsen-bodylotion-bellenblaas, ballonnen -houdbare pakken melk-pannenkoekenmeel aan te maken met water-spaghetti of macaroni-margarine-limonadesiroop -kinderkoekjes-crackers volkoren-pakjes cup a soup-blikjes groente-blikjes vis-blikjes smac-zakjes chips-popcorn-suiker-thee-oploskoffie-kaarsen & lucifers/aanstekers. *producten zoals melk en margarine graag extra goed verpakken.

Update 17 januari 2017:

De 32 dozen van Melissa en Annelies worden 18-01 in Baarn opgehaald door de Stichting Goods for Gambia en gaan nog mee met de container van 24 januari. In februari gaan we dan samen met Karin de Rooy en de docent van het schooltje overleggen hoe we alles gaan coördineren. Het schoolmeubilair, matrassen, beddengoed, kasten en alles wat op ons lijstje stond (de klamboes moeten alleen nog van een winkelzolder worden gehaald) staat klaar voor verzending!

24 November 2016. De 40ft container is weer vertrokken.

24 November 2016.

De 40ft High Cube container is vertrokken naar Gambia en zal daar nog voor de kerst uitgeleverd worden aan de geadresseerden.
Marco, Rick, Mark, Pim en Allan, bedankt wederom voor de tomeloze inzet.

De volgende container vertrekt op 24 januari vanuit Hoogeveen. Als je nog iets mee zou willen sturen, kun je dat bij ons (of bij een ander afgiftepunt, zie foto) brengen tot ongeveer half januari. Deze container is ruim 3 weken onderweg en zou in principe nog op tijd in Gambia kunnen zijn voor onze vakantie in februari, maar we kunnen helaas geen garantie geven dat we dit nog persoonlijk weg zullen brengen. Onze agenda in februari zit al aardig vol en we gaan maar een weekje, dus… Gelukkig hebben we al een mooi netwerk opgebouwd van mensen die dit voor ons willen regelen. Komt helemaal goed!

 

 

18 November 2016. Maria Bernadette school doneert 30 kleuterstoeltjes.

18 November 2016.
De Maria-Bernadette school doneert 30 kleuterstoeltjes aan onze stichting voor de Burbage Nursery school in Serrekunda. Deze stoeltjes vertrekken de 29ste per boot en zullen in Gambia worden opgeslagen in het magazijn aldaar. In Februari zullen wij deze namens de Maria-Bernadette school uitreiken aan Buba Ceesay, schooldirecteur van de Burbage Nursery school.

nieuwsbrief-maria-bernadette-schoolnieuwsbericht kleuter-stoeltjes-geschonken-door-de-maria-bernadette-school-uit-medemblik

Banyaka kliniek (project afgerond)

Update 5 December 2018.

Vandaag was het weer consultatie bureau dag.
Altijd heel druk bezocht door alle moeders met hun kinderen en pasgeboren baby`s, welke voor deze dag enkele kilometers te voet afleggen, in een verzengende hitte, omdat men weet dat er in de meeste gevallen wel wat extraatjes zijn te verdelen door Nederlandse stichtingen die in deze arme regio graag een bijdrage willen doen.

De verdeling gaat niet zonder slag of stoot, deze mensen hebben dus daadwerkelijk helemaal niets en zijn volledig afhankelijk van donaties.

Wij vragen altijd een medewerker van de kliniek om te helpen tijdens de verdeling om het enigzins onder controle te houden, zijn inbreng is saillant doordat hij de locale taal perfect beheerst.

Stichting Gambia Geven met Liefde (vertegenwoordigd door Monique Dorrestijn-Eringaard, Boris Tokarenko, Natasja Tokarenko en Mayon van Ingen Schenau) waren op bezoek en hebben veel moeders blij gemaakt met allerlei kleding, gebreide poncho`s en mutsjes voor hun baby’s.
Geniet van de mooie foto’s!!!

Update 25 Augustus 2017.

Abdoulie Baldeh zal de kliniek verlaten om elders een nieuw project te starten in samenwerking met de overheid. Inmiddels is zijn vervangster Mrs. Naffie Jatta al door Abdoulie ingewerkt en heeft zij het stokje overgenomen.

30 December 2016.
Bedankbrief Abdoulie Baldeh namens de Banyaka Kliniek voor onze inzet afgelopen jaar.

Gambia, Geven met Liefde, is een sub-sponsor voor de Banyaka Clinic die onder leiding staat van Dr. Abdoulie Baldeh welke wij hebben leren kennen tijdens ons bezoek in Mei 2016. Mede door zijn inbreng hebben wij besloten om de tweeling Adama en Awa te sponsoren, details hierover kunt u terug vinden onder de kop Projecten. De afgelopen maanden hebben wij, mede dankzij onze relaties, een flink aantal dozen naar de kliniek mogen versturen ter ondersteuning. Goederen als baby-kleding, speelgoed, medicijnen, hier overbodige restanten van kraampakketten, luiers, navelstrengklemmen en babyvoeding werden daar warm ontvangen. De kliniek is door de Nederlandse stichting Elburg helpt Gambia opgericht. Hieronder treft u meer informatie :

Wij als Stichting Elburg helpt Gambia hebben in het Gambiaanse dorp Banyaka in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid een medische post gebouwd en deze is op 5 april 2014 officieel
geopend. Enkele jaren geleden kwamen wij tijdens een vakantie in aanraking met de bevolking van Gambia. Deze eerste kennismaking liet een diepe indruk achter. De armoede waarin deze mensen leven is onvoorstelbaar voor ons westerlingen, maar de vriendelijke bevolking en toch ook de tevredenheid van de Gambianen maakten diepe indruk. Niet voor niets heeft het gebied de bijnaam “The Smiling Coast”. In 2010 kwamen we in contact met de Stichting Banyaka the Gambia uit Heemstede die in het binnenland van Gambia, in het dorp Banyaka, een basisschool heeft gebouwd waar nu ruim 800 kinderen op zitten. Ook had deze stichting de intentie om hier ook een medische post te bouwen maar dat was tot op dat moment niet goed van de grond gekomen. In dit gebied was de medische zorg nihil, een keer in de maand kwam er een dagdeel een medische caravan, een vorm van een consultatiebureau, voor zuigelingenzorg en controle zwangere vrouwen. Wij hebben in 2012 als Stichting “Elburg helpt Gambia” een convenant met het Ministerie van Volksgezondheid in Gambia gesloten en hebben daarna het Banyaka Health Centre gebouwd. Het Banyaka Health Center is in januari 2014 in gebruik genomen en is op 5 april 2014 officieel door de Minister van Volksgezondheid van Gambia geopend. De leiding van het Banyaka Health Center is in handen van goed opgeleid medisch personeel, het heeft een apotheek, 2 consultatie kamers, een verpleegafdeling met 12 bedden en een aparte kraamafdeling met 2 bevallingsruimten en 4 bedden. Elke dag kunnen de mensen uit heel de omgeving ( vaak voor hen uren lopen) medische zorg krijgen. In het afgelopen jaar 2015 zijn er ruim 40.000 patiënten behandeld! Naast de medische post hebben wij een huis gebouwd voor huisvesting van de medische staf en een 2-tal zit- slaapkamers voor stagiaires en vrijwilligers uit Holland en de rest van Europa. Als het in Gambia regentijd is, zijn er heel veel malaria patiënten en zijn alle bedden bezet met soms meerdere personen in één bed. Als er patiënten komen die gecompliceerde medische zorg behoeven moeten zij naar het grote ziekenhuis in Banjul, de hoofdstad van Gambia, worden vervoerd. Dit is met de ambulance meer dan 90 minuten rijden en dit gebeurt in de regentijd met een Landrover uit 1984 van het Nederlandse leger. Buiten het regenseizoen hebben we nu de beschikking over een prachtige compleet ingerichte ambulance die in 2015 is geschonken door het Witte Kruis. Wij als Stichting “Elburg helpt Gambia” betalen de salarissen, een deel van de medicijnen en de benodigde schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen. Ook hebben we door de toename van het aantal patiënten het Banyaka Health Center de afgelopen 2 jaar nog moeten uitbreiden met een laboratorium, een wasserette en een groot magazijn. Wat we afgelopen jaar hebben gerealiseerd, dit voor de hygiëne en het voorkomen van overdraagbare ziekten door mens en dier, is een 140 meter lange muur om het terrein van het Banyaka Health Center, dit om het terrein af te sluiten voor de vele koeien, geiten, kippen, apen en mensen die er tot voor kort vrij in- en uit konden lopen. In het convenant met het Ministerie van Volksgezondheid is opgenomen dat het Ministerie de medische post in zijn geheel eind 2017 overneemt en zodoende is de continuïteit van het Banyaka Health Center dus gewaarborgd. Met vriendelijk groet, Stichting Elburg helpt Gambia.

Henk Hulst – Secretaris